Jalebi har troligen sitt ursprung från mellanöstern där det oftats kallas för zulbia eller zalabia. Det är en friterad smet som dränks i varm sockerlag innan servering. Den närmsta nordiska motvarigheten till jalebi är finska struvor. Ursprungsrecepten verkar göras med mjöl, men i Sri Lanka och Indien görs smeten med mald ris och vita linser (urad dal), men det finns varianter med mjöl och yoghurt om ni tycker att det är omständigt med malningen. Men eftersom det mesta av Sri Lankesisk street food är baserat av malda linser, kikärter mm känns det mer autentisk för mig att använda mig av detta. Urad (eller urid) dal finns att köpa på en välsorterad mellanösten- eller asienlivs. Inspirationen till att blogga om detta nu är att detta också är en högtids-“sötsak” i Bangladesh, som är ett av våra utvalda 5-i-topp-länder.
Jalebi
Här kommer ett grundrecept och två förslag på varianter – ett sött och ett salt.
Jalebismet
- 100 g Urad Dal
- 25 g ris
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 krm gurkmeja
- ca ½ dl vatten
- Olja till fritering
Söta: Sockerlag/sirap:
- 250 g socker
- 1½ dl vatten
Salta: kryddblandning
- 2 tsk ramslöksalt
- ½ paprikapulver
- ½ lökpulver
- 1 tsk chilipulver
Så här gör du:
- Blötlägg linserna och riset i separata kärl i minst 8 h
Blötlagda och avrunna vita linser - Sila av vattnet och kör linser, ris, kardemumma och grukmeja i en matberedare till en tjocksmet.
- Blanda i vatten tills du får en konsistens som är mindre som en deg och mer som en tjock gröt.
- Gör sockerlagen ellr din sirap genom att blanda socker och vatten i en kastrull och koka ner tills det blir tjockare än vatten, men tunnare än sirap.
- Sänk värmen till lägsta för att hålla sirapen varm.
- Flytta över smeten till en plastpåse eller en spritspåse med tyll med runt hål ca 3 mm. Använder du en vanlig frysplastpåse så klipper du bara till hörnet lite lätt.
- Häll olja i en vid kastrull eller traktörpanna. Värm till 160 C.
- Spritsa från mitten och sedan ca 3 gånger runt. Fritera båda sidor tills de är gyllenbruna.
- Häll av oljan och flytta över jalebin till sirapen. Låt den ligga där i 3-4 minuter.
- Servera helst varme, men de är också mycket goda senare eller dagen efter.
- Som alternativ kan dina friterade jalebi strös med kryddblandning och serveras som salt förrätt eller som alternativ till chips.