God Jul från oss alla

Nu har vi kommit fram till den 24 och sista dagen i adventskalendern.

Den andra fick vi höra om SweMami-studien.

Ina, Emma och Unnur berättade om Det Svenska Maternella Mikrobiom Projektet. De letar efter svar i hurivida mikrobiomet kan påverka risken för prematura förlossningar, bland annat. Så viktigt! Vi önskar dem lycka till i fortsatta arbetet och analyserna som ligger framför.

Den tredje december var Endometriosdoktorns

Anna-Sofia Melin berättade om sitt arbete som öppenvårdgynekolog och hur hon blev hela instagrams ”Endometriosdoktor”. Tack Anna-Sofia för ditt viktiga arbete!

Den fjärde handlade om Mom2B

Emma, Emma och Alkistis berättar om sitt arbete med en kommande app och om depression under graviditeten. Deras dröm att det en dag ska finnas ett verktyg som enkelt kan användas i mödrahälsovården för att tidigt upptäcka depressioner är något som vi snart hoppas blir verklighet!

Den femte ägnade vi åt mindfetalness

Anna Akselsson, är leg. barnmorska och doktorand och hon ägnar sin forskning åt fosterrörelser och hur den gravida kan lära känna sitt barns unika rörelsemönster. Mindfetalness handlar om att lära känna det ofödda barnet och dess rörelsemönster. Anna lyfter fram kvinnors rätt till kunskap och vetskap och det är otroligt viktiga inslag. Lycka till framöver och med disputationen, Anna!

Den sjätte var en patientberättelse

Vår första patientberättelse någonsin kommer från ”Christine” och hon delar sin berättelse om en resa från en förväntansfull graviditet, förbi en förlossningsskada, två olika operationer och om en väg tillbaks till förtroende för kroppen och livet. Jag är så glad över den här berättelsen, tror att många förlossningsskadade kan känna igen sig!

Den sjunde bjöd vi på gozinaki

Gozinaki är en chokladkonfekt från Georgien som vi varmt vill rekommendera! Vi återbesöker några av våra favoritmatländer under denna advent och Georgien gör oss aldrig besvikna.

Pistill bjöd på spännande tävling den åttonde

Karolina Ersson har jobbat med sexuell hälsa i många år och på olika sätt och nu delar hon med sig av flera härliga minnen och fina tips från Pistill. Tack!

Först ut av flera inlägg om smärta vid sex kom den nionde

Eva Elmerstig är bland annat forskare och universitetslektor i sexologi vid Centrum för Sexologi och Sexualitetsstudier (CSS) vid Malmö Universitet. Eva belyser att det många som har problem med smärta vid vaginalt sex men också hur viktigt det är att involvera eventuell partner för att utöka de sexuella situationerna med upplevelser av positiva sexuella sensationer. Det är viktigt att framhäva det ”friska” och det som fungerar, tack Eva för detta!

Tionde december om bäckensmärta

Den tionde fick vi återbesök av Annika Svahn Ekdahl med en positiv rapport om allt som händer på bäckenfronten. Annika håller på med en studie som vi hoppas på att hon ska berätta mer om inom kort. Den här gången fick vi hälsningar från ”10th Interdisciplinary World Congress on Low Back and Pelvic Girdle Pain” och det låter så oerhört hoppfullt. Tack Annika för att du är med och driver saker framåt!

Den elfte ägnar vi åt hud mot hud

Paola Oras är barnmorska som forskar om amning och hud-mot-hud-kontakt hos nyfödda barn och gav oss många viktiga highlights om vad detta egentligen är. Det är mer än bara en ”käpphäst” hos barnmorskorna på BB, det är något som faktiskt kan betyda mycket gott för både föräldrar och barn. Tack Paula, ditt inlägg var mycket uppskattat!

Att föda vaginalt efter sfinkterskada

Den elfte fick ”Lina” berätta sin berättelse, en story från en patient. Miljonfrågan i förlossningsskade-sammanhang är ofta ”vågar jag föda vaginalt igen?”. Det finns inget svar som passar alla, men Lina delar generöst med sig av sin historia, sitt resonemang och hur allt blev. Tack Lina! Jag är så glad över att få sprida den här texten.

Lucia kom med delade magmuskler och påverkad bäckenbotten

Eller? I alla fall kom Sabine och deladade med sig om sin forskning där hon bidrar till att öka kunskapen om vad som händer i bäckenbotten och magmuskulaturen efter en graviditet. Det är så viktiga kunskaper och på så många sätt så frustrerande att vi ännu inte sitter med alla dessa svar. Tack Sabine för allt du gör för att täppa till några kunskapsluckor!

Den fjortonde pratar vi om förlossningsrädsla

Elisabet Rondung är psykolog och forskare på Mittuniversitetet i Östersund och skriver så klokt om förlossningsrädsla. Det framgår så tydligt i hennes text att ”förlossningsrädsla” är så mycket mer fyllt av nyanser än det vanligen pratas om. Det är en text som tar upp ett komplicerat ämne men på ett sätt som gör att det känns hoppfullt. Tack Elisabet!

Den femtonde fick vi höra om ”Videoetnografi”

Jag är imponerad av var och en av de personer som deltar i forskarkalender och blir ständigt så tacksam över dessa texter och kunskaper som jag får ta del av. I år är nog det här bidraget kanske min favorit. Det är något med det här projektet som jag finner så oerhört intressant och coolt. Tack Malin!

Den sextonde lärde vi oss mer om att undersöka förlossningsbristningar

Sofia Pihl berättar om hur alla möjliga sorters riktlinjer innehåller info om att det är viktigt att undersöka noga, men att ingen egentligen berättar hur man gör. I hennes forskning har man undersökt om ultraljud kan vara en bra kompletterande undersökning. Sofia disputerar alldeles inom kort, vi önskar dig stort lycka till och hälsar grattis!

Om graviditet, amning och läkemedel handlade det den sjuttonde

Även gravida och ammade kan behöva ta läkemedel. Det är en djungel om vad som är tillåtet, rekommenderat och vad vi egentligen vet. Jennifer Drevin försöker med sin forskning ta reda på mer och ge oss svar. Vi är många som är otroligt tacksamma för din forskning!

Fittor som brinner i advent

Den här omgången av forskarkalendern har innehållit rekordmånga inlägg om smärta i vulva, vagina och smärta vid sex. Den artonde december delade Renita Sörensdotter med sig om sina kunskaper kring vulvasmärtor på ett väldigt praktiskt, positivt och konstruktivt sätt. Tack! Vi hoppas att detta kommer många av våra läsare till nytta!

Fler tips och råd om vulvasmärta fick vi den nittionde

Elin Ekholm är legitimerad psykolog och forskar om psykologiska faktorer och psykologisk behandling vid underlivssmärta hos kvinnor. Någon skrev till mig att det är besvärligt när fysiska besvär psykologiseras. Jag tänker att det är otroligt viktigt att se besvär som detta från olika perspektiv! Jag uppskattar de konkreta tipsen som Elin delar med sig av, några som också är väldigt lika mitt mantra ”var en besvärlig patient”.

Fördjupade kunskaper om just psykologisk behandling vid vulvasmärta fick vi den tjugonde

Linnea Engman är kollega med Elin och gav i sitt inlägg flera insikter kring hur vulvasmärta kan behandlas från ett psykologiskt perspektiv. Jag uppskattar verkligen tonen i hennes inlägg och jakten på goda evidens för att veta vilka behandlingar som vi ska kunna förse patienter med. Tack för att du och ni kämpar och för oss framåt! Jag önskar att det kommer mer och bättre motsvarande fysio-forskning på samma ämne.

Årets mest omdiskuterade inlägg hade vi den tjugoförsta

Nina Rose och Emilia Rotstein skriver ett tankeväckande inlägg om vad vi faktiskt kan förvänta oss av den nyförlösta och postgravida kroppen. Jag tycker att en av kommentatörerna slår huvudet på spiken i den tillhörande diskussionen – var är informationen och samtalet om detta INNAN man föder barn? Diskussionen är viktig och jag är glad att den förs! Tack Nina och Emilia för inlägg och väckt diskussion, och också för det jobb ni gör.

På temat förändrade postpreggokroppar fortsätter inlägget om diastaskirurgi

Sist ut bland forskarna den tjogoandra är Anders Olsson som tidigare också varit med i kalendern här. Nu återkom han med rapport och berättade om den publikation som är resultatet av de operationer och den studie som Anders genomförde på Södersjukhuset. Det är intressant att läsa och jag hoppas så att de nationella riktlinjerna som Anders med flera jobbar för att skapa får tyngd och genomslag. Tack Anders för att du ville vara med ytterligare en gång!

Den tjugotredje tar vi en sväng till Libanon

Sist ut i advent besöker vi Libanon och tillagar en gran (eller cypress?) med smördeg och örter. En rolig metod och ett gott och fint resultat!

Tack!

Tusen tack till alla gästskribenter! Ni har gett av er dyra tid och era kunskaper på ett mycket generöst sätt och det är en stor julgåva vi tar emot med stor tacksamhet! Tack till alla er läsare för att ni hänger med, läser, kommenterar, tänker, länkar och sprider. Utan er – ingen blogg!

Vi önskar er alla fridfulla, härliga, stämningsfulla högtidsdagar! ❤

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *