Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kroppen och tvillinggraviditeter

Kroppen och tvillinggraviditeter

twin babies in close up photography

Jag väntar tvillingar! Jag har märkt att det innebär en hel del extra kontroller och saker hos mödravården. Det är bra, men jag har fler frågor om vad som händer med min kropp än vad barnmorskan kan svara på. Vad innebär tvillinggraviditeten för mig? Med bäckenet, bäckenbotten, smärta och risker för besvär?

Läsarfrågra

Jag har personligen ingen egen erfarenhet av tvillinggraviditeter, men min mamma är tvilling och jag har en syster som har tvillingar. Det här är ändå frågor som varit uppe för diskussion i min absoluta närhet. Jag har också jobbat med en del tvillinggravida som patienter, och som fysioterapeut är min erfarenhet att det är ganska stora skillnader sett till hur kroppen påverkas med ett eller flera foster.

Självklarheterna

Det självklara under en tvillinggraviditet är att den gravida bär på två foster. Födseln kommer också vara annorlunda, eftersom det är två som ska komma ut. Många tvillinggravida upplever att de får fler och tydligare tidiga graviditetssymtom, och att graviditeten sedan är lite ”extra allt” både vad gäller symtom och uppföljningar inom vården. En tvillingmage blir ofta större och viktuppgången kan bli lika så.

Risken för komplikationer

Tvillinggraviditeter innebär en viss riskökning vad gäller tidiga förlossningar, havandeskapsförgiftning, högt blodtryck och graviditetsdiabetes. Dessa statistiska riskökningar innebär att den tvillinggravida kommer ha fler kontroller hos barnmorskan än en gravid med bara ett foster. Även om du som gravid med tvillingar mår tipptopp kommer du mötas av en del extra omsorger i mödravården. En del uppskattar detta och andra upplever det som enormt frustrerande. Ultraljudsundersökningarna kommer vara fler.

Tröttheten

Att bygga en människa inuti sin kropp kan vara utmattande, och att ständigt ha en pågående process av att utveckla två nya små bebisar kan ta ännu mer på kroppen. Min erfarenhet som fysioterapeut är att tvillinggravida behöver hushålla med sin energi. Att vila är en viktig prioritering.

Stöd för magen

Jag är ingen som normalt förespråkar ”magstöd” för gravida, men för dem med väldigt stora magar tycker jag faktiskt att det kan vara en riktigt bra ide! Köp något elastiskt som kan ge dig ett litet lyftande stöd när magen börjar bli riktigt tung. Det verkar som att tvillinggraviditeter (eller fler) ökar risken för att få en större delning av magmusklerna. Det finns inte något vetenskapligt stöd för att en gördel eller liknande kan minska risken för kvarvarande symtom av detta. Men kan ett stöd få dig att må bättre och kunna röra dig lättare är det absolut en vinst i sig.

Belastningssymtom

Ländryggssmärta kan vara värre i en tvillinggraviditet än i en graviditet med bara ett foster. Jag har inte hittat någon motsvarande information om att tvillinggraviditeter ökar risken för smärta från bäckenlederna. Den ökade belastningen kan oavsett vara tung att bära på, och spä på symtom som finns. Det kan också vara svårare att hitta bekväma sovställningar.

Bäckenbotten

Bäckenbotten reagerar på belastningen under graviditeten, men kan inte läsa av om det är ett eller flera barn i magen. Men ju tyngre du blir, desto tröttare kan din bäckenbotten bli. Bäckenbottenträning kan hjälpa mot urinläckage under graviditeten, och även efter.

Kejsarsnitt

Det finns inget som säger att tvillingar behöver födas via kejsarsnitt, men sannolikheten att födseln blir en kejsarfödsel ökar om du bär på mer än ett foster. Att läsa på om kejsarsnitt kan vara en viktig del av förberedelserna. Tips! Jag vet en bra bok om snitt! =)

Kan jag träna om jag är gravid med tvillingar?

Det är viktigt för din generella hälsa att vara så fysiskt aktiv du kan, men det kan vara olämpligt med tung eller intensiv fysisk träning. Lågintensiv fysisk aktivitet är oftast bara bra. Funkar simning, vattengympa, cykling eller promenader kan det vara lämpliga alternativ. Målsättningen är att vara fysiskt aktiv minst 30 minuter om dagen eller 150 minuter i veckan. Så länge du inte har några komplikationer kan du också företa dig lättare styrketräning några gånger i veckan.

Om du är osäker på hur du kan eller ska motionera kan jag rekommendera kontakt med en fysioterapeut!

Postpartumdepression

Att föda tvillingar eller fler barn kan öka risken för depression postpartum. Är du orolig för detta, ta upp detta med barnmorskan direkt under graviditeten och be att bli extra uppföljd även med hänsyn till din psykiska hälsa.

Kroppen och tvillinggraviditeter

Ät tillräckliga mängder av näringsriktig mat, se till att du får tillräckligt med folsyra och välj att prioritera vila framför mycket annat. Korta stunder utspridda över veckan med fysisk aktivitet kan täcka behovet av motion.

Egna erfarenheter?

Har du egna erfarenheter av kroppen och tvillinggraviditeter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

1177 om att vänta tvillingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *