Blygdläpparna och graviditet

Min upplevelse är att många har frågor om blygdläpparna och deras förändringar under och efter graviditet, men få vågar ställa frågor om det. Här kommer ett inlägg som kanske svarar på några av de frågor du har!

Vi har inte jättemycket vetenskaplig info om blygdläpparna, men i har några studier som visat ungefär detta:

De yttre blygdläpparna kan vara upp till 12 cm långa, och är ofta inte lika långa på båda sidor. Av de inre blygdläpparna ofta upp till 10 cm långa och strax över 6-7 cm djupa (eller hur man nu ska uttrycka det), där höger oftast är större än vänster. Båda uppsättningarna är blygdläppar brukar vara mörkare än omkringliggande hud, och färgnyansen kan variera från individ till individ. Det är vanligt att de inre blygdläpparna sticker ut utanför de yttre, men det är också normalt att de inre är helt täckta av de yttre.

Graviditeten och blygdläpparna

Förändringarna som din kropp genomgår under graviditeten gör bland annat att du får en ökad blodvolym och ett ökat blodflöde till bäckenområdet. Precis som andra kroppsdelar kan bli svullna så kan trycket från magen göra att blydläpparna sväller också. Samma anledning gör också att färgen kan bli mörkare. Förhållandet mellan de inre och yttre blygdläpparna kan bli något annorlunda, så att de inre blygdläpparna nu ser större ut i förhållande till de yttre.

Förlossningen och blygdläpparna

Vävnaden i  och omkring blygdläpparna är mycket elastisk och kan sträcka ut sig otroligt mycket under en vaginal förlossning. De yttre blygdläpparna borde inte påverkas så mycket, men de inre kan bli drabbade av både utsträckning och bristningar. Beroende på hur omfattande skadan är och hur mycket du blir sydd, kan utseendeförändringarna vara stora eller små. Det som kan avgöra hur utseendet blir i efterhand är hur anatomin återställs om du blir sydd.

Hur förändras det efteråt?

Färgförändingen från graviditeten kommer gå över när ditt generella tillstånd med svullnad och blodvolym går ner. Vissa upplever att de inre blygdläpparna är något mindre efter förlossningen än de var innan. Om du ammar kan du uppleva att alla slemhinnor blir torra och sköra, vilket också kan påverka upplevelsen av blygdläpparna och området däromkring. Prata med din barnmorska om detta, det finns hjälp att få.

Om det ser konstigt ut?

Förhållandet mellan blygdläppar och mellangård är en av de saker som kan se annorlunda ut efter att du fött barn vaginalt. Om du upplever att du har en mycket längre slidöppning och en mycket kortare mellangård efter att du fött barn kan det vara en sak som du behöver få undersökt av en vårdgivare. Ytliga och små bristningar i slidan och blygläpparna är vanliga och förekommer hos de allra flesta. De läker snabbt och behöver inte betyda att du får några symtom alls i efterförloppet. Om du har haft en större bristning som också inkluderat musklerna i mellangården kan utseendeförändringen och funktion gå hand i hand. Upplever du att du har symtom från bäckenbotten och att utseendet är väldigt förändrat tycker jag att du ska söka hjälp. Mer om funktion i bäckenbotten kan du läsa här.

Blygdläpparna och graviditet

Har du egna erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Läs mer på bakingbabies

Comments (7)

Såhär 4,5 månad efter förlossningen upplever jag att min klitoris fortfarande är blå vilket (jag tror) den har varit ända sedan förlossningen. Ibland gör det väldogt ont i det området. Typ stickande känsla vid exempelvis beröring. Att bara ändra sittställning kan få en att dra efter andan. Under graviditeten upplevde jag inte att varken klitoris eller blygdläppar var svullna.
Tack för en fantastisk blogg!

Åderbråck på blygdläpparna! Fick en hel del under min andra graviditet och ännu mer under den tredje. Jättesvullen var jag, kände mig som en babian mot slutet, och ingenting fanns att göra åt det. Efter andra förlossningen försvann alla åderbråck, men nu ett år efter tredje är det en hel del kvar, även om det såklart inte är alls så svullet. Men underlivet kan alltså ändra utseende trots att man inte får någon skada.

Jag kanske inte var tillräckligt tydlig, men hela det stycket under rubriken ”graviditeten och blygdläpparna” är alltså också sådant som kan förändras helt oberoende av skador.

Jag håller också med om kvarvarande åderbråck. Hade ett ganska stort i vänstra blygdläppen under båda graviditeterna. Försvann typ efter första men är kvar lite efter andra och jag kan ibland känna som ”tyngdkänsla” i det och lätt svullnad. Alltså inte tyngdkänsla i själva underlivet utan specifikt i blygdläppen…konstigt.

Finns inlägg om det med:
https://bakingbabies.se/2017/04/11/genitala-aderbrack/

Bara de senaste månaderna har jag (via läsare och patienter) hört om flera som opererats för återbråck i och kring vulva/vagina. Antar att man måste ha en hel del besvär för att bli opererad, men jag tycker iaf att det låter som att det är något som ”hänt” som gör att fler får annan behandling än bara ”det kan bli så”.

Intressant! Jag undrar om du kan skriva ett inlägg om mellangården också och hemorojder. Jag upplever att jag har väldigt kort mellangård för att hemorrojderna liksom sträcker sig ner åt det hållet. Ingen som undersökt mig (varken gynekologer, barnmorskor eller läkare som undersökt rumpan) har sagt ett knyst om det, men jag undrar ju lite om det… och också hur/om hemorojder påverkar resten av funktion/känsla i de nedre regionerna.

Om mellangården hittar du här:
https://bakingbabies.se/2016/12/20/perineum-och-perinealkroppen/
Om du använder sökfunktionen så hittar du det jag har skrivit om hemorrojder i olika inlägg.

Du kan också läsa om hemorrojder här:
http://backenbottenutbildning.se/index.php/component/search/?searchword=Hemorrojder&searchphrase=all&Itemid=104

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.