Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Funkar spinning babies?

Funkar spinning babies?

Funkar spinning babies?

Ett av alla inlägg jag skrivit som väckt allra mest anstöt är det tidigare inlägget jag skrivit om övningar för att optimera bebisens position i förhållande till bäckenutgången. Jag fick då otroligt många besvikna meddelanden från framförallt doulor som tyckte att jag hade fel, var dum och kritisk. Jag fick anledning att återkomma till ämnet nu sedan jag skrivit om bäckenets rörlighet och förlossning. Fick oändligt många tips att ”läsa på lite om spinning babies”. Ni som är yrkespersoner och förstår anatomi, fysiologi och biomekanik får oändligt gärna läsa inlägget om bäckenrörlighet under förlossning. Hjälpa mig att tänka vidare där! Men det finns ingen fråga som det inlägget har, vars svar stavas ”spinning babies”.

Bebisens position är viktig

Jag förstår, tro mig, att det är viktigt att bebisar kommer ut så lätt och smidigt som möjligt. Det är naturligtvis svårare att krysta ut en felvänd bebis än en rätt vänd bebis. Jag förstår alla gånger att det är värt att testa alla metoder möjliga och tillgängliga för att optimera förutsättningarna ifall det visar sig att en bebis ligger fel i slutet av en graviditet. Det är rimligt att gravida är beredda att testa lite vad som helst som kan hjälpa. Jag förstår att doulor är beredda att vara behjälpliga med tips och råd angående detta. Men, min starka åsikt är att detta med övningar för att positionera inombordsbebisar inte har någon som helst plats inom utförandet av legitimationsyrken.

Positioneringsövningar

Övningarna är exempelvis att den gravida står på alla fyra, och någon håller en sjal runt magen och vibrerar den. Eller att den gravida ligger på sida med ena benet ner över sängkanten. Det kan också vara att stå på knäna i soffan och ha överkroppen lutad med underarmarna i golvet. Det finns också fler.

Funkar de?

När jag läser historier på nätet översvallas jag av positiva berättelser. Grejen är ju att det allra, allra flesta bebisar vänder sig rätt alldeles av sig själva, när det är dags. I vecka 34 vänder sig de allra flesta rätt. Har de inte gjort den efter det så finns ofta en chans att de gör det precis när det är dags. Det blir förstås svårare när det är trängre i slutet av en graviditet. Det vet vi ju också om. Det finns såklart bebisar som aldrig vänder sig rätt, även efter vändningsförsök utförda av en läkare. Jag tog upp mycket om detta med spontanförlopp av vändande bebisar i det första inlägget på temat. Här finns också en annan studie som också stödjer tanken att det är onödigt att lägga krut på bebisens position under graviditetens gång.

Association Between Fetal Position at Onset of Labor and Mode of Delivery: A Prospective Cohort Study

Conclusion: There is no evidence of an association between the fetal LOA position at onset of labor and SVD. This finding challenges the conventional theory that LOA is the optimum fetal position at onset of labor, and suggests that antenatal practices encouraging adoption of the LOA position through maternal posturing are unnecessary.

Vad säger forskningen?

På metodens egna hemsida finns ett gäng vetenskapliga referenser. Jag har gått igenom listan. Och egentligen inte hittat en enda studie som faktiskt kan påvisa effekt för metoden eller övningarna. Referenslistan är också påfallande antik i referenssammanhang. Referenser på studier som är 10, 20, 30 och 40 år gamla är inte så himla imponerande. Speciellt inte som det finns en ny generation studier vars slutsatser ersätter och motsäger de tidigare.

Det här är vad jag hittat:

Is Maternal Posturing During Labor Efficient in Preventing Persistent Occiput Posterior Position? A Randomized Controlled Trial

Conclusion: Our study failed to demonstrate any maternal or neonatal benefit to a policy of maternal posturing for the management of OP position during labor.

Efficiency of the Modified Sims Maternal Position in the Rotation of Persistent Occiput Posterior Position During Labor: A Randomized Clinical Trial

Results: In pregnant women undergoing labor in the Sims position, fetuses in POP rotated to occiput anterior in 50.8% of cases, whilst in the free position group, the rotation occurred in 21.7% (P = .001). The rate of vaginal deliveries was higher in the Sims group compared with the free position group (84.7% vs 68.3%, P = .035).

Discussion: The modified Sims position is a maternal posture intervention efficient in POP rotation, which decreases cesarean delivery rate. It is a simple and noninvasive intervention, reproducible, and well tolerated by pregnant women.

Kommentar: Positionen som nämns är sidliggande på vänster sida med det undre benet rakt och det övre benet böjt. Motvarande som i denna studien:

Lateral Asymmetric Decubitus Position for the Rotation of Occipito-Posterior Positions: Multicenter Randomized Controlled Trial EVADELA

Conclusion: Lateral asymmetric decubitus position on the side opposite that of the fetal spine did not facilitate rotation of fetal head.

Maternal Positioning to Correct Occiput Posterior Fetal Position During the First Stage of Labour: A Randomised Controlled Trial

Conclusions: This study could not demonstrate a benefit of the hands and knees position to correct the occiput posterior position of the fetus during the first stage of labour, but the women reported an increase in their comfort level.

Randomised Controlled Trial of Effect of Hands and Knees Posturing on Incidence of Occiput Posterior Position at Birth

Conclusion: Hands and knees exercise with pelvic rocking from 37 weeks’ gestation to the onset of labour did not reduce the incidence of persistent occiput posterior position at birth.

Hands and Knees Posture in Late Pregnancy or Labour for Fetal Malposition (Lateral or Posterior)

Conclusion: Use of hands and knees position for 10 minutes twice daily to correct occipito-posterior position of the fetus in late pregnancy cannot be recommended as an intervention. This is not to suggest that women should not adopt this position if they find it comfortable. The use of position in labour was associated with reduced backache. Further trials are needed to assess the effects on other labour outcomes.

Förlossningspositionering är inte spinning babies

Jag vill att ni ska veta att jag alltså är helt FÖR massor av rörelse och aktiva positioner under förlossningar. Hur man kan förhålla sig till kroppen, rörelse och positioner under aktiv förlossning är såklart viktigt. Både för processen och för upplevelsen. Det finns vetenskaplig grund för att att vissa positioner optimerar utfallet för både mamma och barn. Till exempel kan huksittande och sittande positioner öka risken för bristningar och större blodförlust. Gynställning och ryggliggande ökar också risken för ett förlångsammat förlopp, mer smärta och större bristningar. Det jag ifrågasätter är alltså inte att aktivitet och rörelse är bra för ett förlossningsförlopp. Men jag köper inte att dessa övningar ska påverka förloppet flera veckor i förväg.

Att vara delaktig och rörlig

Att känna att man kan och får vara med i förlossningsförloppet genom att byta position och själv få välja det som känns bäst är jag helt med på att det är positivt. Det stöds också av dessa studier:

Women’s Choice of Positions During Labour: Return to the Past or a Modern Way to Give Birth? A Cohort Study in Italy

Conclusion: Alternative maternal positioning may positively influence labour process reducing maternal pain, operative vaginal delivery, caesarean section, and episiotomy rate. Women should be encouraged to move and deliver in the most comfortable position.

Influence on Birthing Positions Affects Women’s Sense of Control in Second Stage of Labour

Key conclusions: women felt more in control during birth if they experienced an influence on birthing positions.

Finns det någon direkt positiv studie?

Jag hittar denna från 2010, där man benämner det som ”promising methods”. Det jag däremot inte hittar är senare studier som alltså som kan slå fast effektiviteten av metoden.

The Fetal Occiput Posterior Position: State of the Science and a New Perspective

Conclusions: Many current obstetric practices with respect to the occiput posterior position are unsatisfactory, resulting in failure to identify and correct the problem and thus contributing to high surgical delivery rates and traumatic births. The use of ultrasound examination to identify fetal position is a method that is far superior to other methods, and has the potential to improve outcomes. Research studies are needed to examine the efficacy of midwifery methods of identification, and the effect of promising methods to rotate the fetus (simple positional methods and digital or manual rotation). Based on the findings of this review, a practical approach to care is suggested.

Funkar spinning babies?

Jag hävdar precis som i det tidigare inlägg att det såklart är upp till var och en att TRO vad man själv vill. Känner man att det är tryggt att ha stöd i en metod när man som barnmorska hjälper kvinnor till olika förlossningsställningar är jag alla gånger positiv till det med. Det finns vetenskapligt stöd för att det är positivt. Vill man som icke-legitimerad förlossningsprofession jobba enligt spinning babies-konceptet kan jag heller inte se något problem med det. Men att som legitimerad vårdpersonal påtala konceptets fördelar för att “optimera bebisens position”, det är fel. Det finns ingen sådan evidens och att förespråka metoder som går emot rådande evidensläge är inte lämpligt.

Övrig referens:

A Review and Comparison of Common Maternal Positions During the Second-Stage of Labor

12 kommentarer till “Funkar spinning babies?”

 1. Jag är barnmorska och tycker faktiskt att det är konstigt att arbetsplatser skickar iväg ett helt gäng på Spinning babies-kurser när det finns så lite evidens på området. Och när de påstår saker som att man kan töja ligament med vissa övningar, när det krävs flera tons tyngd för att töja ligament nån centimeter (enligt ortoped, jag är inte insatt!). Däremot har jag erfarenhet av att Walchers manöver kan få ner ett barns huvud på bäckenbotten väldigt snabbt. Vet inte hur, men när man gjort det ett par gånger (tror dock vi kör en modifierad variant, vi får inte kalla det för Walchers i dokumentationen. Men kvinnan hänger med bäckenet ut över sängkanten och sedan lyfter vi hennes ben med böjda knän mot magen) så kan det säga plupp, plupp, plupp och helt plötsligt är barnet redo att födas. Bensläpp brukar ordineras av läkare innan man lägger klocka och ibland har det hänt saker, ibland inte … jag tror på att låta kvinnan vara rörlig och aktiv under en förlossning och jag tror att många har en övertro på just Spinning babies. Känns också som en jäkligt stor pengamaskin det där och jag är som sagt förundrad över att arbetsplatser köper en metod som är så dyr, utan evidens …

 2. Jag hade en hemsk förlossning i våras. Bebis låg i asynklitism. Mitt partogram var förskräckligt. Var fullt öppen lång tid men bebis kom inte ner. I detta skede fick jag spendera åtskilliga timmar (ca 12 h) åt lägesändringar för att försöka få bebis att rotera rätt.
  Slutade i urakut kejsarsnitt då bebis uppvisade tecken på stress, inte konstigt då förlossningen var väldigt långdragen så både bebis och jag blev supertrötta. Visade sig vid snittet att bebis aldrig hade kunnat komma ut vaginalt pga ”fastkilad” ovan spinae taggarna.

  När jag nu läser om att det inte finns evidens för att spinning babies/lägesändringar för att få bebis i rätt läge fungerar blir jag riktigt upprörd! Hur kan det vara så att legitimerade läkare och barnmorskor använder sig av denna metod?

  Tack för inlägget Mia!

  1. Var du 12 h retraherad med patologiskt eller avvikande CTG? Låter väldigt länge! Tog man skalp-pH under tiden för att försäkra sig om att barnet mådde bra?
   Om barnet ligger fel kan man ge det tid att rotera rätt. Många gör det av sig själva, andra kan inte. Det är inte fel att vara aktiv under en förlossning oavsett om man gör Spinning babies eller inte så är lite ”gymnastik” under en förlossning ofta bara positivt! Ibland händer ingenting under en förlossning med en mamma som bara ligger ner, men när hon kommer upp och rör sig så börjar det hända grejer. Vidöppna lägen kan rotera till framstupa till exempel. Men i ditt fall kunde man inte veta på förhand att barnet var fastkilat.

   1. Absolut är det bra att vara aktiv under förlossningen! Var mycket uppe och gick inne på salen, satt på pilatesboll m.m. Det var själva lägesändringsövningarna t.ex i 40-45 min stå 4-fota i sängen med säte upp och huvud och underarmar lägre. Var ju inte speciellt “skönt” och finns det inte evidens att det fungerar så undrar jag om man ska använda det?!

    Japp. Skalpprov togs och CTG varav några patologiska.

    Men som tur är mådde bebis jättebra när hen kom ut men “resan” dit hade kunnat vara så mycket bättre.

    1. Fyrfota i sängen med rumpan upp är vanligt när ctg:t är svajigt då det i många fall lättar på trycket mot navelsträngen, det kanske var därför? Det är ju en väldigt oskön ställning men bra att ta till om man vill se att ctg stabiliseras.
     Har du haft möjlighet att gå igenom din journal med en barnmorska efter förlossningen, på bb? Jag funderar mycket på varför du ”fick” vara retraherad så länge om det inte skedde någon progress. Var det ditt eget val?

     1. Jag tycker iaf att det är toppen med sådana här inlägg, hjälper mycket när man ska sortera vad man ska lägga krut på som gravid. Det finns ju en uppsjö av saker man kan/borde göra så det behövs verkligen sorteras lite. Toppen! Heja vetenskap!

 3. Viktigt inlägg!

  Uppmaningen att gå utbildning hos de som skapat och tjänar pengar på metoden när man ifrågasätter en metods evidens visar hur svårt att nå fram med denna typ av kritik oavsett om det gäller metoder/tillskott/kostomläggningar osv. Det saknas ofta grundläggande förståelse för att ens kunna ta till sig argumenten och istället får man fäktas mot enstaka solskenshistorier/personlig erfarenhet eller avstyra uppfattningen om att man ägnar sig åt personliga påhopp eller att man ondsint vill förvägra oroliga gravida något som ”i alla fall inte skadar att testa”.

  1. precis som du skrev så bra är så klart nyttig att vara aktiv under graviditet och förlossningen men en bebis som fastnat eller är i en position som är svårt att rotera sig kommer inte göra det med spinning babies heller.
   jag tror det är så populär i länder som Sverige där man har en uråldrig syn på förlossning att det MÅSTE ske vaginalt för vilket pris som helst….

 4. Nix, det var för att försöka få bebis att rotera “rätt” då den hade roterat fel.

  Kejsarsnitt sades vara absolut sista utvägen varför man testar dessa lägesändringar för att med vad de sa gravitationen få bebis i rätt position. Kände mig då innerst inne tveksam till det men var lydig. Som födande kvinna gör man allt för att få ut bebis.

  Har fått gå igenom journal men tyckte tyvärr inte det gav så mycket.

 5. TACK för detta välformulerade, kunniga inlägg! Är både bm och doula och upplever det SÅ märkligt att hela arbetsgrupper sänds i väg på utbildningar i Spinning Babies. Jag har kollegor som utför det och dokumenterar det i journal, som om det är något helt självklart.

  Det är problematiskt att vi inte alltid läser vetenskaplig litteratur. De positiva exemplen, det som tolkas som framgång berättas om. Men alla gånger de inte hjälpt, inte spelar någon roll? Och så vidare …

  Ser paralleller till för kort tungband. Har sex barn omkring mig som blivit erbjudna att klippa tungband som åtgärd nr 1, många gånger utan ens amningsobservation!! Det ena barnet med svår problematik som sedan löste sig med logopedhjälp …

  Men att tala om det kritiskt är också supersvårt. Fick höra att ”jag är emot amning” och alla var säkra på att just deras klipp var helt nödvändigt.

  Vi måste inse att också vi själva gör fel, tänker fel. Vill ibland ha enkla lösningar. Vi är inte mer än människor och det är viktigt att sätta ord på detta. För patienters skull!

  Tack!!

 6. Hej,

  Måste få ner mina tankar om inlägget och kommentarerna kring detta. Ja spinning babe är ett varumärke som lyckats väldigt bra, även om metoden i säg inte är vetenskaplig så vet vi ju att lägesändringar i ffa upprätta positioner har många positiva fördelar under en förlossning. Håller med bakinbabies om att under en graviditet är det framför allt tveksamt om metoden funkar. Däremot finns det studier som visar att även under en graviditet kan bäckenet vidgas i tex knäböjande position. Tänker då att det möjligtvis skulle kunna hjälpa bebis att tränga ned lite längre i bäckenet. Vilket oftast är mer talande för en förlossningsprogress än självsaste öppningen på IMM. Detta är alltså en tanke från mig, inget vetenskapligt!

  Kan tyck att spinning babies är bra tips på olika lägesändringar, då det ffa är upprätta positioner i rörelse som metoden förespråkar och som vi vet från forskning har många fördelar under en förlossning.
  Om SB kan ge tips på lägesändringar som inte är skadliga, ser jag det som att det är det bästa vi har just nu. Tycker därför inte det är någon nackdel att Gaily Tuly valt att sätta ett varumärke på en samling förlossningspositioner.
  Med detta sagt, även som SB som tankesätt inte är vetenskapligt finns det ju bitar i det som faktiskt är vetenskapliga.
  Också skönt att som barnmorska faktiskt få tips på övningar att ta till på förlossningsrummet när man vill få en mamma att vara mer aktiv.

  Vh,
  Johanna (Barnmorska)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *