Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Laga eller vänta?

Laga eller vänta?

Läsarfråga om att laga eller vänta med att laga en defektläkt förlossningsbristning.

Jag födde mitt första barn i januari i år. Fick en grad 2 bristning och min upplevelse var att jag noggrant undersöktes efter och syddes ihop bra. Vid utskrivningskontrollen såg man att stygnen släppt i mellangården och att det kan bli aktuellt med operation för åtgärda. Jag har inga besvär alls men de har konstaterat att jag har förkortad mellangård på 2 cm. Jag tränar, springer och är aktiv utan att känna av något, sex funkar också. Dom har sagt att jag ska höra av mig vid besvär för operation. Bör jag korrigera detta trots att jag inte har några besvär? Ökar detta risken för en bristning vid nästa förlossning?

Läsarfråga

Det här är bra frågor som kan ses ur lite olika aspekter. Jag tänkte presentera lite olika argument för och emot!

Argument för

Ett argument för att operera är att det är bra att vara så hel och stark som möjligt i bäckenbotten. Detta för att undvika att få problem längre fram. Det kan också vara så att om man börjar “gräva” lite mer i din uppfattning om din bäckenbottenhälsa så kan det ändå framkomma symtom. Saker som du kanske inte riktigt varit uppmärksam på, eller förnekat till och med för dig själv.

Det här upplever jag ofta. Jag frågar igenom en lång radda anamnesfrågor på första besöket och får nekande svar på en del. Nästa besök kommer några tillbaks och reviderar svaren. “Jag har tänkt på det du frågade om, och jag vet inte varför jag svarade nej, jag har ju visst problem”. Jag tror dig naturligtvis när du skriver att du inte har några symtom, jag ifrågasätter inte dig. En bra fråga att ställa sig är: Kommer det funka om min bäckenbottenhälsa är precis så här när jag går tillbaks och arbetar? En del symtom döljs lite av föräldraledighets-friheten, när man kan gå på toaletten som man vill och så vidare.

Argument emot

Det finns ett huvudargument till att inte sy om bristningar innan man “fött klart sina barn”. Det är att ny ärrvävnad kan bli mindre eftergivlig och därför riskera att gå upp vid en ny vaginal förlossning. Det finns också ett argument för att inte operera om du inte har några symtom. Det är att en operation alltid medför risker och nackdelar. Dels är det själva följderna av operationen (sövning, sjukskrivning, smärta). Dels finns risk att risken är ärren kan ge smärta vid sexuell penetration efter en sådan lagningsoperation. (Jag följer många opererade patienter under rehabperioden efter såna här operationer och anser det vara väldigt sällan förekommande, om den som opererar är duktig. Smärta vid sexuell penetration är ofta behandlingsbart, säger jag som fysioterapeut.)

Just för frågeställaren

Du som frågeställare har låg grad av symtom och tycker att livet fungerar väl. I ditt fall skulle jag lugnt sitta ner i båten och se vad som händer. En operation är en operation och kirurgi innebär alltid en rad risker. Du vet vad du har, men inte vad du får. Som svar på din fråga om du bör låta korrigera detta trots att du inte har några besvär så är mitt svar nej. Riskerna att en operation ger dig besvär du inte har tycker jag överväger.

Vänta

Du kan vänta till att eller om du får besvär och återkomma till vården då. Att vänta tills du är klar med att föda barn och har lite äldre barn hemma kan också vara en fördel sett till tajming. Det kan vara fördelaktigt ut en läkningssynpunkt att inte opereras när barnen är så små att de kräver frekventa lyft. Att försöka få till operationen så att en sjukskrivning efteråt kan fokuseras på läkning och återhämtning. Om man har en livskvalitet/låg grad av symtom som gör att man kan vänta är det ur den synpunkten bra att låta några år gå. Om du inte väntar så länge tills du hamnar i klimakteriet så spelar kanske 1, 5 eller ens 10 år så stor roll.

Nästa förlossning

Det är sannolikt att din nästa förlossning blir enklare och att du brister mindre. Dels för att du rent statistiskt oftast får den största skadan första gången. Dels för att första barnet liksom “banat vägen”. Här finns en bra vägledning till hur man tänker kring förlossningar efter tidigare bristningar. Om du föder vaginalt och skulle få en ny bristning kan man också uppmärksamma den som ska sy dig på att du har önskemål om att bli bättre sydd den gången. Jag har träffat patienter som fått minskade symtom efter sin andra förlossning just av den anledningen.

Hoppas detta svar var vägledande!

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Vidare läsning på Bakingbabies:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

1 kommentar till “Laga eller vänta?”

  1. Kul inlägg! Det skulle vara jätteintressant att höra resonemang kring när det kan vara aktuellt att operera innan och när man till och med bör operera igen.

    Själv har jag inland rätt omfattande symptom men oftast fungerar livet så pass bra att det är självklart för mig att vänta tills alla barn är avklarade och lite äldre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *