Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Andning under förlossning – smärta och upplevelse

Andning under förlossning – smärta och upplevelse

Andning under förlossning – smärta och upplevelse

Alla kan ha nytta av andningsträning och avslappning, men det kan finnas extra fördelar under graviditet och förlossning. Det handlar inte om magi, utan om ganska enkel fysiologi och också psykologi. Att förstå framförallt förlossningsprocessen kan vara viktig i sammanhanget.

Blir det stressande är det inte bra

Det kan vara stressade, att det skulle finnas ”rätt och fel” vad gäller något så fundamentalt som andning. Blir det bara en egen stressande faktor att tänka på andningen är mitt allra första tips – tänk inte på andningen!

smärta och upplevelse

Att andas djupt och regelbundet har en del fysiologiska fördelar. Det kan göra kroppen mer avslappnad och kan sänka puls och blodtryck. Det kan också i sin tur göra att du känner att du har mer kontroll och kan hantera smärta bättre.

Det här är inget magiskt som just händer under förlossningar. När du är stressad eller har ångest kommer du troligen börja andas snabbare och ytligare. Om du börjar få panik kommer du öka andningsfrekvensen ytterligare och du börjar kanske hyperventilera. Att andas för fort gör att vi får in jättemycket luft, jättesnabbt.  Det som händer är att du då får i dig mer syre än vad du faktiskt behöver. En reaktion på detta är att det blod som kommer ut till kroppen och hjärnan har en mindre koldioxidhalt än vad som är normalt. Resultatet blir att du får alltså mindre syre trots att du andas fortare.

Att smärtan under förlossningen ger upphov till en alldeles för snabb andning är inte ovanligt. Andas du för snabbt och inte slappnar av mellan varven kommer du bli utmattad väldigt fort. Därför kan det vara fördelaktigt att jobba med andnings- och avslappningstekniker.

Andning under förlossning

Nystarts-andning

Här kan du ta ett djupt andetag in, och tömma lungorna helt på luft när du andas ut. Det kan kännas som en slags nystart, att du börjar vandringen uppför värk-berget med gott om luft i lungorna.

Djupandning

Andas in djupt genom näsan och känn att expansionen går ut i hela bröstkorgen och ner i magen. Andas sedan ut genom munnen, så som att du skulle blåsa ut ett ljus.

Bröstkorgsandning

Placera händerna på sidorna av bröstkorgen, andningen ska inte gå mycket längre ner än revbenen. Du ska känna att bröskorgen expanderar när du andas in och minskar i omkrets när du andas ut.

Flåsandning

Vid flåsandning kan du andas med öppen mun, lite som en flåsande hund. Du kan behöva flåsa när värkarna är som mest intensiva eller om du blir tvungen att pausa under krystadbetet. Flåsandning kan göra att du blir yr eller får känslan av sockerdricka i händer och fötter. Avbryt då och fokusera på några långa utandningar eller återgå till bröstkorgsandning.

Att hålla andan

Att hålla andan kan bli en ”extraväxel” vid intensiv krystning och du kan i vissa fall få instruktion om att göra detta. Det skapar ett väldigt stort tryck och du bör undvika detta så långt det bara är möjligt. Om det känns som att det här är kroppens eget sätt att lösa värkarbetet bör du be om hjälp att styra andningen till något lättsammare.

Avslappningstekniker

Andning och avslappning pratas ofta om som synonymer i det här sammanhanget. Men som du förstår av ovan finns det sätt att andas som inte alls är kopplat med avslappning. Syftet med att slappna av under förlossning är att spara på kroppens resurser så snart ett tillfälle ges. Att medvetet försöka slappna av mellan värkarna kommer ge dig bättre uthållighet totalt sett.

Det finns olika sätt att nå avslappning och olika sätt att förstå avslappning. Jag minns själv när jag inför min egen första förlossning läste ett material som menade att jag skulle slappna av ”som en mycket mogen camembert som breder ut sig, eller som glass som smälter”. Jag upplevde att dessa beskrivningar enbart var störande.

Ge dig goda förutsättningar

För att kunna slappna av mitt i en obekväm situation kan det vara viktigt att du kissat, har bekväma kläder och i övrigt ger dig själv optimala förutsättningar. Hemma kan du träna avslappning med musik som gör dig lugn och med belysning som hjälper på traven. På förlossningsrummet kanske förutsättningarna inte kommer vara lika optimala, men ta hjälp med det som går att få bättre.

Vissa blir hjälpta av att blunda och föreställa sig vackra eller lugnande omgivningar. Jag själv har använt mig av tekniken att föreställa mig sista kilometern av en riktigt tung och jobbig löprunda. ”Jag ska bara upp för den här backen, runt det där hörnet, den sista raksträckan, en nerförsbacke och sen är jag hemma”. Att föreställa mig vackra omgivningar ger mig prestationsångest.

Progressiv avslappning

Avslappning behöver inte heller vara att bara ligga ner och tänka att du ska smälta som glass. En väldigt praktisk teknik för avslappning är det vi kallar ”progressiv avslappning”. Syftet med progressiv avslappning är att slappna av, men också att få vetskap om muskler där du är spänd och att bli uppmärksam på skillnaden mellan spänd och avspänd. Det är oerhört vanligt att människor är spända i muskler utan att veta om det. Googla gärna upp en progessiv avslappningsinstruktion och jobba med detta innan förlossningen.

Våg-andning

Att andas i ett vågmönster är en del av ”hypnobirth”-metoden och syftar till att få till en lugn och stabil andning som minskar ångest och oro. Man ska andas in medan man räknar till fyra, pausa en sekund och sedan andas ut på fyra igen. Under andningen kan man föreställa sig att rytmen är som vågsvall. Andningen kommer in som en våg som går upp över stranden och sedan följer med strömmen ut igen.

Andra räknemetoder

Om våg andningen är in på fyra och ut på fyra så finns det en rad andra metoder med annan ratio mellan in- och utandning. 4:7 är indandning på fyra och utandning på sju. För att få en så lång utandning bör den vara mjuk och förhållandevis svag. Den här andningen rekommenderas när värkarbetet är riktigt tufft, och det kan vara fördelaktigt för smärthantering.

Suck-andning

På engelska kallas metoden ”Sigh out slowly” och det är ju ett sätt att uppnå ungefär samma sak om räknemetoderna. Du ska andas in genom näsan och ut långsamt genom munnen. För dig som inte tilltalas av räkningen kan detta vara en bättre variant.

Träna på att andas

Jag skulle vilja påstå att det är omöjligt att föreställa sig värkarbete innan det faktiskt är igång, men du som mår bra av förberedelser kan ändå lägga krut på att försöka hitta rätt bland de andningsmetoder som tilltalar dig redan i förväg. Här kommer några förslag.

Under värkarbetet:

Föreställ dig att en värk håller på att komma. Ta ett djupt andetag in och ut för att liksom göra dig redo. Slappna sedan av och andas lugnt och regelbundet under smärt-toppen. Avsluta med en suck. Om allt det här blir för komplicerat att hålla reda på – fokusera på att överhuvudtaget andas, ganska långsamt och rytmiskt.

Under krystfasen:

Nu kan du använda andningen som ett medel för att kontrollera krystandet. Din kropp och din barnmorska kommer hjälpa dig att hitta rätt. Försök att slappna av i bäckenbotten. Under värktopparna kan du flåsa med korta andetag eller små utblås som om du skulle blåsa ut tårtljus ett efter ett. Undvikt så långt det är möjligt att hålla andan när du krystar. Om du behöver pausa över en krystvärk kan du försöka lägga allt ditt fokus på andningen istället. Om du inte vill tänka för mycket – koncentrera dig på att andas in genom näsan och ut genom munnen. En del känner att det naturligt kommer ett läte på utandningen.

Andning under förlossning – smärta och upplevelse

Ta alla metoder med en nypa salt. Det finns också forskning som tyder styrda andningsmetoder inte är särskilt effektiva för att kontrollera ångest, smärta, trötthet och inte heller påverkar moderns tillfredsställelse med förlossningen. Det finns också studier där andning- och avslappningstekniker använts som delar av en mer omfattande metod, och där blir det också svårt att veta exakt vilken del av metoden som gav den önskade effekten.

Referenser till detta och nästa inlägg:

Vidare läsning på bakingbabies

Förberedelser inför förlossning

Partnerns förberedelser inför förlossning

2 kommentarer till “Andning under förlossning – smärta och upplevelse”

  1. Hej! Jättebra skrivet! Har haft stor hjälp av ”våg-andning” under mina förlossningar, fast visste inte att det hette så. Det har bara fallit sig naturligt för mig.

    En liten dryg kommentar från en läkare bara: det är inte syrebrist som gör att man blir yr och får stickningar i fingrar vid hyperventilation utan det är att man andas ut för mycket koldioxid och då får en respiratorisk alkalos vilket i sin tur tex leder till för lågt fritt kalcium i serum. Någon som hyperventilerar kommer ha utmärkt saturation (om hen inte har en lungsjukdom som orsakt till den snabba andningen då). Hängde upp mig på det även om det såklart är helt oväsentligt för de flesta av dina läsare, men tänkte kanske intressant för dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *