Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hyperemesisdagen 2020

Hyperemesisdagen 2020

Ett uppmärksamhetsinlägg på Hyperemesisdagen 2020

Den femtonde maj är det den internationella hyperemesis-dagen. Det är naturligtvis inte en firande-dag, utan en uppmärksamhetsdag. Därför tänkte jag skriva om just detta.

Vad är hyperemesis gravidarum?

Det är ett allvarligt tillstånd som inte ska sammanblandas med den vanliga illamående som de flesta gravida kan uppleva i början av en graviditet. Hyperemesis drabbar mellan 0,3-2,9 % av alla gravida och omfattar så pass allvarligt illamående och kräkningar att den drabbade i vissa fall behöver vårdas på sjukhus på grund av vätskeförlust, elektrolytobalans och viktförlust. En del blir inte av med illamåendet förrän graviditeten upphör, men för vissa går besvären över vid graviditetens mitt.

Fysioterapi vid hyperemesis?

Jag brukar försöka avhålla mig från att skriva om saker som jag som fysioterapeut inte behandlar eller möter i min vardag. Som fysioterapeut behandlar jag sällan hyperemesis, men jag träffar dessa patienter. Kanske på grund av muskelmasseförlust och svaghet när illamåendet väl avklingat. Eller på grund av smärtor som uppstått av långvarigt sängläge. Eller ”bara” en generell hjälp för återuppbyggad av kroppen efter en extremt tuff graviditet.

Akupunktur

Något som en del fysioterapeuter kan erbjuda är akupunktur. Själv ger jag inte akupunktur, men det står ofta med på listorna över möjlig behandling. Det verkar vara punkten”PC6” som kan påverka illamåendet, samma punkt som ”åksjukearmbanden” trycker på. I någon studie har man sett att akupunktur resulterade i signifikant färre antal kräkningar. Behandlingen är biverkningsfri (mer än obehaget av själva sticket).

Den vetenskapliga grunden för akupunktur är kontroversiell. Det mesta tyder på att effekten främst beror på placebo. När det ger effekt är den kortvarig. Det finns otillräckliga bevis för att stödja användning av akupunktur jämfört med andra medicinska behandlingar och akupunktur är inte bättre än annan behandling på lång sikt.

Hyperemesisdagen 2020

Hatten av för alla er kvinnor som överlever hyperemesis-graviditeter! Ni är hjältar. Jag önskar er snabba graviditeter, pushpresenter av guld och massiva forskningsinsatser som kan bli till hjälp framöver.

Rekommenderad läsning:

Läs mer på Bakingbabies

1 kommentar till “Hyperemesisdagen 2020”

  1. Tack för att du uppmärksammar detta på bloggen! Och för att du skriver överlever HG, för det är precis exakt så det känns. Jag är nu inne på min tredje HG-graviditet och det är inget jag skulle önska någon. Tack igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *