Är en gördel bra?

För två år sedan skrev jag flera inlägg om gördlar efter graviditeter, och jag tänkte återlänka till dem och sammanfatta litegrann. Är en gördel bra? Läs så får du svar!

Här är startinlägget och referenslistan

Gördel efter graviditet?

Jag tycker att man ska skilja på gördelanvändning efter vaginala förlossningar och efter snitt. Efter en vaginal förlossning skulle jag i de allra flesta fall avråda från en gördel. Både för att vi inte har belägg för att det ska göra någon specifik nytta, och för att den hos vissa individer kan bidra med en ökning av buktrycket som inte kommer kännas bra mot en nyförlöst bäckenbotten.

Efter kejsarsnitt som är en bukoperation kan en gördel ha en kortvarig effekt på smärta och förmågan att “komma igång”.

När behövs en gördel?

Jag kom fram till en ganska lång, men tydlig, slutsats här: Gördlar efter förlossning – min fysioterapeutiska slutsats. Vi kan inte hävda att någon specifik behöver en gördel, men nykejsarsnittade kan ha nytta av en gördel för att våga röra sig de första 10 dagarna kanske.

Jag är också “pro” gördlar i vissa sammanhang för vissa personer som har stora och besvärsgivande magmuskler. Inte alltid, och aldrig hela dagar eller “istället för” träning. Detta kan du läsa mer om bland annat här och i även i detta inlägg.

Jag tycker också att det är gravt oetiskt att sälja gördlar med argumentet att de skulle kunna “hela/fixa/läka” en magmuskeldelning. För det har vi inget som helst fog för.

Vad har du för erfarenhet?

Dela gärna med dig!

Previous

Next

One Comment

  • Har ingen erfarenhet, men jag kände efter förlossningen att jag gärna hade haft något som stabiliserade mig lite. Hade liksom inget stöd i mitten av kroppen kändes det som. När jag gick till bilen efter två dagar på bb så svängde kroppen helt okontrollerat kändes det som, som att magmusklerna var helt obrukbara. Hade haft en ganska stor gravidmage, vet inte om det gör någon skillnad?

    Detta försvann ganska snabbt, men just de allra första dagarna hade jag önskat någon form av stöd. Gick till och med in på hjälpmedelsbutiken på lasarettet innan vi åkte, men de hade inget sådant och fattade inte alls vad jag pratade om…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *