Gästinlägg från Anna-Sofia Melin
Jag heter Anna-Sofia Melin och jag arbetar som öppenvårdgynekolog i Stockholm. Jag brinner för att sprida kunskap kring sjukdomen endometrios. Endometrios drabbar ca 10 % av alla kvinnor och är en kronisk sjukdom som kan påverka livet på många olika sätt. Men mer om det senare…
Hur jag blev gynekolog
I slutet av läkarutbildningen gick jag ett pass på gynakuten och min handledare sa att hon tyckte jag hade bra hand med patienterna. Som läkarstudent var man ganska svältfödd på positiv feedback så detta räckte för att väcka min lust att bli gynekolog. Som gynekolog och förlossningsläkare har man privilegiet att följa kvinnan från mensstart till livets slut. Man finns med vid abortbeslut, missfall, graviditetskomplikationer, komplicerade förlossningar, framfall, blödningsproblem och cancer. Det ger en unik möjlighet att få en inblick i många kvinnors liv och finnas med, i alla fall på ett hörn, för att göra livet bättre.
Endometrios och cancer
2002 började jag som doktorand i ett forskningsprojekt om endometrios och cancer. Jag visste inte mycket om endometrios men kopplingen till cancer var det som lockade. Avhandlingen blev klar 2010 och resultaten visade att kvinnor med endometrios har ökad risk för äggstockscancer, en cancerform som tack och lov är ganska ovanlig men ofta har dålig prognos. I Sverige har en kvinna livstidsrisken att drabbas av äggstockscancer på ca 1 %. Om man har endometrios i äggstocken är livstidsrisken för äggstockscancer ökad till 2-3 %.
Viktigt med förtroende
När man jobbar med endometrios möts man ofta av misstro och ifrågasättande från sina kolleger. Det handlar ju om mens, smärta, kvinnor och ”jobbiga” patienter som klagar och vill ha starka smärtstillande läkemedel. Men det här jobbet ger så otroligt mycket. Att möta en ledsen, smärtpåverkad patient med total misstro för sjukvården och sakta jobba upp ett förtroende och prova fram en fungerande behandling så att hon kan börja plugga, söka sitt drömjobb eller bara leva ett normalt, smärtfritt liv är bland det bästa som finns.
Många frågor
2003 var jag på en internationell kongress i Madrid för att presentera mitt första forskningsarbete om endometrios och cancer. Jag talade nervöst på stapplig engelska i 15 minuter inför internationell publik och när jag var färdig blev det knäpptyst i hela salen. Ingen sa ”tack för ett fint föredrag” eller ” nu är det dags för lite frågor”. Sedan for 40 armar upp i luften och alla skrek ut sina frågor samtidigt. Det handlade om huruvida jag tyckte att man skulle operera bort äggstockarna på alla endometriospatienter och hade jag verkligen tänkt igenom vad detta skulle betyda??? Var inte cancer och endometrios två helt olika saker?
Min handledare lugnade mig. Hon hade varit med 20-30 år tidigare och lanserat idén om att endometrios kunde orsaka infertilitet och blev då rejält ifrågasatt. Idag vet vi att endometrios är en vanlig orsak till ofrivillig barnlöshet och att endometrios kan orsaka äggstockscancer står som vilken sanning som helst att läsa på Vårdguiden 1177.
Evighetsarbete med kunskapsspridning
Poängen är att det är ett evighetsarbete att sprida kunskap och man måste tro på sig själv och sin kunskap och sitt arbete. Det är också viktigt att vi förlitar oss på vetenskapen och att de råd som kommer från oss som arbetar inom vården vilar på evidens från vetenskapliga studier och där ingen evidens finns får vi lite på vår beprövade erfarenhet. Viktigt idag då många letar information på nätet och i sociala medier utan att ifrågasätta källan.
Men …. Vad är då endometrios?
Endometrios är en kronisk, inflammatorisk, östrogenberoende sjukdom som drabbar ca 10 % av alla kvinnor. Två tredjedelar får symtom redan under tonåren och de vanligaste symtomen är:
- Svår mensvärk
- Smärta vid ägglossning
- Samlagssmärta djupt in i slidan
- Smärta när man kissar vid menstid
- Smärta när man bajsar vid menstid
Övriga symtom är tex tarmbesvär av typen IBS och perioder med utmattande trötthet.
Vid endometrios finns celler som liknar de celler som finns i livmoderns slemhinna utanför livmodern i bukhålan, på bukhinnan, äggstockar, äggledare, livmoder, tarm och urinblåsa. När kvinnan har mens blöder det i dessa härdar inne i bukhålan och det leder till inflammation med mycket smärta.
Behandling
Behandlingen är hormonbehandling tex p-piller, hormonspiral, kirurgi där man tar bort härdarna, smärtstillande behandling med läkemedel, hålla igång en bra tarmfunktion och träning, fysioterapi, samtalsstöd mm.
Vissa har väldigt lite besvär och andra har mycket smärtor. För att ställa diagnosen behöver man göra ultraljud, MR-undersökning eller en titthålsoperation.
Det händer ändå mycket
På senare år har det skett en stor förändring när det gäller kunskap kring endometrios och vilja att förbättra vården som har varit rejält eftersatt.
2018 publicerade Socialstyrelsen Nationella riktlinjer för vård vid endometrios och detta har redan börjat ha en positiv effekt på vården. Fler och fler sjukhus startar upp endometriosteam och 2020 kommer man börja genomföra förändringar när det gäller kirurgi vid endometrios som ska centraliseras till högspecialiserade sjukhus.
Vi har också börjat tala om mens på ett helt nytt sätt. Vi har menskonst och man jobbar med att menscertifiera arbetsplatser! Detta är ett jätteviktigt steg! För hur ska en 15-16-årig ung kvinna med svår mensvärk annars förstå att hon har svår mensvärk och veta var hon ska söka hjälp?
Kunskap är makt
Ökad kunskap kring mens, endometrios, kvinnokroppen och gynekologiska sjukdomar behövs i massor både hos allmänheten och sjukvården. Kunskap ger kvinnan själv makt att veta när hon ska söka vård och vilken vård hon faktiskt har rätt till.
Mod att bli “Endometriosdoktorn”
Hösten 2018 fick jag en blombukett skickad till mig på jobbet. På kortet som följde med tackade en patient för den vård hon hade fått och att jag hade bidragit till en positiv förändring i hennes liv. Detta gav mig styrkan och idén att ta steget ut på sociala medier och starta Instagram-kontot Endometriosdoktorn för att om möjligt sprida ännu mer kunskap kring endometrios. Det är hur roligt och givande som helst! Det ger också mig en möjlighet att känna av vad som är viktigt för patienter och anhöriga just nu.
God jul och gott nytt år 2020!
Bakingbabies tipsar: Läs gärna även förra årets kalenderinlägg om endometrios!
Tack för att du finns och fortsätter kampen!