Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Frågor och svar om Efemia

Frågor och svar om Efemia

I början av sommaren hade vi på Bakingbabies ett samarbete med Efemia, och berättade om denna produkt i ett inlägg. Det trillade då in en massa frågor, både här och på instagram. Nu har vi lyxen att följa upp detta med en Q&A med Efemia!

Vad är skillnaden mellan Contrelle, TVT & Efemia kontinensstöd?

Contrelle stödjer blåshalsen och TVT är en operationsmetod. Contrelle har alltså inte samma verkningsmekanism som Efemia som stödjer urinröret. TVT har samma verkningsmekanism som Efemia men det är en operationsmetod där ett “band” opereras in under urinröret för att ge samma typ av stöd.

Hur går det till att få en sån utskriven? Och vem?

Man måste börja med att prata med sin vårdcentral. För att få produkten utskriven så måste landstinget/regionen som vårdcentralen är knuten till ha produkten i sitt sortiment. Det är inte säkert att de har det än, om de då inte köper in den till dig så kan du hitta den på Apoteket AB och Apoteket Hjärtats nätbutiker.

Hur ska den sitta?

Stödet sätts in i slidan. Ringarna eller plattorna som sitter i toppen på produkten stödjer mitten på urinröret genom slidväggen. Det är viktigt att se till att produkten hamnar ovanför den smala slidingången som sitter ett par centimeter in i slidan och att handtaget vilar tätt mot blygdbenet så att det omsluts av blygdläpparna. Annars kan det kännas lite obekvämt och man kanske inte får den effekt man eftersträvar.

Kan man ha den konstant?

Du kan använda stödet upp till 16 timmar om dagen.

Fyller en menskopp en liknande funktion?

Det är möjligt att trycket från menskoppen kan ge samma effekt. Men tanken med menskoppen är att föra den så långt mot livmodern som möjligt för att samla upp blod. Efemia är designad för att ge stöd på rätt ställe varje gång.

Hur vet en om det behövs? När är det beyond knipövningar?

Det är inte lätt att veta. Det kan ta ganska lång tid innan knipövningar ger resultat och det gäller kanske att aldrig sluta. Men det är rimligt att känna att man blir bättre och bättre. Efemia kan ju vara en lösning tills man känner att knipövningarna ger effekt. Då kan man ju träna andra muskler under tiden utan oroa sig för läckage.

På recept eller receptfritt?

Efemia går att köpa receptfritt i Apoteket AB och Apoteket Hjärtats nätbutiker. Men om ditt landsting/region har upphandlat Efemia så kan du få den på recept vilket så klart blir billigare för dig.

Varför görs det inte mera “reklam” om detta?

Produkter för ansträngningsinkontinens har traditionellt sätt inte riktat sig till användaren utan till vården. Det finns också riktlinjer i vården som promoterar knipövningar. Efemia är en ny produkt där man har valt att rikta sig direkt till kvinnan och det tar en stund innan den typen av kommunikation får ett genomslag.

Hur funkar den?

Efemia är ett vaginalt stöd utformad för att minska urinlägckage vid ansträngning. Produkten stödjer mitten av urinröret via slidväggen. Just här ska urinröret stängas till när det blir en belastning för att man inte ska läcka. Efemia ger urinröret den extra hjälpen att stängas till just när trycket i buken ökar.

Upplever att Contrelle snurrar runt och sätter sig fel. Vad kan man då testa?

Efemia kontinensstöd kan vara ett alternativ då den är utformad för att stanna på plats.

Finns det några risker/nackdelar/bieffekter?

Du kan uppleva att Efemia orsakar irritation eller skav på blygdläpparna eller inne i vagina på grund av den friktion som uppstår när man rör sig. Hur det känns att använda Efemia är väldigt individuellt. Om man tycker att det skaver eller om man vet att man har känsliga slemhinnor kan man prova att använda lite vattenbaserat glidmedel och se om det hjälper.

Håller produkten verkligen bara i tre månader?

Även om materialet Efemia är gjort av är ett väldigt tåligt material så ska produkten både klara den sura miljön i slidan, att bli rengjord och kanske lite glidmedel eller vaginala krämer. Att byta sin Efemia var tredje månad gör att du kan vara säker på att den alltid fungerar.

Hur funkar sånt om det bara kan läcka pyttelite en liten stund  efter toabesök?

Bakingbabies svarar: Jag tror inte att Efemia är rätt produkt för dig då, utan att du kan behöva träffa en gynekolog, uroterapeut och bäckenbottennischad fysioterapeut för att kolla varför det blir efterläckage och om du kan slippa det genom någon annan insats.

Vad upplever patienterna om denna?

Bakingbabies svarar: Jag har inte superstor erfarenhet av patienter som använder Efemia än, men de som testat har upplevt den som väldigt stabil och att den sitter på plats och att den minskar läckagen vid ansträngning.

Har du egna erfarenheter?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

2023-09-01 Uppdatering: Efemia kontinensstöd finns nu upphandlat i de flesta regioner i Sverige vilket innebär att du som patient kan få det på recept

4 kommentarer till “Frågor och svar om Efemia”

  1. Jag har köpt och testat Efemia, den funkar helt okej vid ansträngning då contrell vridit sig på mig och då ist gjort läckage värre. Så bättre med Efemia, MEN den där flärpen som ska sitta bak tätt mot mellangården känns lite obekväm, och varje gång jag använt har det slutat med att den inte suttit kvar utan åkt in en liten bit, så undrar om man inte kan peta in den från början? Fattar inte riktigt utformningen – själva runda stödet har inte flyttat sig.
    (Har lite kort mellangård men absolut ingen jättekort.) Köpte testpack med tre och ska använda fler gånger och hoppas verkligen på denna då riskerna med TVT känns galna att ta när man bara har små läckage problem.

  2. Fungera dåligt provat alla storlekar men dom åker ut sitter inte kvar tyckte Contrelle var kanon produkt men den försvann tyvärr så nu har jag Efemia och binda och detta blir en otrolig stress.

  3. För mig fungerar efemia perfekt om jag har fått den ordentligt på plats. Ibland får jag stanna efter några hundra meter för att dyka in i en buske och liksom peta till den men det kan jag leva med. Idag sprang jag 1 mil för första gången i mitt liv – något jag trodde var helt uteslutet efter första förlossningen. Så glad och tacksam för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *