Menskoppsdiskussionen

Menskoppsdiskussionen

Jag har tidigare skrivit ganska mycket om menskoppar, bland annat dessa inlägg:

Den nya diskussionen

Det dök upp en ny våg av diskussioner om menskoppar i mitt flöde för ett tag sedan. Jga blev intaggad till artiklar och disussioner som innehöll varningar om att menskoppar var farligt och dåligt. Jag gillar själv att använda menskopp, men jag är ingen militant menskoppsförespråkare. Det kan naturligtvis vara både bra och dåligt, beroende på hur den används.

Inget är svartvitt

Artikeln som spreds vara denna, ”Menstrual Cup Misuse Can ’Lead to Greater Risk of POP’, Experts Warn.”. Jag kan alla gånger hålla med om att dra ut en menskopp med samma teknik som du använder en vaskrensare kanske inte är särskilt skonsamt. Jag tänker att informationen är viktig att sprida angående teknik och handhavande, men att det inte nödvändigtvis behöver vara så alarmistiskt och svartvitt.

Funktionen och effekten

Det finns ingen vetenskaplig evidens som kopplar bäckenbottensymtom eller framfall med användandet av menskopp. Det behöver inte betyda så mycket – jag tror inte att det finns någon sådan forskning faktiskt. Men grejen är att prolapsringar och andra framfallsstöd fungerar enligt samma metod – de sitter också fast med hjälp av det sug som uppstår mellan ringen och vaginas väggar. Det kan därför inte vara en total motsats, att det ena ska anses vara en symtomlindrande behandling (prolapsring) och det andra en riskfaktor (menskopp).

Menskoppsdiskussionen

Allting handlar om korrekt användning. Du ska inte krysta hårt eller dra ut menskoppen utan att släppa på vakuumet. Det är det viktigaste! För mer info, se länkarna till de tidigare inläggen jag skrivit!

Comments (3)

Jag har upplevt detta. Hade menskopp ett tag , innan jag födde barn. Tyckte att det var ett väldigt smidigt alternativ. Men en gång när jag skulle ta ut koppen så hade vakuumet liksom dragit ner livmodertappen i koppen. Det kändes att den låg långt ner i koppen. Innan dess hade jag kunnat känna ”toppen” av tappen högt upp i slidan med fingrarna, efter var den längre mer och mycket lättare att nå och känna. Jag fick också bekymmer med att det gjorde ont och blödde lite vid vissa samlagsställningar, som jag aldrig hade haft problem med förut, för att penisen stötte mot tappen.

Efter det vågade jag inte använda menskopp längre. Problemen kvarstod dock. Sedan fick jag barn och då hamnade nog tappen ännu längre ner. Jag vet inte hur mycket ”sanning” det finns i det här, men det är min erfarenhet och den litar jag på, för det var så det kändes och det var absolut något i min kropp som förändrades efter användning av menskopp. Tyvärr, för jag hade gärna fortsatt. Ev kanske jag vågar mig på att prova igen nu när jag fått två barn och tappen ändå är långt ner. Yngsta är bara 6 veckor än så länge, men redan efter första barnet hade jag svårt att använda tampong för att blodet liksom rann förbi den om jag förde upp den så långt som man ”ska” föra in en tampong. Den ska ju inte ligga i slidmynningen. Får se hur det blir den här gången.

Förtydligar att det inte nödvändigtvis hade med själva uttagandet av koppen att göra, utan med själva vakuumet under användning. Jag drog absolut aldrig ut den med våld, utan försökte alltid ta det varsamt och släppa på vakuumet. Men det kam vara svårt det också, och ska det vara så svårt att göra rätt så att man kan få problem trots att man verkligen försöker göra rätt så känns det ändå ganska riskfyllt. Jag ångrar absolut att jag använde menskopp. Men jag är nog ett undantag, för jag hör bara att alla andra är nöjda.

Jag fick inte heller till det, blev liksom ett för kraftigt vakuum precis på det sätt du beskriver.
Dock inga obehag att ha den inne och inga problem att bryta vakuumet för utplock. Förändringen som blev gick tillbaka när jag slutade med koppen men jag hann inte använda särskilt länge.
Tror kanske att jag har för spända muskler så den hamnade för långt upp också? Så avundssjuk på dem som får det att fungera.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.