Blåstömningssvårigheter

En läsare hörde av sig och ville läsa mer om blåstömningssvårigheter utöver det som jag skrivit kring detta ämne tidigare. Det här med blåstömningsvårigheter är något som kanske uroterapeuter kan allra bäst. Tveka inte att boka en tid hos en sådan om du känner igen dig i problematiken.

Här finns de tidigare inläggen på samma tema:

Blåsan och urinvägarna

Blåsans funktion är att vara en behållare som samlar ihop en mängd urin som sedan tömmer sig när den är tillräckligt fylld och det är lämpligt. Det normala är att en vuxen person kissar 4-8 gånger per dygn och att det är mellan 2-4 dl som kommer varje gång. Bäckenbotten lyfter upp blåsan (och övriga bäckenorgan) och urinröret passerar genom bäckenbotten. Där har musklerna i bäckenbotten en chans att nypa åt och stänga till. Blåsan har både en lagringsfunktion och en tömningsfunktion, och båda dessa funktioner kan få trubbel. Lagringsproblem ger sig uttryck i urinläckage och tömningsproblem ger sig uttryck i att det är svårt att kissa och tömma blåsan helt.

Att inte kunna kissa delvis eller helt

Om det är totalstopp för att kunna kissa kallas det urinstopp och detta kan medföra en njurskada och är ett allvarligt tillstånd. Om blåsan kan tömmas, men inte helt, kan det ge upphov till upprepade urinvägsfinektioner.

Varför?

 • Att ha svårt att tömma helt kan bero på olika saker, till exempel neurologiska sjukdomar eller skador, diabetes, prostatabesvär eller stenar i blåsan.
 • Hos de patienter jag träffar som har svårigheter att kissa helt oftast berott på ett framfall av den främre slidväggen.
 • Överspänning i bäckenbotten kan också göra att det är svårt att börja kissa, att det finns som ett motstånd mot hela tömningen och att det är svårt att få ut allt.
 • Det kan också handla om en akut överfyllnad och utsträckning i blåsan efter en förlossning/operation, se länkade inlägg ovan.
 • Hos en del gravida kan det i början av andra trimestern bli svårt att kissa pga livmoderns placering i förhållande till blåsan och bäckenet.
 • Det kan också hända att blåstömningsbesvär är en biverkning av läkemedel, till exempel kan vissa antidepressiva ge blåstömningssvårigheter som biverkning.

Viktigt att kunna tömma blåsan

Det är viktigt att kunna tömma blåsan helt och om det inte går genom behöver individen ofta kateter. Det är oftast inte en sådan som du kanske har sett på sjukhus, utan ”självkateterisering”, vilket i princip innebär att du själv för in ett litet sugrör i urinröret och blåsan, och tömmer blåsan genom röret. Hjälpmedel och instruktioner för självkateterisering får du oftast från en uroterapeut.

Behandling

Behandlingen på sikt handlar ofta om orsaken till varför du har svårt att tömma. Finns det blåsstenar så kan de behandlas. Har du en grundsjukdom behöver du har medicinering och behandling för den, och om besvären ändå finns kvar kan du behöva självkateterisera även på lång sikt. Om det handlar om en läkemedelsbiverkning kan man behöva se över dina läkemedel. Har du fått en utsträckning av blåsan pga överfyllnad vid en förlossning eller operation (eller annan orsak) kan besvären läka ut, men det är då fortsatt väldigt viktigt att blåsan töms regelbundet. Om tömningssvårigheterna beror på framfall av främre väggen kan kirurgi för detta vara lösningen, ifall det är så att andra tips och råd för att underlätta tömningen inte räcker.

Vad kan jag göra själv?

Vid blåstömningssvårigheteri samband med framfall kan blåsan ibland tömmas lättare om individen håller lite mot främre slidväggen och lyfter upp den då hon kissar. Vissa har också lättare att kissa om de legat ner en stund innan. Om det inte går att kissa alls eller om du har en känsla av att aldrig kunna kissa klart behöver du hjälp.

Erfarenheter av Blåstömningssvårigheter?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Previous

Next

2 Comments

 • Bra att du tar upp detta! En uroterapeut sa till mig att urinet rinner till hela tiden så det här med att blåsan måste tömmas helt är inte helt sant. Det finns alltid lite kiss kvar. Det är helt ok att ha typ 1 dl urin kvar i blåsan när man har kissat, för det rinner till hela tiden och man kan alltid pressa ut lite om man skulle vilja. Jag var stressad över att inte kunna tömma blåsan helt, men det är också en psykisk grej. Hon sa att stress kan sätta sig på blåsan, precis som det kan sätta sig i magen. Tipset var att kissa 2 ggr varje gång, och kommer det inget vid andra gången så struntar man i det och försöker håller sig sina 2-3h ändå.

  En fråga: Är framfall något som gynekologer och fysioterapeut (du t ex) ser direkt eller kan de missa det? En gynekolog bad mig hosta medan hon undersökte mig, men sa inget varför. Ingen har nånsin nämnt framfall för mig men du skriver så ofta om det i samband med problem med urintömning…

  • Nja, alltså blåsan fylls på med typ 1 ml i minuten, så det hinner liksom inte fyllas på jättemycket mellan att du börjar och slutar kissa. Men precis som du säger, det finns gränsvärden för när man tänker att det är för mycket urin kvar i blåsan, när det kräver åtgärder liksom. Dubbelkissning funkar väldigt bra för en del!

   Framfall kan missas, speciellt om man inte titta efter specifikt det. Det är också möjligt att det finns och syns, men vårdgivaren inte pekar ut det för dig, om det inte hört ihop med det den uppfattar att du söker för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.