Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Smärta vid sex

Smärta vid sex

Gästinlägg av Eva Elmerstig.

Hej, jag heter Eva Elmerstig och är forskare och universitetslektor i sexologi vid Centrum för Sexologi och Sexualitetsstudier (CSS) vid Malmö Universitet. Jag arbetar dessutom som sexolog på en mottagning i Malmö, Barnmorskegruppen Öresund (BMGO) som är kopplad till Region Skåne.

SEXUALITET

Jag står alltså på tre ben när det gäller mitt arbete kring sexualitet; forskning, undervisning och patientmöten och jag brinner för alla tre delarna. Sexualitet och sexuell hälsa är ett komplext område som jag anser är mycket viktigt.

Mitt forskningsintresse började för snart 20 år sedan när jag arbetade som barnmorska och sexolog vid en ungdomsmottagning. Där mötte jag många unga kvinnor som hade tankar och frågor kring sexualitet. Deras funderingar gällde sexuell lust, smärta vid sex, njutning, orgasm, partner, och de hade ofta frågor som ”är jag normal?” eller ”är det bara jag som har detta problem?”. Just dessa frågor ”är jag normal?” eller ”är det bara jag som har detta problem?” är allmänmänskliga när det gäller sexualitet, och jag ser dessa frågor återkomma i alla åldrar och oavsett kön. Sexualitet är privat och känsligt, och därför upplever många att det kan vara svårt att prata om det med partners eller vänner.  

Min forskning

Idag forskar jag brett kring sexualitet och arbetet som sexolog gäller alla åldrar och oavsett kön, dock har jag alltid någon studie på gång gällande smärta vid sex, för det var det som jag bland annat skrev om i min doktorsavhandling. I denna text tänkte jag ta möjligheten att fokusera på just oönskad smärta vid sex eftersom jag fortfarande tycker att det är ett angeläget område att belysa.

SMÄRTA VID SEX

I Sverige och i övriga världen är det många personer som upplever smärta vid sex. Svensk forskning, har visat att så många som 33% till nästan 50% som haft vaginalt sex besväras av smärta och/eller fysiska obehag vid sex, det är lite olika siffror beroende på ålder och hur frågorna är ställda. Men oavsett ålder så är det alltså många som upplever obehag vid vaginalt sex. 

Orsaker till smärta vid sex

Området kring slidöppningen (yttre delarna av könsorganen) som också kallas vulva är ett område som är mycket nervrikt och därmed känsligt för sensationer som smärta. Orsaker till smärta i området kring slidöppningen vid sex kan vara väldigt varierande, det kan exempelvis vara infektion, östrogenbrist, könssjukdom, hudsjukdom, bristning eller klipp i samband med förlossning, vaginism (som är ett krampliknande tillstånd i öppningen till slidan), vestibulodyni (även kallat vestibulit) eller att personen inte är tillräckligt upphetsad och att lubrikationen (våthet) inte kommit igång. Det finns också de som har smärta djupare inne i slidan vid sex, det kan vara orsakat av exempelvis endometrios (en gynekologisk sjukdom) eller någon tarmsjukdom.

Påverkar lust, orgasm, relationer

Oavsett orsak så kan upplevelser av smärta i detta område sätta igång parallella fysiologiska och psykologiska processer som påverkar den sexuella upplevelsen. Smärtan och obehaget ger ofta en oro, rädsla och en ökad vaksamhet gällande smärtan, som i sin tur kan förhindra att det kroppsegna glidmedlet (lubrikation) kommer igång. Det kan då kännas ännu mera torrt och mer obehagligt och en ond cirkel kan snabbt dras igång. Blir det här återkommande så påverkar det ofta möjligheten till att fokusera på det som ändå känns skönt vid sex, det kan också påverka den sexuella lusten och möjligheter till att få orgasm.

När man har sex med en partner, och en person upplever smärta och eller obehag så leder det ofta till frustration och det påverkar också relationen. Ibland fortsätter den som upplever smärta och obehag ändå att ha vaginalt sex, det kan ske av olika anledningar. Många gånger leder också smärta vid sex så småningom till ett undvikande, smärtan gör att personen undviker situationer som kan leda till sex bl.a. för att inte behöva säga nej eller göra partnern besviken.

Vad göra?

Upplever en person smärta vid sex är det viktigt att söka hjälp för att kunna hantera situationen. Det kan vara hos en gynekolog, barnmorska eller sexolog, och det är viktigt med bra hjälp, för det finns hjälp att få. Har personen en partner är det viktigt att arbeta med problemet tillsammans, det är inte ett enskilt problem utan det är ett relationellt problem där båda behöver kunskap och verktyg för att förändra situationen.

Utforska vad som är skönt

En del av behandlingen är att se över de sexuella situationerna och se vad som går att göra som är skönt och inte förknippat med smärta och obehag. Det är viktigt att öka mängden av upplevelser av positiva sexuella sensationer på ett tryggt sätt, när sexualiteten präglats en tid av negativa smärtsamma sexuella sensationer. Om obehaget just kommer vid vaginalt sex, behöver paret utforska andra sexuella aktiviteter som exempelvis kan bestå av beröring med tunga, fingrar, och/eller sexleksaker.

Beröring av området kring clitoris huvud/ollon och de inre och yttre blygdläpparna (där det går att komma åt de övriga delarna av clitoris då clitoris är ca 8-10 cm lång), har stor betydelse när det gäller sexuell njutning och möjligheter att uppleva orgasm. Det är viktigt att pröva sig fram och utforska vad som känns skönt på ett tryggt sätt utan att uppleva krav på att ha vaginalt sex.

”Är det bara jag som har detta problem?”

Som jag belyst i denna text så är det många som har problem med smärta vid vaginalt sex. Men det finns hjälp att få, och det är viktigt att involvera eventuell partner för att utöka de sexuella situationerna med upplevelser av positiva sexuella sensationer. Det finns så mycket mer som ger närhet, sexuell njutning, och möjligheter till orgasm än just vaginalt sex. Våga utforska njutbart sex tillsammans på ett tryggt sätt!

Från tidigare års forskarkalendrar

Du kanske vill läsa mer om andra intressanta ämnen? Här är några förslag!

4 kommentarer till “Smärta vid sex”

 1. Jag tänker i min yrkesroll (fysio) lite som det du skriver här att det är viktigt att satsa på sexuella aktiviteter som är smärtfria för att återfå lustkänsla och inte förstärka de negativa förväntningarna genom att sex hela tiden blir förknippat med smärta.

  Sexologmottagningen här i regionen verkar dock rekommendera stavträning i en del fall till patienter, vilket ju istället blir lite att utsätta sig för smärtan även om det inte är i en ”sexuell situation” Jag tänker att det potentiellt ytterligare skulle kunna förstärka mekanismen? Har inte läst in mig så mycket på detta. Vad är din åsikt? Finns det forskning som visar på att stavträning skulle vara effektivt på vissa tillstånd?

  1. Hej,
   Tack för din kommentar. Svaret från mig kommer lite långt efter, men det kom hetsig december och sedan julhelger emellan.
   Då det finns olika orsaker till smärta vid sexuella situationer så ser behandlingsmetoder också olika ut. Stavträning som du beskriver används vid exempelvis vaginism. Vaginism är ett spännings/krampliknande tillstånd i mynningen till slidan. Tillståndet kan ha utvecklats efter hand om personen haft smärtsamt sex. När en person har smärtsamt sex som kan vara orsakad av att personen inte är tillräckligt upphetsad eller har en infektion eller något annat, kan det initialt uppkomma en försvars reaktion, en vaginistisk reflex.
   Den här reflexen ger en muskelsammandragning av bäckenbottenmuskulaturen som påverkar ingången till slidan. Reflexen är egentligen till för att skydda personen mot smärta, hon skall alltså ej ha penetration/omslutande sex. Initialt är reflexen en obetingad reflex, men kan utvecklas till att bli en betingad reflex om personen fortsätter ha sex som gör ont.
   Den här reflexen kan alltså utvecklas till att komma vid varje sextillfälle även om personen är upphetsad och ex. inte har någon infektion, likaså kan det ha utvecklats så att reflexen kan uppkomma bara vid tanken på att ha sex.

   Så när behandlare använder stavträning kan det vara för att i lugn och ro med små steg arbeta bort den betingade reflexen. Men det är viktigt att stavträning vid vaginism sker med uppföljning och täta samtal så att inte smärtupplevelsen förstärks som du tar upp. När jag behandlar personer med vaginism föredrar jag att patienter använder egna fingrar istället för stavar vid vaginismträningen. Personerna själva följer då smärtutvecklingen och lär känna sin kropp på ett helt annat sätt. Men det är mycket viktigt med täta samtal så att ev. negativa upplevelser fångas upp på vägen. Artikeln nedan beskriver vaginism och behandling på ett bra sätt tycker jag.
   Engman, M., Wijma, K., & Wijma, B. (2010) Long-Term Coital Behaviour in Women Treated with Cognitive Beahaviour Therapy for Superficial Coital Pain and Vaginismus. Cognitive Behaviour Therapy, 39(3), 193-202.

   Hoppas att du fått svar på dina frågor.
   Vänliga hälsningar
   Eva

 2. Tack så mycket för ditt svar!
  Kan dock inte få upp artikeln som fri fulltext i när jag söker på den i pubmed. Vet du med dig att det är en låst artikel eller är det bara jag som inte får det att fungera?

  1. Hej,
   Många vetenskapliga artiklar är låsta och kräver prenumeration, i alla fall ett antal år. De flesta bibliotek kan hjälpa till med att beställa hem artikeln om den är låst. Så om du inte får tillgång till den besök i så fall ett bibliotek. Vänliga hälsningar Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *