Fysioterapi för analfisurer

Fysioterapi för analfisurer?

Analfissurer är små längsgående sprickor i analkanalen som uppstår hos vissa personer, ofta i samband med förstoppning eller diarréer. De flesta läker snabbt inom några veckor, men en del personer får långvariga och extremt smärtsamma besvär. Smärtor och blödningar kan förutom att påverka tarmtömningen också ge personen svårt att sitta, svårt att jobba och svårt att vara fysiskt aktiv. Mikrotraumat i analkanalen ger smärta som provocerar fram en kramp i ringmusklerna. Krampen i sig ger upphov till en syrebrist på grund av för litet blodflöde i området, och på så sätt skapas en ond cirkel där sprickan leder till smärta, som ger spänning, som ger en dålig förutsättning för läkning.

Orsaker till analfissurer:

  • Förstoppning, både att bajsa stora/hårda korvar men också att behöva krysta mycket
  • Långvarig diarré
  • Anal penetration
  • Förlossningar
  • Mer ovanliga orsaker kan vara inflammatoriska tarmsjukdomar, cancer, HIV, tuberkulos och syfilis

Vad är symtomen?

Intensiv och ibland långvarig smärta i analkanalen, under och/eller efter tarmtömning. Ibland blöder det och bränner och kliar.

Vad gör man åt det?

Blöder du från analkanalen ska du besöka en läkare. Men har du fått en ny analspricka är behandlingen i första hand egenvård. Läkarbesöket är främst för att utesluta att du ha någon annan sjukdom.

Vad ska du göra själv:

Håll avföringen mjuk-fast. Drick lagom mycket, ät fibrer och ta vid behov läkemedel för att få en god konsistens på avföringen. Både förstoppning och diarre kan ge upphov till fissurer, så du är ute efter mjuka korvar.

Tvätta med vatten, klapptorka och smörj med något mjukgörande. Vaselin eller zinksalva kanske något du ska testa, men fråga din läkare eller på apoteket vad som är lämpligast för just dig. Behöver du något mer kan du ibland få en nitroglycerinkräm utskriven av läkare, den hjälper tarmens glatta muskulatur att slappna av. Dessa kan ha biverkningar, därför börjar man oftast med ”allt annat” som eventuellt kan hjälpa.

Vad kan läkare göra?

Om du får långvariga besvär kan vissa läkare ge botoxinjektioner för att musklerna i analkanalen ska slappna av. Om inte heller detta hjälper är sista utvägen kirurgi. Kirurgi för att fixa analfissurer kan skada musklerna som ”stänger till” ändtarmen  och upp emot 30 % kan få besvär med inkontinens efteråt. Därför börjar man med så kallad ”konservativ behandling” i första hand – tarmreglering, smärtlindring, tarmtömningsergonomi.

Vad kan en fysioterapeut göra?

Spänningar i analsfinktern är en stor bov i dramat kring anala fissurer och spänningar och smärta kan sprida sig. Ofta får vi därför behandla hela bäckenbotten. Att slappna av i ringmuskeln är en viktig del av behandlingen, men det är ofta svårt att uppnå. Många är rädda för att föra in något i ändtarmsöppningen och då kan en väg vara att jobba med att sänka spänningen i och kring bäckenet totalt sett. Med bra glidmedel och försiktigt införande kan man ofta också jobba med spänningarna i ändtarmen utan att förvärra sprickan.

Det kan vara viktigt att du som patient själv lär dig att jobba med spänningarna i bäckenbotten. Andningsövningar, stretchövningar och att upphöra med knipträning under en tid kan vara viktiga delar av behandlingen. Vissa kan också självbehandla analsprickan genom egenmassage. Egenmassage kan vara en effektiv behandling där du själv kan styra intensiteten, därmed minskar obehaget och rädslan för att passage (in eller ut) ska skada. För hårt tryck och för mycket stretchning kan förvärra symtomen. Massage funkar enbart om muskeln lyckas svara med avslappning, inte mera spänning. Därför är det viktigt med bra glidmedel och att du lyckas slappna av medan du masserar.

Hur gör man?

Fysioterapeuten eller du själv kan föra in ett handskbeklätt finger i analkanalen och lägga ett mjukt tryck mot musklerna och mjukdelarna. Tänk dig som en mild ”smassage” någon annan stans i kroppen. Om det finns ärrvävnad kan beröring också hjälpa med att minska smärtkänsligheten i ärret. Behandlingen syftar också till att öka blodcirkulationen och din egen förmåga av att styra spänningen kring området. Det finns en studie som påvisat gott resultat där testpersonerna fick utföra egenmassage med ett pekfinger 10 minuter två gånger om dagen under en vecka. Personerna fick minskade symtom både gällande smärta och blödningar.

Fysioterapi för analfisurer?

Det är dock viktigt att nämna att alla fysioterapeuter inom jobbar med besvär i detta område och att du kan få leta länge innan du hittar någon som kan hjälpa dig.

Vidare tips och läsning

Referens

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *