Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Föreläsningar jag hållit under hösten

Föreläsningar jag hållit under hösten

Att föreläsa är en del av min vardag nu och det är en av mina absoluta favoritsysslor. Jag tror att jag är rätt bra på det också. Att få föreläsa gör också att jag får en känsla av att vara en del av något större, att göra något som påverkar fler. Jag gillar ju mina patienter och älskar att få vara en del av deras process. Men att få dela med mig av mina kunskaper, erfarenheter och reflektioner till andra vårdgivare gör att jag hoppas att jag får betyda lite mer, för fler. Förstår ni hur jag menar? Idag tänkte jag berätta lite om de föreläsningar jag hållit under hösten.

Träning och fysisk aktivitet under och efter graviditet

Föreläsningar om fysisk aktivitet och träning under eller efter graviditet har jag hållit i lite olika sammanhang under hösten. Åhörarna har varit barnmorskor alla gånger. Jag tror att den största behållningen för dem har varit

  • Evidensbaserade råd om fysisk aktivitet, svar på frågor de ofta får
  • Hur tänker vi kring fysisk aktivitet/träning vid vissa specifika diagnoser?
  • Prehab inför kejsarsnitt
  • Hur går resonemanget kring återgång till träning postpartum?
  • Vad har vi evidens för vad gäller bäckenbottenträning?

Dessa föreläsningar har varit otroligt roliga, med många bra diskussioner med åhörarna.

Patientdelaktighet – vikten av att lyssna

Jag har under flera år hållit föreläsningar på detta tema på olika ställen, under hösten har det varit för personal (barnmorskor och läkare) på Kvinnokliniken i en av Sveriges regioner. Här är poängen att skapa utrymme för patienten att vara huvudpersonen, att få vara med och ta informerade beslut, att bli lyssnad på och sedd som en kompetent individ och att få stöd i vara den expert i sin egen hälsa. Det handlar om patientcentrering av vården utifrån mitt perspektiv, både som patient men också som fysioterapeut inom kvinnosjukvård.

Bäckenbotten och dess funktion och dysfunktion

Ibland känns det som att jag enbart pratar bäckenbottenanatomi och dess funktioner vart jag än kommer. Under hösten har haft två externa föreläsning som inte varit riktad till vårdpersonal. Det ena var på Hälsoteket i Göteborg och den andra var när jag var inbjuden till en träningsstudio i Östersund för att prata om bäckenbotten. Det var blandat ”vanliga människor” och yrkespersoner på både ställena och det är alltid oerhört kul att få förklara bäckenbotten så alla förstår. Att vara folkbildare är ibland mitt allra bäst ämne.

Rehab efter förlossningsskador

Det här var en av höstens roligaste uppdrag. Jag kände för att göra det OTROLIGT tydligt att rehab är rehab, oavsett vilken kroppsdel det gäller. Jag började alltså helt sonika med att prata igenom ett rehabprotokoll för en knäskada och sen en axelskada. Och förflyttade sedan perspektiven och bad åhörarna komma med förslag på vad som saknas vad gäller bäckenbottenrehab. Svar: typ allt. För att också vara lite konstruktiv kom jag sedan med konkreta råd och tips, så jag vill inte tro att jag enbart var provokativ.

Allt om bäckenbotten för fysioterapeuter

Under det här året har jag fått mina första föreläsningsuppdrag för fysioterapeuter. Generellt sett så föreläser jag alltså LÅNGT mycket mer för barnmorskor, läkare och allmänhet än för min egen profession. Men nu börjar de äntligen vakna till, och det är så oerhört roligt. Att föreläsa om bäckenbotten för fysios är som ett mellanting mellan att föreläsa för barnmorskor och allmänhet. Barnmorskor vet nödvändigtvis inte jättemycket om bäckenbotten, men är å andra sidan helt bekväma med att göra vaginala undersökningar och prata ”känsliga ämnen”. Fysioterapeuter kan muskler, muskelspänningar, muskelskador och rehab men är ofta långt ifrån bekväma att fråga om sex, bajs och kiss eller för den delen göra vaginala och anala undersökningar.

Kroppen efter förlossningen – en guide till god återhämtning

För fysioteraputer som redan jobbar inom kvinnohälsa har jag under hösten hållit en föreläsning med detta tema. En vägledning genom symtom och rehabåtgärder för de vanligaste symtomen året efter förlossning. Det var en väldigt rolig föreläsning att hålla, med många givande diskussioner!

Fysioterapi vid endometrios

För andra året i rad har jag blivit inbjuden till ett sammanhang där jag för vårdpersonal har fått föreläsa om fysioterapeutiska insatser för endometriospatienter. Synd bara att det ofta blir väldigt teoretiskt – för många endometriospatienter kan fortfarande inte få tag i en fysioterapeut att få behandling av. Men jag tror ändå att ju mer vi pratar om det och uppmärksammar både behoven och kompetensen som finns, desto mer kanske händer på sikt.

Mentorskap och patientföreläsningar

Under hösten har jag och Emma också hållit en hel del grejer tillsammans. Återkommande är vår ”Kejsarsnittskola” som är som en förlossningsförberedande informationskväll, fast inför kejsarsnitt. Det andra är mentorskapsprogrammet som vi håller, där vi vägleder andra yrkesverksamma inom områden som bäckenbotten, bäckensmärta, diastaser och träningsanpassning.

Det är roligt att summera så här

Att se tillbaka på hösten och på allt som hänt är verkligen roligt. Jag hoppas att våren kommer innehålla lika mycket roliga uppdrag!

1 kommentar till “Föreläsningar jag hållit under hösten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *