Min nya jobbvardag

Besöksstolen i mitt behandlingsrum

Nu har jag jobbar i några månader och har hittat en rytm. Jag ska inte säga ”en lunk”, för det är faktiskt så att alla arbetsveckor ser helt olika ut. Men med vissa återkommande inslag. Är ni intresserade av att veta mer? Annars kan du sluta läsa nu, för det här inlägget handlar om mina nya jobbvardag.

I alla mina yrkesverksamma år

Jag har jobbat som fysioterapeut i över 10 år och alla år hittills har jag varit anställd och jag har jobbat mer eller mindre heltid hela tiden. De senaste åren när jag har haft en hel del ”extrajobb” med föreläsningar och sånt har jag hållit på och pusslat in i det orimliga med flextid och ledigheter för att kunna jobba. Att vara mer flexibel har varit en av mina mål med att bli ”egen”. Jag är otroligt glad och tacksam över att ha uppnått just detta.

Grundupplägget

Som det ser ut nu så jobbar jag med patienter tre dagar i veckan, föreläser en dag i veckan och jobbar med bloggen av dag i veckan. Jag har i regel patient-dagarna tisdag, onsdag och fredag. Måndagar är oftast mina blogg-dagar, och kan jag styra föreläsningarna själv så blir de alltså helst på torsdagar. Det är sällan jag kan styra själv, och då får jag pussla bäst jag kan.

Ekonomi

Det är avgörande för min (och bloggens) hälsa att tänka att bloggen är just ett jobb, även om den inte genererar någon större inkomst. Men att gå ifrån tanken att jag ”har ett dyrt fritidsintresse” (sett till tid) till att det är en grund och en plattform som resten av mitt arbete bygger på, har varit viktigt för mig.

Föreläsningarna är oftast riktade till vårdgivare. Det finns inga stora pengar i föreläsningar inom mitt gebit, även om det är en större summa för en timmes föreläsning jämfört med en timmes patientarbete. Föreläsningar kostar ju också tid i både förberedelse och resa.

Som egenföretagare med landstingsavtal får jag betalt för de patientmöten jag har. Det innebär att jag själv sätter upp en rimlig nivå av antal patientmöten utifrån vad jag orkar, hinner och måste rent budgetmässigt. Budgeten för det är både vad det faktiskt kostar att hyra in mig på kliniken och för kunna få en inkomst. Jag vill kunna ha gott om tid med mina patienter och inte känna mig stressad när jag jobbar. Får jag många återbud på en dag sitter jag lite i en taskig sits. Visserligen får patienter betala patientavgiften för sena återbud, men jag blir utan den ersättning om region Stockholm betalar mig per patient. Jag har inte riktigt kommit upp i styrfart med att kunna ta ut en regelbunden ”lön” än, men jag tror att jag kommer hamna på en rimlig och ganska trygg nivå.

Det som känns bäst

Det som jag är absolut lyckligast över är att kunna både få äta kakan och ha den kvar. Jag får träffa patienter, vilket är OTROLIGT kul. Men jag får också föreläsa och hjälpa till att jobba för en bättre kvinnosjukvård i fler sammanhang än mitt eget, och det är också lyxens lyx. Att dessutom slippa att lägga typ all min lediga tid på bloggen är fantastiskt. Att ha avsatt tid för att skriva blogginlägg och administrera den är en ENORM lättnad.

Vad är sämst?

Jag har svårt att ”sälja mig själv”. Jag får alltid ont i magen av att lämna ut offerter om föreläsningar och tänker alltid ”vem kommer vilja betala för att höra mig”, tills jag allt som oftast får svar med vändande post att de gärna vill anlita mig. Balansen mellan att boka patienter så att jag inte blir överbokad och stressad men samtidigt har ett tryggt upplägg (ekonomiskt) för att kunna hantera sena återbud och uteblivna patienter är besvärligt. Jag antar att det är samma för många andra som har ungefär liknande arbetsupplägg. Hur gör man?

Är det något ni undrar om min jobbvardag?

Fråga gärna, eller ge mig era bästa egen-företagar-tips!

Previous

Next

11 Comments

   • Hej Mia!
    Vad roligt att du nu är egen och även om det är tufft tror jag du har en lysande framtid!
    Vad tar du för ett besök? Kan även jag som utomlänspatient söka? Tänkte att när jag vid något tillfälle ska till Stockholm kan jag boka en tid?
    Jag går hos en fysioterapeut som är underbar som person men jag känner jag skulle behöva mer handfasta råd på övningar. Det har jag inte riktigt fått av henne annat än knip och att testa Tens med analprobe. Fast det kanske är så det är?

    Mvh Jaana Aldegren

    • Det kostar 200 kr att gå till fysioterapeut i Stockholm. Det är jättehögt tryck på mina besökstider så man behöver ofta bevaka min bokningskalender ofta och länge för att lyckas haffa en tid. Har ganska ofta utomlänspatienter.

    • Kan varmt rekommendera Mia. Har ni chansen att träffa henne, ta den!
     Hon är kompetent, engagerad, lyhörd, driven & empatisk.
     Träffade Mia första gången nu i höst & hon är lika professionell som de väl underbyggda inläggen här på bloggen.
     Tack Mia!

 • Hoppas att du tar ut en ordentlig summa för föreläsningarna! Jag hade gärna haft dig som föreläsare på jobbet och funderar som sjutton på hur jag ska få in det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *