Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » G-punkten, finns den?

G-punkten, finns den?

För några månader sedan blev jag inbjuden på ett event där temat var lust och sex, och det var flera olika sexologer och sexinspiratörer där. Jag började följa några av dem i sociala medier och reagerade ganska snabbt på att de svängde sig med begrepp som att de vore helt självskrivna, där jag ur min mer medicinska vy kände att ”oj, är det här verkligen sådär självklart”? Det här med g-punkten är en sån grej som jag ändå hittills mest läst att inte finns i verkligheten. Nu har jag läst på ordentligt.

Vad är g-punkten?

”No single structure consistent with a distinct G-spot has been identified.”

Nähäpp? Det är ett erogent område i vaginas framvägg runt 5-8 cm in från öppningen, precis där klitoris, urinröret och vagina möts. Diskussionen är alltså inte om det kan vara en skön punkt, utan just om det är en specifik anatomisk struktur. Stimuli av detta område kan vara det som leder till en slidorgasm. Området går lättast hitta om någon annan för in två fingrar med handflatan upp, längs med framväggen i slidan (för att få rätt vinkel, det är svårt med egna handen). Är den sköna punkten egentligen att man når in till de djupa inre delarna av klitoris? Eller har området att göra med ”den kvinnliga prostatan” – en slags vadderingsstruktur kring urinröret? På senare tid verkar det som att de flesta tror att det handlar om klitoris djupa delar. För vissa ger stimuli kring g-punkten starkare orgasmer än yttre klitoris-stimulans.

G-punkten heter just så för att den namngivits av Ernst Gräfenberg, en tysk gynekolog som namngav detta på 1940-talet.

Har alla en ett sånt här erogent område?

Alla upplever inte att stimuli på g-punkten känns skönt, utan tvärt om kan det vara obehagligt eller inte kännas alls. Detta har lett till kontroversen om det faktiskt finns en struktur som utgör ”g-punkten”. Är det en avsaknad av en anatomisk struktur som gör att denna zon inte är särskilt erogen hos alla? Nej, anatomin skiljer sig inte så – men upphetsning, lust och stimuli skiljer sig mellan individer och par. Inte ens i studier med identiska tvillingpar har man kunnat hitta att båda tvillingarna nödvändigtvis behöver ha en upplevelse av att ha en g-punkt, om en av dem har det. Det handlar också om partner och sexuella vanor – hur stimuli och penetration går till.

Referenser

Mer läsning om sex och sånt

Vi har en helkategori på ämnet, den hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *