Consendans ilii

Det här inlägget handlar om en ovanlig och mycket specifik diagnos som kan orsaka bakre bäckensmärta efter graviditet – consendans ilii.

Jag jobbar ju mycket med patienter som av olika anledningar har ont i bäckenet. Många har ont i bäckenet på helt ”vanliga” sätt, men ibland kommer jag i kontakt med personer med mer ovanliga diagnoser. Idag tänkte jag skriva om en sådan!

Ostetis condensans ilii

Den har diagnosen innebär att man kan se en godartad pålagrind av skelettet i bäckenbenet  som vätter mot SI-leden, men utan att påbyggnaden berör själva leden. Det här är alltså något man ser på röntgen. Det är viktigt att veta att det finns personer som har en här skelettpålagringen utan att ha ont.  Men hos några individer kan det förklara smärta i ryggslutet eller smärta som upplevs komma från bäckenlederna. Man tror att pålagringen sker på grund av mekanisk belastning på SI-leden, och att det oftast är graviditeter som utgör denna belastning. Men det finns även män och icke-gravida som drabbas, hos dem har man sett att övervikt och täta urinvägsinfektioner verkar vara sammanhörande.

Hypotesen som kan förklara att detta uppstår i samband med graviditet handlar om att den ökade rörligheten kring ”ledbandsapparaten” kring bakre bäckenlederna triggar igång en benpålagring och en belastningssmärta från leden. Besvären kan bestå i flera år efter graviditeten men brukar vara övergående och inte ge någon direkt funktionsnedsättning.

Vilka är symtomen?

Symtomen kan komma i slutet av graviditeten och hålla länge därefter. Symtomen beskrivs som smärta i ryggslutet och en skarp smärta kring bäckenets bakre leder. Besvären kan triggas av tungt lyft, fysisk aktivitet och blir bättre av vila. Smärtan kan ibland stråla ut i skink/höftregionen och vid testning hos en fysioterapeut får man ofta fram smärtsvar från SI-lederna. Besvären är alltså nästan identiska med andra sorters bäckensmärtor och kan inte enkelt med en hands-on-undersökning särskiljas från andra snarlika besvär.

Hur ställer man diagnosen?

Diagnosen Consendans Ilii ställs med hjälp av en vanlig slätröntgen. Den här specifika åkomman syns inte via blodprover.

Vad gör man åt consendans ilii?

Behandlingen har två huvudkomponenter: tid och träning. Det anses generellt att det här är övergående smärtor som ger sig med tiden, även om det kan ta flera år. Fysioterapeutisk behandling för att stärka musklerna kring bål och bäcken och vid behov annan smärtbehandling är grunden. Vissa behöver smärtlindrande läkemedel.

Egna erfarenheter?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Referenser

Mer läsning på bakingbabies

Behandling för bäckensmärta

Comments (3)

Jag har gjort en slätröntgen och på den visade det degenerativa förändringar i SI- lederna. Då var jag 37 år gammal. Är det samma sak? Jag har smärta i bäckenbenet sedan 9 år tillbaka.

Jag har gjort en slätröntgen och på den visade det degenerativa förändringar i SI- lederna. Då var jag 37 år gammal. Är det samma sak? Jag har smärta i bäckenbenet sedan 9 år tillbaka.

Nej degenerativa förändringar betyder oftast ”normalt men påverkat av tid/ålder och kan vara orsaken till smärta men oftast inte ”, det här är något annat.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.