Vad kan jag göra själv åt min bäckenbotten?

Jag har en gång tidigare skrivit en “att göra-lista” efter förlossningsskada. Den omfattar mest liksom administrativ hantering och du hittar den här: Vad ska jag göra efter min förlossningsskada? Jag fick dock en snarlik fråga, men som mer handlar om vad man kan göra själv åt symtom från bäckenbotten. Alltså: Vad borde man ha testat före man söker vård? Jag hoppas ni att nu förstår att jag inte menar akuta symtom som infektioner, blödningar eller annat som kräver snabb läkarkontakt. Utan jag menar mer eller mindre diffusa problem från bäckenbotten och underliv.

Här finns också en lista över de 10 viktigaste sakerna en nybliven mamma bör veta.

Börja knipträna

Efter en förlossning har musklerna gått igenom ett trauma. Oavsett om du fick skador eller inte är musklerna inte som förr – och du kan ha symtom enbart för att du är svag i bäckenbotten.Jag kan också rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på “kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.

Här finns mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Fokusera på avslappning

Precis som vid annan träning är musklerna beroende av både träning och vila för att kunna återhämta sig. Det får inte bättre träningseffekt bara för att du kör tredubbelt med knipträning eller att du går omkring och kniper hela dagarna. Musklerna behöver avslappning lika mycket som knipträning. Slappna av ordentligt mellan knipen. Slappna av ordentligt i bäckenbotten annars också. Om du inte slappnar av riskerar du att istället få problem med överspänning i musklerna – vilket kan ge minst lika mycket besvär som försvagade muskler.

Läs mer om avslappning här

Bajsa mjukfasta korvar

Att ha en bra konsistens på avföringen kommer hjälpa din bäckenbotten att återhämta dig. Om du är för lös kan du behöva äta mer fibrer eller ibland också stoppande läkemedel. Om du är för hård kan du också behöva mer fibrer och ibland också lösande läkemedel. Något som funkar åt båda håll är Inolaxol. Det är ett gummipreparat som gör fast avföring mjukare och hård avföring lösare.

Mer om tarmtömning och fibrer finns här:

Töm blåsan och drick lagom

En del bäckenbottenbesvär ordnar sig bara man får rätt rutiner på att dricka och kissa. Det normala är att dricka 1,5 liter och få i sig ca 5 dl ytterligare via kosten. Samma mängd total vätska ska komma ut i 5-9 gånger per dygn, och då varken jättemycket eller jättelite varje gång.

Läs mer om blåsan och blåstömning här:

Ge det tid

Det tar minst ett år för alla kroppens vävnader att ha återhämtat sig efter en graviditet. Muskler läker efter ett ganska bestämt mönster och det tar upp till ett år innan de har uppnått full läkningspotential, och även då är de fortfarande också försvagade. Stödjevävnad kan ibland ta ännu längre tid. Att sitta ner i båten och vänta trots att man har stora besvär är naturligtvis svårt. Ta hjälp av en fysioterapeut eller något om du behöver under tiden.

Stegra långsamt

Vad gäller både vardaglig belastning och återgång till motion och träning är det ofta viktigt att återgången blir successivt stegrad. Kroppen uppskattar sällan stora hopp, exempelvis från att ha varit mycket fysiskt inaktiv under en tuff graviditet till att plötsligt gå dagliga kilometersspromenader med barnvagn. Oavsett vilken aktivitet du vill åter till – ta en successiv stegring dit!

När du ska söka hjälp

Här kanske du får råd om och när du ska söka hjälp.

Vad kan jag göra själv åt min bäckenbotten?!

Fyll på! Berätta gärna om dina erfarenheter och vad som varit viktigt för dig!

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

One Comment

  • Bra bild nu fattar jag att det inte är en ”matta”, utan olika muskler som går åt olika håll, fästen på olika ställen. För mig känns det starkare på vissa ställen och svagare på andra. Förklarligt då.
    Samt 9,3,12,6 å knix med klitoris så bra beskrivet. Inte bara bak mot fram utan från sidor oxå. Så bra!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *