Smärta i obturator internus

Smärta i obturator internus

Vi vet sedan några år tillbaks att det kan vara fördelaktigt att träna musklerna som omger höften för att man av detta ibland kan få en pluseffekt för bäckenbotten. När jag ska försöka förklara obturator internus för mina patienter som väljer jag ofta att säga att den är bryggan mellan bäckenbotten och rumpans muskler. För det är en intern muskel som går att hitta och känna genom bäckenbotten, men den kommer vara mer i det stora samspelet i rumpan tillsammans med sina mer kända kusiner Piriformis och gluteus-gänget.

Var finns den?

Obturator internus har sitt ursprung i obturatorlogen och på angränsande membran. Den fäster på den mediala delen av trochanter major. Dess funktion är utåtrotation av höften och att stabilisera höften in mot bäckenet.

Obturator internus klär insidan av öppningen i sittbensknölarna och tar sedan en nästa 90-gradig sväng ut till lårbenet. Precis i närheten av muskeln passerar en av bäckenets viktiga nerver, pundendusnerven. Den går igenom en öppning mellan muskeln och stödjevävnaden i området, öppningen kallas ”Alcocks kanal”. Blir det trångt här av någon anledning kan man få nedsatt känsel eller smärta i genitalområdet. Jag kommer återkomma till ämnet pundendusnerven om några dagar.

Vad gör den?

I bäckenbotten kommer obturator internus jobba tillsammans med levator ani och coccygeus för att klä insidan av bäckenet. Vid sitt fäste ute vid höften kommer obturator internus istället vara en del i höftrotationen. Höftens alla små muskler bidrar till stabilitetet och rörelse.

Symtom

Ofta tycker jag att patienten beskriver en diffus smärta som går igenom från ljumske till rumpa, djupt inuti. Det går inte att provocera fram något från höftled eller ljumskregionen specifikt. Vissa beskriver smärtan som att det går en påle genom ena bäckenhalvan och skapar ett molande tryck. Det är såklart inte hos alla som besvären är så uttalade. Man kan också känna smärta och ”uppdrivenhet” i obturator internus vid intern palpation. Det finns många saker som kan ge samma symtom. Det som är gemensamt för personer där jag bedömer att obturatorn är iblandad är ofta:

  • En känsla av snedfördelning i bäckenet.
  • Diffus smärta i ljumsk/höftregionen
  • Smärta i svanskotan
  • Smärta vid sittbensknölarna

Besvären kan också höra ihop med mer bäckenbottenrelaterade fenomen som täta trängningar från blåsan, inkontinens och samlagssmärta. Vid en intern palpation kommer trycket på den här muskeln ge samma känsla som den patienten söker för.

Ta med obturator i behandlingen

Det är inget magiskt med obturator internus och det är inte så att du genast kommer lösa alla problem om du börjar behandla den. Men det finns anledningar till att tänka lite på höftens muskler vid bäckenbottenproblem. Det finns anledning att tänka på bäckenbotten vid höftproblem. Och återfinner du en smärta i obturator internus specifikt vid intern palpation kan det ju vara värt att jobba med den.

Vad gör man åt det då?

Jag har ägnat otaliga timmar åt att fundera på obturatorns funktion och dragriktning och försökt hitta övningar som kan pinpointas direkt mot denna muskel. Det är jättesvårt. Jag har ofta hamnat i att tipsa om övningar likt några av dessa: https://www.youtube.com/watch?v=FAzn4E0yH9Y

Vi vet också att det varken är rimligt eller önskvärt att isolera muskler och jag har allt mer lämnat det specifika för det mer funktionella. Då blir min behandling i de flesta fall fokuserad på generell bäckenbottenhälsa (att stärka eller sänka spänningsgrad) och generell höftstyrka/stabilitet. Då fokuserar jag på enbensövningar och aktiviteter som kräver höftstabilitet. I början kanske det handlar om ganska snälla och lätta övningar för höftens rotatorer men jag syftar till att patienten ska kunna springa, göra utfall och annat som kräver mer.

Behandling hos annan än fysioterapeut?

Jag menar aldrig att ”pinka revir” eller säga att andra närbelägna professioner inte kan jobba med samma saker som vi fysioterapeuter. Träffar du någon av en anna profession som har medicinsk kunskap och utbildning att göra gynekologiska undersökningar kan du förstås vara trygg med det. Jag vet dock att det finns en rad andra professioner som påstår att de jobbar med obturator internus, genom djup massage exempelvis. Här vill jag slänga in en brasklapp. Om du får så djup massage som att någon trycker djupt in mot bäckenbotten på dig finns en risk att man trycker på en massa annat. Finkänsligheten utifrån sett blir inte tillräckligt god enligt min åsikt.

Dessutom: om man dessutom lyckas med att ta bort en massa ”späninngar” i obturator internus kan du råka få andra problem. Säg att obturatorn försöker kompensera för muskelsvagheter eller skador i bäckenbotten, och du blir av med denna kompensation. Resultatet kan bli att du upplever läckage eller andra sorters besvär. Besvär med obturator internus behöver analyseras i ett större sammanhang. Jag rekommenderar att du överlåter detta till lämplig person inom sjukvården.

Finns det något annat?

I vetenskaplig litteratur finns det några fall beskrivna där man gett injektionsbehandling (kortison/smärtlindring) för just obturator internus med goda resultat. Jag har aldrig hört att det  ges några sådana behandlingar i Sverige men hade absolut varit positiv till att rekommendera vissa patienter att testa.

Referenser

Vidare läsning på bakingbabies

Har inte alla lite ont i bäckenbotten?

Smärta i ljumskarna efter förlossning

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.