Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Höftbredd efter graviditet

Höftbredd efter graviditet

Höftbredd efter graviditet

Någon skrev till mig och undrade hur det är med höftbredden efter graviditet. Hon hade en upplevelse om att höfterna var bredare efter graviditeten, men att det sedan gått tillbaks. Min egen upplevelse är att jag blivit bredare av graviditeterna. Det har inte alls försvunnit utan snarare förvärrats av varje graviditet. Jag har inte gått upp så mycket i vikt, men har breddökats överlag. I alla fall. Frågan ledde mig till forskningsläsning om bäckenvidder och påverkan över ett livsspann. Helt plötsligt befann jag mig i ett Alice i Underlandet-hål där sökningen ledde mig till fjärde trimestern och schimpanser. Här är ett blogginlägg med lite av varje!

Vad gör graviditeter med höfterna och skelettet egentligen?

En ganska ny studie har visat att kvinnors kroppsbredd förändras mer över ett livsspann än man tidigare trott. I slutet av puberteten är det genomsnittliga kvinnliga bäckenet ca 25 % bredare än det genomsnittliga manliga bäckenet. Bäckenet hos kvinnor som är 70 år och äldre är ca 8 % smalare än hos medelålders kvinnor. Perioden när det kvinnliga bäckenet är som bredast, mellan puberteten och 40 års ålder – sammanfaller med tiden för högst fertilitet.

Östrogenet som styr?

Varför det sker förändringar överhuvudtaget är spännande. Inne i bäckenet finns inre organ. En smalare öppning i bäckenet innebär att organen får en ökad stabilitet, mer ben som bidrar istället för enbart muskler och stödjevävnad. Det verkar vara funktionella förändringar – bäckenet breddas för att optimera födandet. Men när kvinnan blir äldre minskar bäckenet för att istället erbjuda ett bättre stöd. Man tror att det är östrogenet som styr förändringarna. Östrogennivåerna stiger under puberteten, ligger högt under graviditeter och i fertila åren och minskar senare i livet.

Obstetriska dilemmahypotesen

Kring det mänskliga bäckenet har man tidigare diskuterat den ”obstetriska dilemmahypotesen”. Den innebär ett resonemang om att det mänskliga kvinnliga bäckenet representerar en kompromiss mellan ett bäcken som är bäst lämpat för barnafödande och ett bäcken som är bäst lämpat för upprätt gående. Att föda stora barn (som människor gör)  kräver ett brett bäcken, men upprätt gående kräver ett smalt bäcken.  Det här är ju dock inte statiskt, som jag beskrev ovan. Efter 40-45 års ålder smalnar bäckenet av. Det sker en betydande minskning av ”obstetriskt relevanta dimension av födelsekanalen”, efter att ha varit som mest gynnsam mellan 25-30 år.

Kritiken

Det finns kritik mot det ”obstetriska dilemmat” som främst utgörs av att uppfattningen att vi har smala bäckenutgångar och stora bebisar skapar onödiga medicinska insatser under förlossning. Intressant nog är det också det obstetriska dilemmat som gett upphov till begreppet ”fjärde trimestern”. Detta eftersom man anser att bäckenets storlek och vidd begränsar hur länge barnen kan ”mogna” i magen, och att vi därför föder ut förhållandevis ”ofärdiga” barn jämfört med djur. Det finns dem som menar att om man räknar bort bäckenet så skulle en mänsklig graviditet vara i 16 månader.   Senare hypoteser menar dock att det inte är barnets storlek och mognad som avgör när vi människor föder. Utan när deras tillväxthastighet blir för omfattande för att den gravida kroppen ska kunna klara av dess ämnesomsättning.

I senare studier har man heller inte kunnat se att bredden inuti en kvinnas bäcken påverkar hennes rörelse-ekonomi. Kvinnor och män är lika effektiva på att gå och springa.

Höftbredd efter graviditet

Efter det här inlägget får jag helt enkelt inse att jag har haft fel. Jag har hävdat att man blir bredare över bäckenet i tiden kring graviditeter. Att det helt enkelt är värt att ge bort smaljeansen till second hand. Visst, du kanske ändå vill köpa nya jeans? Och midjan och magen kanske ändå inte återgår till som det var. Men det kan alltså vara så att man får en märkbar avsmalning av bäckenbredden med ökad ålder. Jag gissar att det inte är supertydligt hos de flesta, och att vi dessutom tenderar att lägga på oss vikt genom åren, så bredden kanske ändå ser likadan ut utifrån sett.

Jag vet inget mer om frågeställaren. Men om hon var inom det äldre spannet av de fertila åren och dessutom inte hade kvar någon ökad vikt efter graviditeten så kan det ju mycket väl vara så att hon fick en märkbar avsmalning av bäckenet. Eller så finns det en annan förklaring, som inte mitt Alice-i-underlandet-hål tog mig till den här gången! Berätta gärna vad du tänker.

Referenser

5 kommentarer till “Höftbredd efter graviditet”

 1. Det var jag som skrev frågan. Tack för ditt svar!
  Jag var 30 år vid min förra graviditet. Ett tag efteråt var det helt omöjligt att stänga mina gamla byxor, trots att min vikt i princip var tillbaka som tidigare och jag inte längre upplevde att jag hade större mage eller rumpa kvar. Efter några månader kunde jag knäppa byxorna igen. Jag upplevde det som att höfterna breddades rejält under graviditeten för att sedan gå tillbaka.

  1. Jag har upplevt samma sak! Är smal över höfterna och har en ganska ”rak” kroppsform sett fram ifrån. Upplevde att jag blev bredare över höfterna under graviditeten och tänkte ett halvår efter förlossningen att jag skulle göra mig av med i princip alla mina byxor då de inte passade trots att jag hade kommit tillbaka till min vikt före graviditet. Men – sen när jag testade alla innan jag tänkte skänka bort dem så passade de igen (nu ca 8 mån efter förlossning).

   1. Min första graviditet ökade jag 17 cm kring höfterna och även om vikten försvunnit så är höfterna ff 14 cm bredare nu snart fem år senare. Väntar med spänning på en eventuell avsmalning senare i livet

 2. Mycket intressant ämne. Det känns ju som att det vore rimligt att man skulle bli bredare inför en förlossning, för att optimera inför födandet. Kroppen ändras ju på en massa andra sätt som mer eller mindre återgår till det normala efter förlossning.

  Sedan kan ju vissa förändringar bli permanenta, som att man kan få ”större” fötter till exempel (i alla fall gå upp i storlek, för att fötterna ändrar form). Kanske vissa behåller mer av de bredare höfterna och andra får en tydligare tillbakagång.

  Jag tänker också att det skulle kunna handla om en förändrad kroppsform. Man kanske känner sig som innan och vågen visar samma siffra, men vem minns egentligen exakt hur man såg ut innan graviditeten om man inte har tagit exakta mått. Kanske vikten har fördelats på ett annat sätt på kroppen. Kanske har man tappat lite muskelmassa (vikt) när man varit mer inaktiv med graviditet/bebis men i stället ökat lite i fett (vikt) som till exempel sitter på låren och därav blir det svårare att få igen byxorna som man hade innan. Och när man sedan återgår mer till normalt liv så kanske man tappar mer av fettet och får tillbaka mer av muskelmassan, dvs vågen ändrar sig inte så mycket men kroppsformen kanske gör det lite.

  Jag menar att det kan vara små förändringar över tid som kanske är svåra att uppfatta och när man plötsligt får på sig byxorna igen så tänker man att bäckenet har blivit smalare.

  Lösa tankar bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *