Svanskotesmärta av bärande

Svanskotesmärta av knip/bärande

Jag har burit min dotter i sele väldigt mycket och efter ett par dagar av lååånga bärpass fick jag ont i svanskotan. Det är ingen molande värk utan det gör ont när jag sitter och ska resa mig upp. Kan också ibland ana en diffus känsla när jag gör knipövningarna, men vet inte om det beror på att jag gör dem liggande eller pga själva knipandet. Jag har även ont i ländryggen men mest efter natten. Har också ådragit mig ett mindre framfall, men det jag funderar på är om smärtan i svanskotan kan vara relaterat till bärandet och om jag kan hjälpa kroppen nu?

Läsarfråga

Smärta i svanskotan

Svanskotesmärta har jag skrivit om vid flera tillfällen förut, bland annat:

Kortfattat vill jag nämna här att svanskotan är liksom slutet/fortsättningen på ryggraden och består av fem små bendelar som sitter ihop. Svanskotesmärta kan vara allt ifrån molande till skarpt huggande. Det vanligaste symtomet på svanskotesmärta är precis som du beskriver, en intensiv smärta vid uppresning från sittande. Orsaken till smärtan kan variera, men i svanskotan fäster en del viktiga muskler och ligament som är nyckelspelare vid uppresning från sittande bland annat. I bäckenbotten fäster också den stora muskelmassan i bäckenbottemuskulaturen. Du nämner inget om någon slags skada på svanskotan, så jag gissar att smärtan uppstått utan känd orsak. Vilket får mig att istället koppla detta till nästa problem du nämner, nämligen obehag vid knip

Obehag vid knipträning

Obehag vid knipträning associerar jag till någon slags smärta i bäckenbotten. Allra oftast betyder smärta i bäckenbotten att musklerna är krampande överspända. Det är sällan själva knipövningarna där och då som är problemet, utan istället att man går omkring och kniper över hela dagen. Det skapar också ett ständigt drag i svanskotan, som kan reta upp en smärtproblematik även där. Om du kniper när du bär kan detta vara förklaringen till svanskotesmärta vid bärande.

Ont i ländryggen på natten

När mina patientener har ont i ländryggen på natten brukar jag börja fråga mer om själva sovandet. Hur praktiskt det än är att samsova så är det ofta inte optimalt för den egna kroppen att ligga ihopknölad i ena hörnet och dessutom ligga alldeles för stilla. De flesta hyfsat nyblivna mammor som vaknar och känner sig stela som 90-åringar och har igångsättningssmärtor på morgonen har dessa smärtor av ett kluster av orsaker:

 1. Spänningsgraden i musklerna har varit för hög, även under nattvilan. Att ligga och parera sig själv från att rulla över barn eller för att inte trilla ur sängen skapar smärta.
 2. Den totala nattvilan har varit för kort. Det är under natten som kroppens reparativa processer jobbar på.
 3. Överansträngda muskler kan reagera med en inflammationsliknande respons, vilket ger en smärta vid igångsättning på morgonen.

Om du sover bra, skönt och tillräckligt djupt och länge och ändå vaknar på småtimmarna med ryggsmärta kan det vara ett tecken på annan sjuklighet, då skulle jag gå till doktorn om jag var du.

Koppling smärta och framfall

Framfall brukar ge obehag men väldigt sällan regelrätt smärta. Däremot finns en koppling som jag tänker mig att gå så här:

 • Du har en känsla av att ”saker ska trilla ut”
 • För att bota den känslan kniper du mest hela tiden
 • Muskler som aldrig slappnar av utvecklar spännings- och smärttillstånd
 • Du behöver ändå bära bebisen, vilket gör att bäckenbotten får jobba ännu mer
 • Resultatet blir en överarbetad och uttröttad bäckenbotten som drar så hårt den bara kan, från svanskotan och framåt. Resultatet blir smärta.

Svanskotesmärta av bärande

Är det dåligt att bära? Det finns inga svartvita svar, men svaret är kortfattat ”Det är en dos-fråga”.

Här kan du läsa mer om just detta, om bäckenbotten och bärande.

Previous

Next

2 Comments

 • Hej
  Och tack för svar!!!!
  Förstår ju nu, såklart kommer smärtan i svanskotan av bärandet. När jag bar så kände jag ju ett tryck neråt så jag knep mkt!! ‍♀️ Så dumt!!! Lätt att vara efterklok.. varför bar jag så mkt…
  Jaja, nu måste jag lära mig leva med detta. Men, har du tips på hur man kommer i ordning med svanskotan?
  Jag bär dotter knappt något nu, bara till skötbordet, babygymmet och så, aldrig i sele och maken bär alltid när han är hemma. Men har fortfarande ont i svanskotan när jag reser mig!

  Mvh Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *