Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kimchi

Kimchi

 • av

Det går inte att äta koreansk mat utan att åtminstånde nämna kimchi. Det äts till nästan alla rätter i såväl nord och sydkorea och skörden av salladskålen är närmst helig i länderna. När vi hade sydkorea som matland gjorde vi en amerikaifierad variant av kimchi som är väl värd att testa. Den hittar ni här.

Räkna med att det tar ca 2 dagar att göra Kimchi, eftersom salladskålen först behöver mjukna och påbörja fermenteringsprocessen och sedan, när allt är blandat, behöver den fermentera i minst 24 h. Specialingredientierna shrimp paste och gochujang (Koreansk chili paste) är inte ett måste, men det blir mycket godare. Det går också att använda torkade räkor som kokas, men tror att det är ännu svårare att få tag i här i Sverige.

Kimchi

 • 750 g salladskål/kinakål
 • Ca 2 l vatten + 100 g salt
 • 1,5 dl vatten
 • 8 g shrimp paste
 • 1 msk rismjöl eller majsstärkelse (maizena)
 • 3 salladslökar
 • 80 g morot
 • 100 g rädisor
 • 30 g äpple
 • 8 g vitlök (ca 3 klyftor)
 • 8 g ingefära (vikt utan skal)
 • 1 msk gochujang
 • 1 msk chilli flakes
 • 2 msk fish sauce
 • 1 msk socker
 • 1 msk vitvinsvinäger

Så här gör du:

Dag 1:

 1. Dela salladskålen på längden på hälften och sedan hälfen igen så att du får fjärdedelar. Skär sedan på tvären 3-4 cm stora bitar. Kasta rotstumpen.
 2. Blanda ca 2 l varmt vatten med 100 g salt och öser sedan ner kålen.
 3. Se till att all kål är täcks av vatten och förvara i rums temp i 8-12 h eller tills kålen är mjuk.

Dag 2:

 1. Krama ur kålen ordentligt och låt den stå i rumstempratur i ett durkslag till senare.
 2. Koka upp 1,5 dl vatten och lös upp shrimp pasten med en visp. Häll av ca 0,5 dl i en liten skål och vispa ner stärkelsen. Häll tillbaka innehållet i skålen, i en tunn stråle, till kastrullen under omvispning. Sjud en kort stund och ta bort från värmen för att svalna.
 3. Skala morot, ingefära och äpple. Skölj rädisorna och skär bort rot och blast. Riv morot och rädisorna grovt. Skär äppelklyftan och ingefäran i grova bitar.
 4. Skär salladslökens gröna del i 3-4 cm stora bitar och strimla sedan den vita delen i tunna diagonala skivor.
 5. Tillsätt äpple, skalad ingefära, vitlöksklyftor och gochujang i en mixer och häll över det avsvalnade räkspadet. Mixa slätt och tillsätt sedan fish sauce, socker, chiliflakes, vinäer och blanda ordentligt.
 6. Blanda ihop morot och rädisor med mixturen. Ta en bit kål, doppa och smaka av. Det kommer att smaka saltare än det gör efter fermentering, men se till att sötman och hettan balanserar upp varandra.
 7. Blanda ihop allt och förvara sedan i en lufttät behållare i 24-36 h innan den är klar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *