Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapi vid PCOS

Fysioterapi vid PCOS

Fysioterapi vid PCOS, vad är det för något?

Polycystiskt ovariesyndrom är ett sammansatt tillstånd och inte en sjukdom, som förkortas PCOS. Detta syndrom är den vanligaste förekommande endokrina (hormonella) störningen som drabbar kvinnor i fertil ålder. Mellan 5-10% drabbas.

Diagnosen

Diagnosen baseras på följande kriterier, att du:

  • Saknar normal ägglossning
  • har biokemiska fynd från blodprov som visar på en ökad mängd androgener (ökad testosteronmängd bl a)
  • har polycystiska äggstockar som syns via ultaljud.

Polycystiska äggstockar

Begreppet polycystiska äggstockar betyder att äggstockarna har många cystor. Det verkar som att polycystiska äggstockar saknas hos 5-20% av de kvinnor som diagnostiseras med PCOS. Även motsatsen finns – friska kvinnor som har polycystiska äggstockar sedda via ultraljud. 20% av alla kvinnor i fertil ålder har äggstockstypen Polycystiska ovarier, alltså utan att lida av PCOS. Vid polycystiska äggstockar har äggstockarna vätskefyllda blåstor som är omogna äggblåsor. Via ultraljud syns dessa som pärlor på rad. För att ha syndromet PCOS måste det alltså finnas en mer komplex symtombild, inte enbart ultraljudsfynden på blåsor på äggstockarna.

Symtom

Symtomen som du märker själv är:

  • oregelbunden mens (mindre än 19 eller fler än 90 dagar mellan menstruationerna är ”onormalt”)
  • ökad kroppsbehåring
  • acne
  • övervikt.

Behandling

Behandligen avgörs efter vad du har för symtom. Den kan bestå av läkemedel för att normalisera ägglossning och menscykelns längd, minska kroppsbehåringen och acne. Behandlingen kan vid behov också syfta till att stötta till viktnedgång, eftersom övervikt är vanligt hos individer med PCOS.

PCOS och infertilitet

När PCOS först ”upptäcktes” var infertilitet det symtomet som pratades mest om. På grund av de ojämnt fördelade ägglossningen kan det vara svårare än vanligt att pricka in den för en önskad befruktning. Det verkar som att 50% av individer med PCOS har en primär infertilitet. Ytterligare 25% har en sekundär infertilitet på grund av följdbesvär (insulinrestistens och övervikt). Det verkar dock som att kvinnor med PCOS har en möjlighet att vara fertila längre upp i åldern på grund av fler bevarade ägg.

Personer med PCOS behöver ofta hjälp med att behandling för att stimulera ägglossningen och IVF-behandlingar. När en kvinna med PCOS väl blivit befruktad har hon samma chans som vilken annan kvinna som helst att få en fullgången graviditet.

PCOS och graviditet

PCOS hör ihop med en del ökning av risken för komplikationer under en graviditet. Speciellt gäller det risken för högt blodtryck, havandeskapsförgivning och graviditetsdiabetes. Det finns även en ökning av risken att föda för tidigt. Infertilitetsbehandlingar tenderar att oftare än annars ge upphov till flerlingsgraviditeter, vilket innebär att du med PCOS också kan få en riskgraviditet till följd av detta. Har du PCOS bör du berätta det för din barnmorska!

PCOS och övervikt

Hormonerna som orsakar PCOS påverkar också fettdistributionen i kroppen. Detta gör att du kan ha lättare lägger på dig vikt på magen jämfört med andra kvinnor, som oftare lägger på sig vikt på höfter och rumpa (det här är väldigt generaliserat, jag vet).

Övervikt ger en ökning av risken att ägglossningen uteblir och ökar även risken för insulinresistens. Det i sin tur kan göra att äggstockarna producerar ytterligare testosteron, och symtomen ökar således. Det verkar som att en kvarvarande kraftig övervikt efter graviditeter på så sätt kan göra att en PCO går över till att bli en PCOS.

Fysioterapi för dig med PCOS

Om du behöver hjälp med en vägledd och guidad livsstilsförändring finns möjlighet att ta hjälp av fysioterapeuter (för råd om fysisk aktivitet och träning) och dietist (för råd om kost). I Region Stockholm finns båda yrkesgrupperna inom primärvården och utan du behöver remiss. Överallt i Sverige är det fritt att söka fysioterapeut. Det kan skilja sig åt gällande möjligheten att få tag på dietist mellan regionerna i landet. Det är viktigt att veta att fysisk aktivitet och träning sällan gör så där jättemycket för viktnedgång. Däremot hjälper träning till med att förebygga insulinresistens och hjärt-kärlsjukdom.

Forskning tyder på att träning ( 60 minuter 3 gånger i veckan i 12 veckor) kan förbättra hälsostatusen hos överviktiga och feta kvinnor med PCOS. Fysisk träning har också visats kunna sänka nivåerna av manligt könshormon samt kroppsbehåring hos personer med PCOS. Att ta hjälp och stöd med fysioterapi vid PCOS kan alltså vara något som hjälper dig att komma igång med, eller bibehålla fysisk aktivitet.

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *