Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hållning och smärta i nacken

Hållning och smärta i nacken

Idag svar på en läsarfråga om hållning och smärta i nacken.

Image result for träning som behandling

Har du några enkla hemma övningar/ gym övningar för att få en bättre hållning? Jag har dagligen ont i nacken och har börjat få lite “sköldpaddenacke” och vill verkligen jobba bort de! Har även väldigt ont bakom vänstra skulderbladet, tips på övningar/tänjningar?

Läsarfråga

Är hållningen boven?

Det finns en stark kultur inom fysioterapi och närbelägna professioner att prata om bra och dålig hållning och att gärna peka ut en specifik orsak till smärta och besvär. När det kommer till smärta i nacken är det ofta ganska lätta förklaringar med dålig hållning, muskelobalanser och muskelspänningar som används. Jag ska nu inte ha ett helt blogginlägg där jag skriver att det är fel, men jag tänker att vi kan nyansera lite?

Ganska många förklarar att nacksmärta uppkommer för att ”hållningsmusklerna” är för spända och strama, och därför blir åtgärden ofta uppmjukande övningar och stretchar. Många verkar också mena att utvecklingen av ”sköldpaddenacke” handlar om generell dålig hållning. Jag kan absolut hamna där själv, så nu är det här inte heller ett försök att framhäva min egen förträfflighet.

Spända muskler

Men varför blir muskler spända och hårda? I bäckenbotten blir de ofta det för att de är för svaga för den belastning de ändå utsätts för, och därför uppstår kompensatoriska spänningstillstånd med smärta till följd. (Ibland finns helt andra orsaker). Men det här sambandet:

svaga muskler ->överansträngning- >spänning -> smärta

är inte helt ovanligt, och finns alltså även på fler ställen i kroppen. Vad gör man åt det då? Tränar!

Dålig hållning

Det här med dålig hållning som orsak till smärta är en sådan sak som många kroppsterapeuter älskar. Men grejen är att det inte finns någon tydlig och modern forskning som pekar på ett samband mellan att ha dålig hållning och ha mer smärta än någon annan. Däremot så finns det samband mellan svaghet och nedsatt uthållighet i musklerna och smärta. Om du inte är stark eller uthållig nog för att tåla med den hållning du oftast befinner dig i kan du få ont. Men det är liksom inte garanterat att du får mindre ont bara för att du får en bättre hållning. Däremot kan du få mindre ont om du varierar dig mer.

Sensitisering

Det här med att nacksmärta hör ihop med dålig hållning är en seglivad myt. Det finns ingen vetenskaplig koppling mellan nackens hållning och smärta på det sätt vi tidigare trott. Med hållningsmyten kommer också en rad olika relaterade förklaringsmodeller och behandlingar för nacksmärta som är mer eller mindre vetenskapsförankrade. Enligt vad vi vet just nu så har vi nästan inget stöd för att det är något anatomiskt som är ”fel” som orsakar de flesta långvarig smärta i rygg eller nacke. Inte muskelknutor, inte diskbuktningar, inte nerver i kläm eller snedheter och assymetrier. Sensitisering är en grej i sammanhanget.

Hur ska man sitta då?

Det viktigaste verkar inte vara hur du sitter eller hur din hållning är, utan att du kan variera dig ofta och att du är tillräckligt stark för den position du hamnar i mest. Gå igenom din arbetsplats och se om du kan hitta på 3-4 olika sätt att sitta, med olika vinklar i nacke/rygg och variera mellan dessa. Stå och gå gärna som en variation.

Hållning och smärta i nacken

Stretching har i studier visat sig vara bättre än ingen behandling alls, men träning och rörelse (oavsett egentligen vad det är för slags träning) är bättre. Styrketräning för musklerna i och omkring nacken verkar vara den viktigaste behandlingen för hållning och smärta i nacken. Utvecklingen av ”sköldpaddenacke” kan du kanske motverka med att bli riktigt stark i omkringliggande muskler, men ofta är det något du fått i arv. Det är inte alltid möjligt att påverka. Vilka övningar rekommenderar jag? Jag tänker att det är viktigt att sluta stirra oss blinda på ”problemområdet”. Träningen behöver omfatta hela kroppen. Styrketräning av armar, bröst, axlar, rygg, mage och ben är en bra början. Vet du inte hur du ska börja? Boka tid hos någon som kan visa dig!

Referenser

Läs mer på Bakingbabies

Kan träning påverka risken av förlossningskomplikationer?

2 kommentarer till “Hållning och smärta i nacken”

  1. Väldigt bra inlägg! Håller med stretching och rörelse är nog toppen för kroppen. Har tyvärr ingen bra övning för nacke men brukar själv göra katt och hund övningen för ryggen till exempel. Ha en fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *