Frågeinlägg för webbföreläsning

Det här inlägget är för deltagare i webbföreläsningen om ”Rehab efter förlossningsskada eller omoperation” som är öppen idag och imorgon för betalande deltagare.

Skriv din fråga i kommentarsfältet, anonymt om du så vill (du måste dock uppge mejladress). Jag svarar så gott jag kan. I vissa fall med länk till redan författade blogginlägg som kan svara på din fråga, och i vissa fall ett nytt kortfattat svar. Vissa frågor kanske kräver så pass omfattande svar att jag istället lägger dem i kön för att bli besvarade i helt nya blogginlägg.

Comments (44)

Tack för bra föreläsning! Tänk om alla fick se detta INNAN de födde barn!

Nu har jag hunnit lyssna klart! Tack för en bra föreläsning.

Dök upp en detaljfråga, vet ej om jag hörde fel/fattade fel eller om du kanske råkade säga fel (förm inte för du är ju den som kan detta så jag har nog hört fel :p).
Men, iaf när du pratar om hur knipet ska kännas. Minns ej vart på tiden i klippet det var, men vid slide 28 så nämner du hur det ska kännas – bakifrån och fram, ett lyft, ett indrag och en liten tillstängning.
Sen pratar du om klockan och hur det känns längst fram. Jag backade för att lyssna om och tyckte du sa att man känner som mest kontraktion mellan 10 och 2, men menar du inte tvärtom? Att det dras ihop mest mellan 2 och 10 (som ett U som du sa)? Jag tänker bara så jag förstår rätt och kan instruera mina patienter rätt. Tycker nämligen att många säger att det är svårt att knipa hela vägen fram (klockan 12 typ då) och isf är det ju inget konstigt om det känns lite ”svagare” där då? Förstår jag rätt?

Ja men precis, du har uppfattat rätt (men jag kanske sa det knöligt). Alltså mellan 10 och 2 inte så mycket rörelse.

Förlåt, men blir fortfarande lite förvirrad när du skriver 10 och 2 och inte 2 och 10.
Bara för att vara övertydlig nu då; antingen mellan 2 och 10 om man går åt klockans håll och formar ett U, eller mellan 10 och 2 om man tänker sig att man går mot klockans håll och formar ett U?

Om klockan 6 är mot anus och klockan 12 är mot klitoris, så kommer det inte vara ett starkt knip mellan klockan 10 och 2. Från 2,3,4,5,6,7,8,9 och till 10 finns kontraktion. Det är i u:ets öppning framme vid blygdbenet det saknas stark muskelspänning.

Tack för förtydligandet! Och nu såg jag att jag läste ditt första svar för snabbt och missade ”inte så mkt rörelse”, men nu förstår jag hur du menar! Förlåt för att jag inte kan läsa ordentligt * face palm*
Tack igen!

Tack för toppenbra föreläsning! Känner att jag behöver komma i kontakt med en fysioterapeut omgående för olika skador. En fråga som jag kom att tänka på när du pratade om levatorskador var att jag har intakta men distenderade levatorer. Betyder det att det ser ut så som du förklarade när de har åkt åt sidan? Kan känna att något är på väg ut om jag skulle t.ex. få för mig på att springa till bussen. Alltså en kort kort sträcka. Är det pga det kanske eller kan det vara något annat?
Med vänlig hälsning, Elin

Ja precis, om slitsen i levatorn är utsträckt (som den är efter graviditet och förlossning) blir det mindre lyftkraft mot gravitationen liksom, och det kan kännas mer öppet och ”fritt fall-liknande” även om allt är intakt. Jag har hela levatorer (men andra skador) och när jag var på en uppföljning för min bäckenbotten sist råkade jag vara gravid i typ vecka 20. Då kunde man reda då se tydligt på ultraljudsund att de höll på att vidgas, kroppen höll på med förlossningsförberedelse även om jag skulle snittas. Tyckte att jag kände tydligt av den vidgningen länge efter tredje barnet även om jag inte födde vaginalt. Alltså lugnt 12-18 månader.

Hoppas du får tag i en bra fysio!

En följdfråga på detta. Hur märker man av utsträckta/vidgade levatorer? Kan det ge upphov till smärta och tyngdkänsla?

Ja. Kort efter en förlossning är det ibland helt omöjligt att skilja vanlig utsträckning från skada vad gäller symtom och muskelstyrka.

Tack för en jättebra föreläsning! En fråga som dök upp när jag kollade på föreläsningen. Kan man få en skada på Levator Ani av ett klipp eller är det ”bara” av naturliga bristningar?

Framme vid symfysen är det bara av själva barnets passage man kan få en skada, men om du minns att jag pekade på en ”brygga” i mellangården på levatorn, utrymmet mellan slidan och ändtarmen på djupet liksom – det kan skadas av ett klipp om det blir lite för omfattande.

Vill börja med att säga att du är en fantastiskt duktig föreläsare och jag vill även tacka för möjligheten att ta del av föreläsningen! Tusen, tusen tack och heja vad du är bra!

Det är nu 10 månader sen min förlossning och en grad 2 skada, alltså fortfarande inte helt färdigläkt. Jag har dock problem med att jag dels läcker fisar och att jag dels ibland har väldigt bråttom på toa om jag behöver bajsa, annars bajsar jag på mig. Är det något som kan ”försvinna av sig självt” så att jag ska vänta de sista två månaderna eller behöver det kollas upp? Jag upplever också att det känns som att något ska trilla ut ur slidan om jag hoppar. På efterkontrollen sa man att jag inte hade framfall, kan det vara det ändå? Kan det liksom komma senare? Eller är det kanske normalt att det känns så? Jag kan inte minnas att det kändes så innan förlossningen men jag kan inte heller minnas att det inte kändes så

Just precis nu med coronatiderna är det väl svårt, men jag skulle säga att du annars inte ska vänta utan ta kontakt med läkare på kvinnokliniken ganska direkt. Du behöver få en bedömning och en plan för hur dina besvär ska lindras.

Tack för en bra föreläsning. Jag opererades för cirka 9 veckor sen på Karolinska, Huddinge. Mellangårdsrekonstruktion och sfinkterrekonstruktion. Har en levatorskada vänster sida. Har märkt de senaste 3 veckorna att jag blir trött i ländryggen, ungefär som mensvärk. Kan detta bero på svag bäckenbotten efter operationen? Tänker om svag bäckenbottenmuskulatur påverkar ryggen.

Det kan höra ihop men det behöver inte göra det. Att ha ont i ländryggen är den vanligaste åkomman i den vuxna befolkningen och att vara mindre rörlig och aktiv än vanligt kan också vara en orsak. Behandlingen för ländryggsbesvär är också träning och fysisk aktivitet. Det finns inga generella vetenskapliga samband så att man kan påstå att låg bäckenbottenstyrka ger ländryggssmärta, men däremot kan de ju båda påverka varandra på olika sätt och ändå vara kopplade på individnivå.

Hej! Först bara TACK TACK TACK för alla svar du gett mig kring så mycket. Jag har varit inne på din blogg var och varannan dag sedan bebis kom för snart 9 månader sedan och varit sååå skönt att få svar på funderingar jag haft längs vägen när läkares svar inte varit nog.

Jag fick en grad 4 bristning i samband med min förlossning. Sfinktern har inte läkt korrekt och jag står nu i kö för rekonstruktion på Danderyd.
Enligt de läkare jag träffat så verkar dock mellangårdsmuskulaturen läkt ”bra” av vad de kan se. Jag känner dock en tydlig skillnad på vänster och höger sida där höger sida känns mer spänd och ömmar, både inuti slidan där slidväggen känns hård och spänd men även större anspänning i höger sida av bäckenbotten överlag. Kan detta bero på att även andra muskler inte är korrekt läkta och kan jag isåfall göra något åt detta i väntan på ny operation?

Jag undrar också kring överspändhet i bäckenbotten. Efter orgasm stramar det och drar i musklerna kring slida och ändtarm, det känns ungefär som att man stretchar en muskel och drar ut den. Inte direkt ont men lite märkligt och obehagligt. Kan detta bero på överspändhet i muskulaturen och att musklerna ”reagerar” vid avslappning som vid en orgasm? Jag har också svårt att få in en tampong, även av minsta märket pga att det känns som att det är för trång just vid slidmynningen. När den väl är inne går det bra men det gör då ondare på höger sida/slidvägg där jag redan innan är mer spänd. Kan detta höra ihop tror du?

Hej! Vad glad jag blir att föreläsningen kommer till nytta.
”Vad man kan se” vid en undersökning kan vara lite beroende av undersökaren, dennes kompetens och dennes utrustning. Det händer dock ofta att det anatomiska läget är lite annorlunda än vad man trodde när operationen genomförs, alltså att man ser tydligare då. Ibland får man alltså laga mer när man se hur det ser ut. Sidoskillnaden du känner kan handla om smärta/överspänning men volymskillnad på sidorna kan ju också stå för något annat, typ som en defektläkning av musklerna i mellangården. Är du överspänd är det viktigt att jobba med avslappning inför operationen, då blir förutsättningarna för läkning bättre. Så som du beskriver det efter orgasm kan stämma överens med en reaktion du kan få av överspänning. En orgasm består ofta av ett gäng kraftiga sammandragningar av bäckenbottenmuskulaturen, så det kan trigga smärta/obehag/spänning. Att penetration känns där du är spänd är också rimligt, det brukar vara lite som att trycka med ett finger på en öm punkt i skulderregionen liksom, fast med penis/föremål på en öm punkt i bäckenbotten. Om du fattar jämförelsen.

Jag fattar jämförelsen! Tack för svar! Bra att veta att avslappning är viktigt inför ny operation.
Bara så jag förstått dig rätt – kan alltså avslappningsövningar (om jag lyckas minska spänningsgraden) även få obehaget efter orgasm att minska?

På sikt hoppas jag det alltså. Inget som händer på en gång.

Hej Mia och tack för en mycket bra föreläsning!
Jag fick en grad 3 bristning vid min förlossning och står i kö för omoperation då jag har trasiga muskler som inte upptäcktes när jag syddes efter förlossningen. Eftersom det är ovisst i nuläget när operationer blir av har jag funderat på att försöka bli gravid först och skjuta på operationen till efter eventuell graviditet. Har dock funderingar kring att en graviditet är så belastande för bäckenbotten att den inte skulle klara tyngden. Jag har bakre och främre framfall och (bland annat) en levatorskada och tänker att en belastning på 20kg + är ju en enorm påfrestning redan utan skador. I nuläget får jag smärta av endast lätt joggning eller att dammsuga (då min bäckenbotten så lätt blir överspänd). Visst måste det vara bättre rent fysiologiskt att bli gravid efter operationen då muskelstyrkan förhoppningsvis är bättre då jämfört med innan? Jag undrar också om det finns risk att de muskler som sytts ihop inte håller för belastningen av en graviditet efter en omoperation? Går det då att operera ännu en gång?

Jag skulle resonera som du. Om du däremot är väldigt angelägen om att föda vaginalt nästa gång finns det kanske en poäng med att vänta, för att inte öka risken att operationen liksom blir ”ogjord”.

Tusen tack för att du sprider dina kunskaper! Din blogg har gett mig så mycket!

Fråga ang. bäckenbottenträning. Jag fick i ”mammaträning” instruktion om att vid knip även spänna djupa bål. Kör nu enligt tät-appen efter en omoperation. Vad tänker du om att även aktivera bål i samband med knipövningarna? Funderar också mycket på hur man ska andas under knipövningar (överdriva magandningen?)

Nej du ska inte liksom själv lägga på maganspänning vid knip. Däremot kommer det lite, lite alldeles av sig självt.

https://bakingbabies.se/2019/06/09/hur-knip-ska-kannas/

https://bakingbabies.se/2019/08/05/koppling-mellan-backenbotten-och-djupa-magmuskler/

Hej Mia
Mailade dig nyss, då jag inte förstod att det var här jag skulle skriva! Tack för en bra föreläsning, väldigt intressant och bra förklarat!
Jag har en dubbelsidig levatorskada (puborektalis) och opererades i Huddinge i somras (2019) sfinkter och mellangård. Jag har efter operationen märkt att jag blir mer kissnödig. Inte varje dag men ganska ofta så går jag och kissar ofta. Detta problem hade jag inte innan op. Du sa under föreläsningen igår att levatorskador kan ge sånna symptom. Kan det vara så i mitt fall? Trots att jag har bra knip enligt läkaren? Har du nån teori om varför detta kom efter op?

Det är jättesvårt att svara på. Det kan bero på en sänkning av främre väggen och vara liksom mekaniskt, alltså att blåsan hamnar i ett sådant läge pga levatorskadan att det uppstår trängningar. Ibland kan det komma fram som symtom efter en operation. Men trängningar/överaktiv blåsa finns också av en rad andra anledningar, ofta av mer beteende-typ, alltså att det blir en ond spiral av att ha gått och kissat för ofta så att blåsan vänjer sig vid att signalera nödighet vid allt mindre volymer. Även om du inte nämner inkontienens vid dina trängningar (kissnödighetssignaler) så finns relaterad information här.
https://bakingbabies.se/2018/10/26/trangningsinkontinens/

Tack för en väldigt bra föreläsning! Jag har några frågor: Är levator ani en muskel eller flera, alltså en muskelgrupp? Vad ger det för symptom om man ”bara” har en bristning på djupet i mellangården? Alltså den levatorskada som går att laga?
Undrar också över uppgiften om att 8 av 10 får någon form av bristning i mellangårdens muskler. Är det något forskning visar eller något man uppskattar?
Om mellangården är kort, kan det bero på uttänjning eller något annat, eller är det mest troligt att det finns trasiga muskler? Jag har enligt gynekolog inga trasiga muskler i mellangården men kort mellangård och problem med att få ut bajset ibland, borde detta kunna bli bättre med knipträning?

Levator Ani är liksom en ”funktionell enhet” men består av olika stråk med olika namn. Den del som skadas i mellangården kallas puboperinealis. Om mellangården är kort både inuti och utanpå och den inte var det innan (finns ju alltid anatomiska variationer) kan man tänka att det troligen finns skador. Ibland ”stunsar det till sig” och är i slutändan inte lika tunt som det kan verka kort efter förlossning. Jättesvårt att svara på om dina besvär, du kan om en second opinion om du känner dig osäker på om allt är som det ska. Knipträning påverkar sällan tarmtömningsförmågan på det sättet.

Jag har för mig att det är blandat från svenska bristningsregistet och deras erfarenheter, SBU-rapporten och en äldre studie: http://backenbottenutbildning.se/index.php/utbildningsmaterial/daignostik-1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10901566/

Det behöver ju komma mycket bättre och tydligare forskning om de olika undergrupperna av grad 2-bristningar och deras förekomst osv, hoppas det kommer nu när diagnoskoderna faktiskt finns.

Tack för en bra föreläsning. Sitter och gråter nu, mycket för att jag inte tillåter mig själv att tänka på min skada och hur den faktiskt påverkar mig. Jag står på väntelista för att åtgärda både framfall i bakre slidväggen och sy ihop min mellangård där musklerna inte har kontakt med varandra längre.
Mina frågor:
Jag fick som svar att jag kunde bli sjukskriven i 2 veckor efter op, arbetar som fritidspedagog (mycket stå och gå) bör jag kämpa för längre sjukskrivning för att optimera läkning?

Jag vill kanske bli gravid igen men pga hyperemesis blev mina problem efter förlossningsskadorna så tuffa under min andra graviditet att jag inte orkar gå igenom det igen utan att åtgärda problemet. Där jag bor erbjuder de inte kejsarsnitt efter åtgärdsoperation utan de tycker att man ska vänta med operation eller riskera att behöva opereras igen. Hur stora är riskerna att jag får samma skador igen efter en omoperation ifall jag genomgår ännu en vaginal förlossning?

Två veckor låter snålt. Det kan fungera för någon som jobbar på ett lungt kontorsjobb men oftast inte för den som har rörligt/belastande arbete, då är min uppfattning att fyra veckor är standard.

Jag vet att läkarna oftast säger att det går bra att föda vaginalt igen, som fysio har jag en liten annan syn. Det ska vara mycket upp till dig. Läs gärna här:
http://backenbottenutbildning.se/index.php/utbildningsmaterial/framtida-forlossning-efter-bristning

Tack för en fanstastisk föreläsning! Så fint att få tillgång hemifrån. Satt i mjukiskläder med en kaffe och tittade 🙂

Jag fick en grad 2 bristning vid min förlossning för fem månader sedan. Stygnen gick upp efter fem dagar, muskelstygnen klarade sig med huden öppnade sig (kl 18:30, placeringen alltså). Jag blev så rädd och ledsen. Nu har det läkt underifrån (lite som en dal ner i hudlagret, som ett ”v” uppifråg sett) mycket bättre än vad jag någonsin trott men det känns inte helt bra. Slidöppningen är liksom lite längre än tidigare, i ”v”-glipan leds flytningar ut och hamnar mer bakåt mot analen och när jag kissar leds det liksom mot insidan lår/skinkan. Jag har inte vågat mig på penetrerande så jag vet inte hur det känns.

Min fråga är: vet du om man kan omoperera eller på något sätt rätta till så att huden inte går ner så? Alltså omoperationer av hud, går det? Jag har ju inga enorma problem men det känns bara obehagligt och lite oroande då jag förut har haft mycket svamp. Är liksom orolig att det är för nära kontakt mellan slida och anal när det är som en liten dal däremellan.

Tusen tack för att du finns!

Vänliga hälsningar,
En mamma

En annan grej som också händer är att mina blygläppar liksom viker sig inåt längst bak och skaver lite när jag går. Har jag ”för långt” könshår så åker det också in och gör ont. Har aldrig känt detta innan förlossningen. Kom på det nu på promenaden

/En mamma

Det låter jätteobekvämt! Alltså – testa att ha sex så småningom och utvärdera det. Inte bara första gången, för det kan vara obekvämt oavsett utan efter några gånger liksom. Och så samlar du ihop symtom. Funkar penetration, är det skönt? Är dina orgasmer som tidigare? Samla dina andra ”mellangårdsymtom” på en lista och om det faktiskt blir total bild av besvär går du till läkare och ber att bli undersökt igen.

Tack för ditt svar ❤️ Ska börja anteckna lite så ska jag söka hjälp ett år efter förlossningen om det inte är bättre då ☺️

Omoperationer av hud går absolut, frågan är bara när det är värt det. Alltså för att laga något behöver man ju först skära upp och sen sy igen, dvs orsaka en ny skada för att laga bättre. För att det ska vara värt den grejen (plus risk att man får mer ont, mer ärr osv osv) måste ens symtom/obehag liksom uppväga det. Jag säger inte att det inte är värt det för dig, det behöver du få utröna själv. Men om det mest är ett estetiskt problem och inte super funktionellt är det värt att vänta, men be dem sy snyggare/bättre om du föder vaginalt och får en ny hudbristning igen. Får du inte det kan man ju ta det senare.

Tack för en jättebra och givande föreläsning! Fick svar på så många frågor och funderingar. Önskar bara att jag hade hört detta innan förlossningen eller direkt efter..

Jag har en fundering. När jag födde mitt första barn för 5 månader sedan så slutade det med ett klipp. Stygnen gick upp efter några dagar och det skulle då läka ihop av sig själv. Sökte hjälp då och fick komma till gyn och en överläkare kollade på det. Första besöket kollade hon lite enkelt om musklerna var hela (var dock lite för tidigt efter förlossningen än vad jag förstod) och det visade sig att jag hade en infektion i de öppna såren. Åt antibiotika och andra besöket tre veckor efter förlossningen tog läkaren bort alla stygn som satt kvar i såren för att det förhoppningsvis skulle läka ihop lättare. Jag skulle varit på återbesök nu i mars (4 månader efter förlossning) men den har ställts in pga allt som sker just nu i samhället.
I alla fall, de största öppna såren jag hade har läkt ihop men det är fortfarande en bit nedanför slidöppningen som inte läkt ihop än. Det är hackigt och kan ibland göra ont vid ex samlag. Det känns liksom som slidöppningen är lite större nedåt än vad den ska vara. Mellangården känns ju då också lite kortare än vad den varit.. Är detta något som kan läka ihop av sig själv eller borde jag söka hjälp? Gör man ens något åt det i sådana fall?
Jag har även problem med att bajsa då det gör ont och ibland blöder och det ”läcker” ibland efter att jag bajsat. Är detta något jag borde söka för?
Tacksam för svar om du vet något 🙂

Jag tycker att du absolut ska få en bedömning där de dubbelkollar hur det läkt och att alla muskler i slutänden sitter fast där de ska. Just nu spelar det faktiskt ingen roll att det är coronakris, för ska det åtgärdas vill man ändå vänta tills det gått ungefär ett år. Så du kan vänta ut krisen (eller till hösten någon gång) och sedan ringa och be dem kalla dig för en kontroll och eventuell åtgärd!

Hej, tack för en väldigt intressant föreläsning för mig både som mamma, gravid och fysioterapeut.
Jag inser att jag ev har en skada efter min första förlossning. Jag har egentligen väldigt lite problem och mår på det hela bra. Problemet är att jag oftast behöver ge ett tryck i mellangården för att kunna tömma tarmen. Utöver det inga bekymmer. Jag är mest fundersam över om det kommer bli värre när jag blir äldre?
Jag är nu gravid (två snabba vaginala förlossningar sedan tidigare med grad 2 bristningar) och undrar vad du tror om förutsättningarna att man ber att de kollar på detta i samband med förlossningen och om man ev kan åtgärda det samtidigt som man kanske ändå syr annat?
Tack för att du lyfter dessa viktiga frågor!

Ja, du kan absolut be om en extra undersökning av en läkare och att bli noggrannare sydd nästa gång med tanke på dina besvär. Blir det inte så kan du ta upp det med vården, kvinnoklinik/gyn i efterhand.

Hej! Tack för en bra föreläsning.
Jag har några frågor som rör mig personligen. Jag födde mitt andra barn i januari 2019 vaginalt. Första barnet snittades ut 2016. Efter förlossningen sa barnmorskan att jag fått lite skrapsår här och var, men enligt journalen hade jag en ytlig grad 2 skada kl 6- sydd med 6 stygn. Står väldigt lite i journalen om hur man undersökte mina skador.
Snabbt efter märkte jag att nått var fel framförallt skav och svårt att tömma tarmen.

Hur tar man reda på att man har levatorskada? Med röntgen eller kan en läkare se det under en operation?

Jag har blivit gynundersökt och läkaren sa att bulbokavernosus inte når ner, jag har rectocele och kort/dåligt uppdyggd mellangård. Slidan är längre och glipar.
Kan det ha varit så att jag blev lagad riktigt men att stygnen släppt på djupet eller är muskeln missad och förorsakar rectocelen och den korta mellangården?
Kan jag även ha en skadad transversus perineii och levator?

Kan jag ha rört mig för mycket efter förlossningen som gjorde att stygnen gick upp? Jag visste ju inte att muskler var skadade.
Jag har svårt att hålla gaser. Kan man ha en sfinkterskada utan att dom såg det efter förlossningen?

Jag funderar på operation.
Hur vet man att läkaren är bra och ”kan musklerna”?

Jag känner fortfarande det som känns som stygn under mitt snittärr när jag drar med fingret åt ena hållet, inte andra. Kan det vara det?

Många frågor men så tacksam om du orkar svara. Mvh sigrid

Hej!
Svårigheter att tömma tarmen kan bero på en rad olika saker.
https://bakingbabies.se/2017/12/15/forskarkalendern-forstoppning-och-tarmtomning/
https://bakingbabies.se/2017/12/15/tarmtomningstips/
I dessa inlägg får du hjälp att sortera lite i vad besvären kan bero på.

Levatorskador är förhållandevis enkla att ”ana sig till” vid en undersökning med bara fingrarna, men för att få en diagnos på det behöver man göra ett 3d-ultraljud. Tarmtömningssvårigeheter som kommer sig av muskelskador handlar mycket oftare om musklerna som fäster i mellangården än om levatorskador, dock. Det låter ju också så på det du beskriver att man hittat, att avsaknad av muskler i mellangården och en recotcele är det som förklarar dina besvär.

Det är ofta helt omöjligt att veta i efterhand om du blev rätt sydd men att stygnen har släppt eller om det fanns skador som missades. Kort mellangård kan indikera att även transversus är skadad. Levatorn kan jag inte alls uttala mig utifrån det du skriver, men kanske isf den ”bryggan” som finns på djupet i mellangården? Alltså dvs den sortens levatorskada som går att laga.

Svårt att säga hur du vet att läkaren ”kan sin grej” men om du får förtroende för personen ifråga tänker jag? Alltså att du får en förtroendeingivande undersökning, förklaring för dina besvär och en plan framåt som verkar rimlig.

Det kan hända att stygn går upp om man rör sig för mycket kort efter förlossningen, ja. Det här är en av anledningen till att jag tycker att man måste få MYCKET mer omfattande information på BB än vad man får idag.

Angående svårigheten att hålla gaser – fråga läkaren!

Det du känner är troligen små ”vävnadsbryggor” där stygnen satt, inte faktiskt stygn. De går ibland att massera och få mjukare.

Hoppas det här var lite vägledande svar iaf! //Mia

Hej,

Tack för en bra och informativ föresläsning! Jag har en fråga kopplat till buktande slidväggar. Jag fick mitt första barn för 3 månaders, vaginal förlossning där jag fick bristning grad 1 (enligt barnmorskan) kl 6 som syddes med 6 stygn, 3 yttre och 3 inre. När vi frågade barnmorskan fick vi även svaret att det var en liten liten skada på en muskel. I journalen kan jag inte hitta någon information utöver det att det syddes med 6 stygn. Efter att ha tittat på din föresläsning inser jag att jag inte tog det tillräckligt försiktigt i början med promenaderna utan ökade på distans och tempo väldigt tidigt. Detta gjorde att jag fick känningar av buktande slidväggar, Vid efterkontrollen tyckte barnmorskan att mitt knip såg bra ut, hon kände dock inte på det. Jag har gjort knipövningar dagligen i tre månader men har större känningar nu än vad jag hade en månad efter förlossningen och väldigt små ansträningar provocerar fram känningarna. Jag har dock ingen smärta utan det är enbart att jag känner att slidväggarna buktar. När jag känt på knipet själv tycker jag att det är ganska starkt bakifrån och fram samt på höger sida men är betydligt svagare på vänster sida. Nu till min fråga, hur länge kan man se det som normalt att ha buktande slidväggar och när bör man söka hjälp?

Det blev ett långt inlägg för en kort fråga! Tack igen för att du lyfter dessa viktiga frågor!

Buktningar kan kvarstå länge, det brukar successivt bli bättre upp till 12-18 månader. Men om du besväras och är osäker på hur du ska hantera dem så tycker jag att du ska försöka träffa en bäckenbottenfysioterapeut som kan vägleda dig framåt, och hjälpa dig med undersökning och uppföljning (och pepp på väggen!). Lycka till! /Mia

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.