Slidväggsbuktning och överspänning

Idag blir det ett svar på en läsarfråga om slidväggsbuktning och överspänning i bäckenbotten.

Slidväggsbuktningar och överspänning

”Hej! Kan man ha buktande slidvägg samtidigt som man har en överspänd bäckenbotten? Jag fick buktande främre slidvägg efter förlossningen men det verkade gå tillbaka, åtminstone så jag inte led av det. Nu har det kommit tillbaka och jag känner mig kissnödig hela tiden. Det känns som att slidväggen trycks ner när jag kniper och det svider och gör ont när jag känner efter”

Läsarfråga

Spänning som svar på att något inte är som vanligt

Det korta svaret är att ja, du kan absolut ha en överspänd bäckenbotten samtidigt som du upplever att slidväggarna är svajiga. Kroppens första reaktion på att någon känns fel i bäckenbottenregionen är att höja spänningsgraden, i en del eller alla av bäckenbottens muskler.

Buktande främre slidvägg

När stödjevävnaden mellan blåsan och vagina blir försvagad och utsträckt kan resultatet bli att urinblåsan sackar ner mot vagina. Detta ger inte alltid några symtom. Du kan få en känsla av att ha något i vagina, en känsla av obehag när du hostar, krystar eller belastar din bäckenbotten på annat sätt, svårigheter att tömma blåsan helt, upprepade urinvägsinfektioner och ibland urinläckage. Symtomen ökar ofta när du varit på benen ett tag och minskar om du lägger dig ned. Om du har en buktning som gör att du inte kan tömma blåsan helt är det viktigt att få råd och hjälp, för det är inte nyttigt.

Symtom som kommer och går

Det är naturligtvis möjligt att du haft en slidväggsbuktning som gick tillbaka och sedan blev värre igen, men jag skulle gissa att det kanske finns något annat i din problembild. Känslan av att slidväggen åker ner när du kniper och känslan av att vara kissnödig hela tiden kan bero på detta, men skulle också kunna vara något annat.

Varför sänkning?

Att slidväggen sänks vid knip är ju egentligen motsatt vad som borde hända. Precis som du nämner är dina förnimmelser kanske symtom på överspänning i bäckenbotten, men jag kan utifrån beskrivningen inte säga att jag vet. Svid när du känner efter låter också som något ytterligare annat – hur mår dina slemhinnor? Ammar du?

Överaktiv blåsa?

Överaktiv blåsa är när du får starka och frekventa kissnödighetssignaler utan att det är adekvat, alltså att blåsan orimligen kan vara tillräckligt full. Att ha en överaktiv blåsa är ett symtom, inte nödvändigtvis ett tecken på att något är fel. Överaktiv blåsa blir ibland behandlad ibland med blåsträning och ibland på andra sätt.

Slidväggsbuktning och överspänning

Det är absolut möjligt (och inte ovanligt) att ha båda tillstånden samtidigt. Några saker i det du beskriver gör att jag inte får ihop bilden riktigt. Utifrån informationen jag fått kan jag inte alls ge något riktigt bra vägledande svar. Jag tycker att du ska prata med en vårdgivare IRL!

Läs mer på bakingbabies

Comments (1)

Jag tycker det låter som något som händer mig ibland när jag av någon anledning blivit irriterad i slemhinnorna (torrhet, svamp, bakterier som rubbat kulturen i slidan). Då svullnar slemhinnorna och det känns buktande, trångt och jag blir mer kissnödig också. Det går tillbaka för mig efter ett tag men ibland behöver jag behandla med någon kräm.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.