Hur jag jobbar med överspänning i bäckenbotten

Dagens inlägg handlar om hur jag jobbar med överspänning i bäckenbotten.

Någon bad mig skriva lite om hur jag jobbar med överspända bäckenbottnar, och det kan jag visst göra. Nu behöver ni läsa mig med ”ödmjuk röst” och utifrån att mycket att det jag gör är enligt mina preferenser och hur jag personligen tycker att jag uppnår goda resultat. Jag tror att det finns en del andra sätt att uppnå samma resultat. Vi har heller inte evidens som styr val av behandlingssätt, så ta nu inte detta som ”det här är så man gör”. För det är verkligen inte min ingång till detta. Utan ”det här är så jag gör”.

Symtom på överspänd bäckenbotten

De vanligaste är smärta och ”trånghet” som försvårar eller omöjliggör

  • penetration eller smärta vid/efter orgasm
  • tampong/menskoppsanvändning
  • gynekologiska undersökningar

Svårigheter att tömma blåsa eller tarm och ibland även inkontinensproblem kan höra ihop med symtomen. Även överaktivitet i blåsan kan trigga och triggas av överspänning i bäckenbotten. Du kan också ha smärta i nedre delen av magen, runt bäckenet eller ländryggen.

”myntet ska trilla ner”

Bäckenbotten är grupp av viljestyrda muskler. Alltså – bäckenbotten ska kunna spännas och bli avslappnad igen på kommando. Vi kan inte se våra bäckenbottenmuskler och det är ganska vanligt att individer tycker att det är svårt att styra muskelaktiviteten där. Dock är bäckenbottenmusklerna också lite annorlunda än andra muskler eftersom de också alltid har en anspänningsgrad för att hålla in kiss och bajs och hålla upp våra inre organ. De ska öppna upp ibland och stänga till ibland. Av olika anledningar kan musklerna haka upp sig i ett anspänt läge, utan att individen upplever att det är en viljemässig anspänning. Därför är mitt första mål i behandlingen alltid att ”myntet ska trilla ner”  – att individen ska komma till insikt om förnimmelsen om att bäckenbotten är spänd. Ibland klarar patienterna detta på egen hand, men oftast jobbar jag manuellt genom att trycka på muskler och guida i vad som händer i och kring dem.

Hitta förmågan till avslappning

Du som har muskler som krampaktigt varit spända under väldigt lång tid har en väg att gå för att lära dig själv att ta kommando över spänningen. Det här kräver ofta ganska tradig ”träning” i en bekväm liggande position. Hemövningarna förstår jag att är ganska oinspirerande. Liggande position väljer vi för att bäckenbotten då får minst belastning och har störst möjlighet att slappna av. Ganska ofta jobbar jag fortsatt också ”hands on” med detta – jag hjälper och guidar och vägleder. Jag jobbar med musklerna men tänker att det viktigaste jag gör är att försöka kommunicera med patienten och nervsystemet – ”här är en spänd muskel och det är tryggt och möjligt att slappna av”.

du själv ska kunna reglera spänningen

När ”myntet har trillat ner” och mina patienter har hittat en strategi för att själva kunna reglera spänningsgraden i bäckenbotten är utmaningen att göra det 700 gånger om dagen. Du stressar lite på morgonen – spänningen kryper sig på. Du får ett otrevligt möte på jobbet – spänningen kryper sig på. Du hamnar i ett koncentrerat flow – spänningen kryper sig på. Du vill ha sex men är orolig att det ska göra ont – spänningen kryper sig på. Du är kissnödig och det är inte läge att kissa riktigt nu – spänningen finns och är adekvat. Vid alla dessa tillfällen (och 695 andra gånger per dag…) behöver mina patienter återinlära ett mönster där bäckenbotten späns när det är adekvat och slappnar av strax där efter. Ingen muskel mår riktigt bra över att vara tokspänd över tid.

Vad gör vi?

Patientens mentala processer är alltså viktigast under behandlingen. Att nå målen kan vi göra tillsammans på olika sätt. Information, samtal, manuella behandlingar av bäckenbotten, andningsövningar, stretchövningar för omkringliggande muskulatur eller att lära patienten att sitta på en boll för att få input om bäckenbotten är spänd eller avspänd är olika metoder jag använder. Jag använder mig också av styrketräning för omkringliggande muskulatur, för att vissa klarar bättre av att slappna av i bäckenbotten om annan muskulatur är riktigt stark. Ibland använder jag mig faktiskt av bäckenbottenträning, bara patienten klarar av att slappna av mer efter träningen än innan den. För vissa patienter blir det inte möjligt att slappna av helt i bäckenbotten förrän de har fått trasiga muskler åtgärdade kirurgiskt.

Hur skiljer sig rehab vid överspänd bäckenbotten från rehab för en svag bäckenbotten?

Rehab för en svag bäckenbotten handlar om att stärka upp och volymöka musklerna. Rehab för en överspänd bäckenbotten handlar om att sänka spänningsgraden, öka blodcirkulationen och minska eventuell smärta. Knipövningar kan vara en liten, liten del av behandlingen för detta. Om dessa används är det för att peka på skillnaden mellan spända och avslappnade muskler.  

Ibland behövs andra insatser

Ibland räcker naturligtvis fysioterapeutisk behandling inte. Det kan vara viktigt att du får hjälp av gynekolog, smärtläkare eller psykolog beroende på ditt smärttillstånd. Sensitisering är ofta en del av smärta kring bäckenbotten. Det kan vara viktigt att förstå och få hjälp även med detta.  

Referenser

REKLAM/TIPS

Kursen ”Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

2 Comments

  • Hej! Jag har en överspänd bäckenbotten och får ”hands-on” behandling av en fysioterapeut. Jag gillar att styrketräna men upplever att min bäckenbotten blir ännu mer spänd då…Du skriver om träning i inlägget. Det jag är nyfiken på är vilka övningar man kan göra för att stärka musklerna kring bäckenbotten och vilka man främst ska undvika för att inte göra den ytterligare spänd. Tack för en fantastisk blogg förresten! Använder dina stretch- och avslappningsövningar, tycker att det ger resultat!

    Mvh. Anna

    • Det är alltid en trail and error-period för att lyckas hitta ett träningsprogram som ger mycket utan att trigga. Att fokusera på att inte knipa extra under övningarna och att variera mellan sittande, stående, liggande, fyrfotastående osv brukar vara vinnande koncept. Men i det stora hela syftar jag till att hitta styrkeökande övningar för hela kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.