Igångsättning i vilken vecka?

I vilken vecka ska man ha igångsättningen egentligen? Vi försöker reda ut begreppen!

Igångsättning – i vilken vecka och varför?

Det är mycket som är dåligt med att det forskats så lite på kvinnohälsa, men en av de coola grejerna med det är att det går att plötsligt märka att vi befinner oss i en ”förändringens tid”. Det plötsligt svänger evidensen och man inser att det som är brukligt kanske inte är det bästa. (Det är ödmjukande – för vad är det mer vi inte vet? Allt? ) Ett exempel på en sådan grej är det här med när igångsättningar ska ske.

Igångsättning i vecka 39

En studie som kom för något år sedan visade att igångsättning i vecka 39 är lika säkert som att avvakta att förlossningen ska starta av sig själv. Då har man studerat aspekterna med fosterdöd och allvarlig ohälsa hos barnet. Det fanns också en minskad risk för att förlossningen behövde avslutas med akut kejsarsnitt. Utefter detta har man i USA konstaterat att det inte är något problem att sätta igång förlossningen i vecka 39 hos gravida kvinnor med lågriskgraviditeter.

Ska man sätta igång förlossningen?

Så enkelt är det inte riktigt. Det finns absolut en poäng med att vänta tills förlossningen sätter igång av sig själv runt utsatt datum. Har du inte stora hälsobekymmer under din graviditet är det nog fortfarande bäst att vänta. Igångsättningar kan påverka upplevelsen av förlossningen till det sämre. Det är också ingen superexakt vetenskap det här med att bestämma vilken graviditetsvecka/dag en gravid är i, och om man skulle börja sätta igång alla i vecka 39 så skulle man också få en andel av barn som råkar födas för tidigt.

Relationen mellan igånsättningar och kejsarsnitt

Man har tidigare trott att igångsättningar i sig ökat risken för akuta kejsarsnitt. Så verkar det alltså inte riktigt vara, utan det kan mer ha att göra med andra faktorer så som överburenhet eller andra saker som bidrar till att den gravida över huvud taget blir igångsatt.

Kostnaden då?

En amerikansk studie visade att igångsättning i vecka 39 inte blev totalt sett dyrare än att vänta på en spontan värkstart. I den studien såg man att kostnaden från andra vårdinsatser för de höggravida blev mindre än kostnaden för att starta förlossningen i vecka 39. Jag är inte riktigt säker på att de här påståendena är överförbara till en svensk kontext men det är ändå en intressant aspekt. I Sverige verkar man tvärtom mena att igångsättningar ta mer vårdresurser och tar längre tid. Jag undrar om det stämmer även om man slår ihop mödravårdens och förlossningsvårdens kostnader?

Att vänta längre

Om graviditeten får fortgå länge efter beräknat datum ökar riskerna för att barnet får problem, detta på grund av att moderkakan inte längre kan förse bebisen med allt den behöver. I Sverige har man tidigare fått gå till vecka 42 innan man har satt igång förlossningen men nu verkar det svänga. Man vet att det är helt okej att sätta igång förlossningen från vecka 39 men det verkar också som att vecka 42 är för länge. Att ha slutdatumet i vecka 41 istället för vecka 42 kan göra att färre bebisar dör i magen eller under förlossningen, men forskningen är fortfarande något sparsam.

Svensk omskriven studie

SWEPI-studien är en svensk omskriven studie där man undersökte om det var bäst att sätta igång överburna gravida i vecka 41 eller vecka 42. Studien avslutades i förväg eftersom man kunde se att fler barn dog om man väntade till vecka 42 innan man satte igång förlossningen. På grund av detta gjorde man på en del sjukhus direkt omskrivningar av rutinerna, så att man valde att sätta igång gravida tidigare.

Vi är nog inte framme än

Det verkar som att det finns en hel del kvar att ta reda på gällande detta, men visst är det både spännande och positivt att det går framåt?

Referenser

Previous

Next

8 Comments

 • SWEPI-studien, tittade de ngt på utfallet med förlossningsskador mellan de olika grupperna (både grad 2 och 3-4)?
  I Linköping där jag ska föda har rutinerna inte ändrats. Jag tog upp detta med min bm vid mitt förra besök då jag förra graviditeten födde ett stort (men friskt) barn efter igångsättning 42+1. Det hon då menar talar mot igångsättning vecka 41+0 var en höjd risk för kejsarsnitt vilket jag tolkar på dig som troligen felaktigt samt att riskerna för att barnet ska dö ffa gäller om man skulle tillhöra ngn annan riskgrupp också, tex överviktig. Är det senare påståendet ngt som man också borde kunna dementera?

 • Jag förstår aldrig riktigt hur man ska räkna med veckor. Jag gick 9 dagar över bf. Om barnet är fullgånget vid 40 veckor så är väl 9 dagar rimligtvis inne i vecka 42? I appen står det att jag var gravid i 41 veckor + 1 dag. Var jag då i vecka 41 eller 42 när barnet föddes? Dvs skulle jag ha blivit igångsatt tidigare om de här nya rutinerna funnits då? Tacksam om någon kan förklara.

  • Du var i vecka 42 om du födde 41+1. Jag blev igångsatt enligt de gamla rutinerna, dvs EFTER 42+0. Min igångsättning påbörjades alltså 42+1 och hon föddes 42+2 när jag var i vecka 43 😉 Med de nya rutinerna hade de kanske hunnit sätta igång dig innan din förlossning började spontant.
   När du är i tex 41+1 så har det gått 41 fulla veckor samt en dag på vecka 42, därför säger man att man då är I vecka 42….

 • När man pratar igångsättning så räknar man hela veckor, alltså att sätta igång i v 41 innebär att man sätter igång i v 41+. I SWEPI-studien jämförde man igångsättning i v 42 (alltså 42+) som vi i Sverige har Nationella riktlinjer för men igångsättning i v 41 (41+).
  Om man utgår från hur sjukvården räknar så var du var i v 41 när barnet föddes.

 • Jag älskar att du är en sådan klockren kunskapsbank vad gäller nästan allt graviditetsrelaterat! Tack för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *