EMS-träning och influencer-reklam

EMS-träning och influencer-reklam

Jag är skeptisk

För någon månad sedan började en viss slags ”magtränare” dyka upp i mitt sociala medieflöde. Jag är själv en person som har gjort, och gärna gör, reklaminlägg i mina kanaler som ett sätt att finansiera de hårda arbete som ligger bakom både blogg och instagram. Jag vill börja med det – för jag fattar. Även bloggare och influencers behöver mat på bordet, men de här specifika reklaminläggen fick mig att fundera. Jag är generellt skeptisk till nya fitnesstrender men vill inte vara en bakåtsträvare som heller inte någonsin är öppen för nyheter. Så: jag har läst på!

EMS-träning

EMS står för ”elektrisk muskelstimulering” och det är långt ifrån ett nytt påfund. Det är ett etablerat sätt att jobba inom viss sorts rehabilitering sedan många tiotals år och det används främst för neurorehab så som stroke, traumatisk hjärnskada och med vissa sorters smärtbesvär. EMS har också visat sig bevara en viss mängd muskelvolym om en individ behöver vara i stillhet en längre period, som vid nedsövning exempelvis. Den elektriska stimuleringen påverkar musklerna genom att ”prata nervernas elektriska språk” och skapar muskelkontraktioner som liknar dem under vanliga rörelser/träning.

Det funkar på sjuka människor – varför skulle det inte funka på friska?

Jo, det funkar. Tänk att du skulle få en influensa och ligga platt i sängen i 10 dagar, då hade kanske EMS funkat så att du förlorat mindre muskelmassa än vad du annars skulle ha gjort. Och om du är helt och hållet otränad så kan EMS absolut väcka lite liv i musklerna. Men träning är ju inte bara utseende utan att träna fysiskt handlar ju dessutom ofta om att bli bättre på att göra saker. Och med EMS får du ingen stimulering av det centrala nervsystemet, du får ingen förbättring vad gäller koordination mellan olika muskelgrupper eller utförandeteknik och du får faktiskt ingen riktig funktionsökning av enbart EMS. Du får ingen förbättrad kroppsmedvetenhet och ingen ”känsla” för att kunna göra en viss styrkekrävande uppgift mer effektivt. Det du får är viss effekt på de separata musklerna. Du får heller inte någon effekt på hjärta- kärlsystemet.

Det funkar!

Jag var skeptisk när jag började inläsningen inför det här inlägget, och jag får säga så här – det finns forskning som ändå talar för att det finns positiva effekter av EMS.

  • För personer som redan tränar har man sett att EMS i kombination med vanlig träning kan ge vissa ”plus-effekter” på både styrka och kraftutveckling. Men hos unga, friska vuxna är effekterna av kombinationen så pass liten att den är försumbar.
  • För personer som inte tränar kan EMS vara en säker och resonlig ingång till att använda muskler som annars inte kommer användas.

EMS kan inte ersätta träning

Du som redan tränar på hög nivå och vill maxa effekterna kan kanske ha nytta av EMS i kombination med din vanliga träning. För oss vanliga motionärer är EMS bara en dyr extragrej som ger tveksamma resultat. EMS kan heller inte ersätta träning eller fysisk aktivitet när det gäller till att befrämja hjärt-kärlhälsan eller som förebyggande av ohälsa.

EMS för magen

De influencer-reklamsamarbeten jag sett har gällt en EMS-dosa för magmusklerna specifikt. Personerna ifråga har hävdat bestämt att det visst bara handlar om styrka och funktion och inte alls om utseende. Men jag kan inte se någon endaste poäng med att ha en EMS-träningsmaskin för just magmusklerna specifikt, om det inte vore för att försöka punkt-träna just magmusklerna i utseendesyfte. Det finns liksom ingen rimlig funktions-anledning till att just enbart träna magmusklerna annars. Eller, tänker jag konstigt?

Berätta gärna era tankar!

Dela gärna med dig i kommentarsfältet

Mer läsning om magträning bland annat här.

Referenser och relaterad läsning

Previous

Next

6 Comments

  • Jag kan ställa in EMS på min Tens maskin och har fått tipset av sjukgymnast att använda det programmet på ryggen när jag börjar få låsningar i ryggen, för att mjuka upp och slappna av i musklerna. Det har hjälpt, särskilt under graviditeten när jag inte fick ”knäcka” ut låsningarna och hade för mycket foglossning för att göra mina träningsrörelser.

  • Hej Mia och tack för bra blogg och ig-konto!
    Tror du att EMS-träning på studio kan ge mer effektiv träning och snabbare resultat på de slappa magmusklerna efter två relativt täta graviditeter? Kanske även ”bättre” stärka upp en otränad rygg? Då i kombination med tex promenader och yoga.
    Vh och god fortsättning
    Mikaela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *