Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Graviditeter och ljumskbråck

Graviditeter och ljumskbråck

Vid några tillfällen har jag blivit kontaktad av kvinnor som drabbats av ljumskbråck i samband med graviditeter och som önskat veta mer om detta. Den vanliga informationen om ljumskbråck hos kvinnor är typ ”det är ovanligt och bör opereras”, och jag tänkte idag skriva lite mer om detta utifrån min fysio-vy.

Vad är det?

Ljumskbråck återfinns hos 1 av 1000-3000 kvinnor under graviditet. Att tidigare ha genomgått bukkirurgi, ärftlighet och att vara överviktig kan öka risken för att drabbas av ljumskbråck. Ett ljumskbråck är när en liten del av tarmen eller annan vävnad passerar ut genom ett försvagat lager av muskel och stödjevävnad i buken.

När de ger besvär

Om ljumskbråck gör ont och ger mycket besvär kan man i vissa sällsynta operera dem redan under graviditeten, men om det är möjligt väntar man tills efteråt. Smärta eller obehag från ljumskbråck känns ofta molande men kan också bli skarp vid fysisk ansträngning. Om du lägger dig ner ska du kunna trycka tillbaka bråcket. Om det inte går och om detta också gör ont ska du ringa 1177. Om du får ont av bråcket och du också får illamående, kräkningar, svårigheter att bajsa eller prutta och får ökade smärtor eller att bråcket ändrar färg ska du söka vård direkt.

Graviditeter och ljumskbråck

Graviditet för ökar risken för att detta händer i och med att trycket är så kraftigt på alla vävnader i buken, men det vanligaste bråcket som uppstår i relation till graviditet är navelbråck. De flesta som får bråck har haft tendensen till bråcket redan innan graviditeten. Det är den lokala övervikten/utsträckningen av vävnaderna som gör att bråcket sedan manifesteras.  Bebisen däremot påverkas inte alls av att detta. Om du har ett bråck som ska opereras, men som kan vänta kan man ibland göra bråckoperationen samtidigt som ett planerat snitt. Annars väntar man tills efter graviditeten.

Operation

I den generella befolkningen är ljumskbråck mycket vanligt och ljumskbråckoperationer är ”vardagsmat” för de som opererar sånt. Dock drabbas flest män – 92 % av alla operationer utförs på män. Ljumskbråck hos kvinnor bör dock opereras, detta på grund av att de oftare är ”femoralbråck” än regelrätta ljumskbråck. Dessa har en ökad risk för inklämning och komplikationer.

Olika operationsmetoder

När man syr bråck kan man välja att laga bara genom att sy ihop med egen vävnad  eller sy med hjälp av kirurgisk mesh. Den första metoden kan ge vika med tiden och göra att du får tillbaka besvären. Den andra metoden kan påverka rörligheten i bukväggen och ibland ge upphov till smärta. I nästan alla fall i Sverige idag använder man mesh. Kvinnor har en ökad risk att få långvariga smärtbesvär efter ljumskbråcksoperationer än män. Smärtan brukar lägga sig med tiden, men det kan ibland ta flera år. Generellt är det dock en säker operation med få biverkningar.

Bråck och förlossningar

De allra flesta bråck påverkar inte din möjlighet att föda vaginalt. Om ditt bråck är stort eller har gett dig problem kan du istället bli rekommenderad snitt. Själv trycket som krystandet orsakar kan ibland förvärra bråck.

Differentialdiagnoser

Det finns en rad differentialdiagnoser och just under graviditetet är ett av dem är åderbråck runt de ligament som tillhör livmodern. Det finns ett ligament som heter ”round ligament” på engelska (googla för bild) som går från livmoderns sida längs med ljumsken och ner mot de yttre blygdläpparna. Detta ligament och dess omkringliggande kärl kan få åderbråckbildningar som ter sig väldigt lika som ljumskbråck. Dessa hör ofta ihop med åderbråck även ner i underlivet. Man kan se detta via ultraljudsundersökning. När du inte längre är gravid kommer detta försvinna. Det finns fler anledningar till att få utbutkningar i ljumskregionen, så får du detta bör du blir undersökt av läkare.

Kan en fysioterapeut göra något?

En fysioterapeut kan inte påverka själva bråcket, men däremot kan en fysio hjälpa dig att leva med ett bråck och också ha viktiga insatser i anslutning till en operation. Genom att lära dig goda strategier för att använda kroppen under belastning kan du eventuellt få minskade besvär från bråcket. Efter en operation kan du ta hjälp av en fysioterapeut för att komma åter till en önskad nivå av fysisk aktivitet. Du kan få övningar för hållning, att lära dig lyfta och belasta rätt och stärka upp musklerna runt omkring.

Referenser

Relaterad läsning på bakingbabies

Om navelbråck

Om genitala åderbråck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *