Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tips på kvinnors hälsa och bäckenbotten-kurser

Tips på kvinnors hälsa och bäckenbotten-kurser

Om ni visste hur många gånger i månaden jag får frågor om tips på kvinnohälsa- och bäckenbotten-kurser? Det är många gånger.

Kvinnohälsakurs för fysioterapeuter

Under hösten 2017 gick jag kursen ”Kvinnors hälsa och fysioterapi med fördjupning inom gynekologi, obstetrik och urologi” vid Göteborgs Universitet. Det är ”mitt universitet” där jag läste min grundutbildning och jag gillar verkligen det. Kursen var bra! Den är på avancerad nivå, vilket kräver en del rent studiemässigt. Dock för kvinnohälsa-kunskaper skulle jag säga att nivån är rätt grundläggande. Du behöver inte ha en massa förkunskaper utan kan lugnt gå kursen och förvänta dig att lära dig en jättemassa matnyttigt och nytt. Jag, som redan jobbat rätt länge inom området och läser på rätt friskt för egen del, fick däremot inte supermycket nya kunskaper.

Kurs i Göteborg, den kommer gå till hösten igen.

Interprofessionell bäckenbottenkurs

i Stockholm finns ”Bäckenbottenhälsa – prevention och rehabilitering, 7,5hp” . Även den är på avancerad nivå, men denna är inte specifikt fysioterapeutisk. Du som har en kandidat- eller yrkesexamen på minst 120 hp inom hälso- och sjukvård kan söka denna kurs (med krav på svenska B/3 och engelska A/6). Den här kursen är interprofessionell och ska ge fördjupad kompetens gällande prevention, bedömning och rehabilitering vid gynekologiska, obstetriska och urologiska sjukdomar och tillstånd.

Så roligt, viktigt och bra!

Även om det kan göra mig galet frustrerad att de ska ha tagit till sena 2010-talet för kvinnohälsa att bli mer på tapeten, så är det så glädjande att det nu ändå händer grejer.Det är sååå roligt att det nu finns kurser att söka och gå. När jag påbörjade min specialistutbildning 2015 fanns inga kurser alls.Tips till er fysioterapeuter, sjuksköterskor, uroterapeuter, barnmorskor och läkare där ute som önskar ha mer kunskaper om hur man jobbar med bäckenbotten! Nu finns kurser att söka!

För dig som ska bli specialistfysio

Här är lite andra kurser som kanske kan vara aktuella. Obs att jag inte gått alla!

Kurser om sex

Sex och samlevnad ut ett hälsofrämjande perspektiv. Den har jag gått. Den gav mig en hel del trygghet att prata om sex, även om kursen på intet sätt är anpassad för fysioterapeuter. Den handlar också mycket om sexualundervisning och är på ett sätt nischad mot dig som möter ungdomar. Vuxnas sexualitet – det här är inte en distanskurs men jag tycker att den verkar viktig och bra. Sex och samlevnad tycker jag verkar mer lik den jag gick, kan heller inte se när de kommer gå nästa gång.

Amning och klimakteriet

Amning i nöd och lust. Jag var garanterat den första fysioterapeuten som gick den här kursen och jag hade önskat att man genom självständigt arbete hade kunnat nischa den något mer åt sitt “eget håll”. Alltså jag hade gärna läst mer om amning utifrån ergonomi, hormoner och kroppslig påverkan. Det kursen gav mig var ett intro till att börja läsa amnings-forskning.

Våld i nära relationer

På studera.nu fann en rad olika kurser att hitta på ämnet våld mot kvinnor/våld i nära relationer. Jag har inte gått någon av dessa kurser, i mina specialiststudier gjorde jag istället omfattande egenstudier i databasen från NCK. Här är en distanskurs på ämnet jag hittade nu.

Tips på kvinnohälsa- och bäckenbotten-kurser

Fyll på! Har du läst någon kurs som varit bra för din utveckling som kvinnohälsa-fysio? Berätta!

2 kommentarer till “Tips på kvinnors hälsa och bäckenbotten-kurser”

  1. Har du något tips på kurs som tar upp ämnet ”Kvinnor och träning”; hur kroppen påverkas av träning under olika skeden i livet, ex under menstruationscykeln, under graviditet och klimakteriet? Eller tips på litteratur om ämnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *