Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Frågeinlägg Joseph

Frågeinlägg Joseph

Vad gör dig glad?

När jag får spendera mycket tid tillsamman med Mia och barnen kommer jag på mig själv hur mycket jag njuter av det och hur glad det gör mig. Den glädjen går liksom inte att slå med något annat. Till vardags blir jag glad av det mesta. Att få jobba, laga mat, läsa en bok, spela spel, lösa korsord, äta god mat, sova eller se på TV. På det stora hela är jag ganska till lags och glad över det mesta i livet.

Vad gör dig arg?

Orättvisor, lathet, slöseri.

Hur hanterar du stress på jobbet?

Prioriteringar, organisation och kommunikation. Jag blir sällan stressad på jobbet, men när det är mycket att hålla reda på är det viktigt för mig att se över allt och prioritera vad som måste gå först och om det är något som kan plockas bort. Sedan lägger jag upp en plan så att jag ser om tiden räcker till eller och jag behöver köra övertid. Sist ser jag till att kommunicera med Mia, min chef och mitt team att det är mycket och om jag behöver stöd på något sätt.

Berätta om ett besök på biblioteket

Mitt favoritbibliotek är “Rum för Barn” i kulturhuset i Stockholm. Under mina tidigare föräldraledigheter åkte jag ofta dit och läset och läste för Wollmar/Wilfred och kunde växla med att de sprang omkring och busade och lekte. Ibland har de roliga utställningar som är roliga för barnen att uppleva. Det har inte varit öppet under den här föräldraledigheten och det har varit tråkigt. Jag och Waldo har cyklat till biblioteket i Linde eller Dieselverkstan regelbundet, det gillar vi. Årsta Bibliotek är väldigt tråkigt faktiskt.

Hur hanterar du stökiga barn?

Med tydliga ramar och mycket kommunikation. Till exempel informera att om pojkarna inte slutar att bråka med varandra så kommer de få leka separat ett tag eller leka en lugn lek. Så berättar jag det ett par gånger med eskalerande ton och tillslut så är det någon som gör illa den andra och då passar jag på att tillämpa det jag sagt. Ibland blir jag riktigt arg och skäller på dem. Jag försöker att jobba bort det dåliga samvetet kring detta och tänker att det är barnens roll att pröva gränserna och vara stökiga och det är mitt jobb som förälder att sätta gränser och ryta ifrån ibland.

Hur tror du att maten påverkar ens välmående?

På hur många sätt som helst. Allt från hur maten ser ut och vad den innehåller till hur den är tillagad, hur den smakar och hur mycket vi faktiskt äter. Hur och vad vi äter är liksom en grundpelare till hur vi mår.

Vilka åldrar är bäst när det gäller barnen?

På något vis tycker jag att den åldern de är i just nu är den bästa och att det liksom följer med hela tiden. Alltså, att det alltid är den bästa åldern. Klart att alla åldrar har sina “faser” och kriser, men det är underbart att få uppleva alla nya sidor av sina barn och de kommer ju med tiden, så det är bäst att den tickar på. Waldos ålder just nu, 1,5-2 år, är lite kämpig. Jättemysig men svår. Det är starka känslouttryck, många gränser som måste nötas in och en klängighet som går över mitt förstånd ibland.

Vad ser du fram emot i ditt föräldraskap?

Det är jätteroligt att ha skolbarn, jag ser fram emot att Wilfred ska börja förskoleklass nu till hösten. Jag ser faktiskt också fram emot att Waldo ska få “sin egen värld” med förskolan, med pedagoger och vänner som bara är hans. Att få se hur han utvecklas i den miljön.

Vilka är dina bästa kvaliteter som förälder?

Jag är mycket konsekvent. Trygg. Jag har under den här föräldraledigheten fått höra att jag har en talang för att prata med barn och få dem att lyssna (inte bara lyda). Det gjorde mig glad!

Vilka är dina mål med föräldraskapet?

Känns som en konstig fråga. Jag vet inte riktigt om jag har ett mål med föräldraskapet för min egen del egentligen. Men målet är väl att forma och hjälpa mina barn att bli bättre människor än vad jag och Mia är. Att de ska få växa upp trygga, fast med en sanningsenlig bild av världen, med färre fördommar och mer respekt för sina medmänniskor än vår egen generation.

Berätta gärna hur du skulle svara på dessa frågor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *