Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ju fler barn du föder, desto mer behöver du mig

Ju fler barn du föder, desto mer behöver du mig

Ju fler barn du föder, desto mer behöver du mig.

Och ju äldre du blir, desto mer behöver du en bäckenbotten-fysio. Det här inlägget handlar naturligtvis inte om at någon behöver just mig. Utan en sån som mig, en fysio som kan bäckenbotten. 

Bäckenbotten blir svagare

Bäckenbottenmusklerna spelar en viktig roll för att lyfta bäckenorganen och för att kontrollera kontinensen. En kvinna går igenom olika faser i livet som på olika sätt kan skapa förändringar i dessa muskler: graviditet, efter förlossning och klimakteriet är det mest drastiska förändringsperioderna. Åldrandet i sig är en stor påverkansfaktor. Besvär med bäckenbotten är sammanhörande med livskvalitet och urininkontinens, och tillfredsställelse över samliv, fritid och arbetsliv.

Vaginala förlossningar

Vaginala förlossningar påverkar bäckenbotten till det sämr. Att ha fött vaginalt på verkar och det finns en skillnad mellan vaginalt förslösta och kejsarsnittade kvinnor under 40-45 år. Vaginala förlossningar är den största riskfaktorn för framfall. Den största negativa påverkan på bäckenbotten medför oftast första förlossningen, men antalet förlossningar påverkar också. I en studie där man jämförde bäckenbottenstyrkan mellan kvinnor som fött 1-3 barn, 4-6 barn eller fler än 6 barn såg man tydligt att styrkan minskade i takt med antalet vaginala förlossningar. Störst påverkan har förlossningar på bäckenbottenstyrkan de första 6-10 veckorna efter förlossning, och sedan såg man att återhämtningen planade ut. Återhämtningen kan dock ta minst 6 månader, och har det uppstått missade eller felläkta muskelskador kommer naturligtvis bäckenbottens funktion påverkas negativt på lång sikt.

Åldrande

Åldrandet är något som händer oss alla, oavsett om vi vill det eller inte. Vi tappar muskelmassa i takt med att vi blir äldre. Nedgången i muskelmassa kan börja märkas tydligt vid 40-årsåldern, och  ungefär samtidigt börjar en del också märka av klimakteriesymtom. Men med åldern jämnar det ändå ut sig när det gäller symtom av bäckenbottendysfunktion. Så pass att om man mäter bäckenbottenstyrka generellt hos kvinnor mellan 45-85 är det inte alltid möjligt att skilja ut vilka som fött vaginalt eller med snitt. Förekomsten av framfall är dock vanligare hos vaginalt förlösta kvinnor, men urininkontinens verkar förekomma ungefär i samma uträckning.

Hur kan bäckenbottenträning hjälpa?

Bäckenbottenträning kan bromsa tappet av muskelstyrka och genom det kan du kanske förebygga besvär. Så deppa nu inte ihop helt! Om kvinnor får hjälp med bäckenbottenträning kan en hel del symtom lätta eller försvinna. Muskelmassan minskar inte i samma utsträckning som annars. Alla kvinnor bör erbjudas stöd för bäckenbottenträning efter en vaginal förlossning oavsett om de lider av inkontinens eller ej. Alla kvinnor bör få träffa en fysioterapeut och få råd och behandling för bäckenbottendysfunktion, när än i livet det inträffar.  Detta för att det går att påverka både inkontinens och livskvalitet med bäckenbottenträning.

Här finns mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Ju fler barn du föder, desto mer behöver du mig

Jag är så oändligt stolt över vad jag gör. Jag vet att det finns högre ansedda fysioterapeutnischer (traditionellt sett ortopedisk manuell terapi eller idrottsmedicin). Men om inte det jag gör är viktigt, då vet jag faktiskt inte vad som är det.

Inkontinens till följd av svag bäckenbotten har potential att påverka kvinnans hela livssituation, både fysiskt, psykiskt, sexuellt och socialt. I samma studie där man jämförde kvinnornas bäckenbottenstyrka efter hur många barn de fött såg man att livskvaliteten också minskade, ju fler födslar/ju svagare bäckenbotten de hade. Så ska det ju inte behöva vara!

Referenser

1 kommentar till “Ju fler barn du föder, desto mer behöver du mig”

  1. Hej
    Läser just ditt inlägg om stoltheten över det du gör.
    TOPPEN det är just så det är, om inte bäckenbotten fungerar hur blir det då med det övriga i livet ?
    Jag heter Lena Wiik är sjukgymnast uppe i Luleå med stort intresse för kvinnors hälsa ur olika perspektiv.

    Mvh. Lena Wiik i ett för dagen snörikt Luleå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *