Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Svag bäckenbotten, ätstörningar och utebliven mens

Svag bäckenbotten, ätstörningar och utebliven mens

Svag bäckenbotten, ätstörningar och utebliven mens

Finns det en koppling mellan svag bäckenbotten, ätstörningar och utebliven mens?

Läsarfråga

Den här frågan fick jag för ett tag sedan, och jag har försökt hitta ett svar. Som alltid är svaret inte enkelt, så här kommer ett helt inlägg om ämnet utifrån lite olika aspekter.

Att ligga för lågt i näringsintag eller ha en ätstörning som leder till upprepade kräkningar eller förstoppning kan öka risken för urininkontinens, anal inkontinens och framfall. Det är en komplex sammansättning av riskfaktorer som ger upphov till dessa symtom. Det finns dock inte en omfattande forskningsgrund till påståendet att just individer med ätstörningar i större utsträckning från problem med bäckenbotten. Jag ska försöka förklara vad vi vet i dagsläget.

Grundläggande anatomi

Begreppet bäckenbotten är en sammansättning av en rad olika muskler och stödjestrukturer. Musklerna klär insida och botten av bäckenet och är det som bär och lyfter upp urinblåsa, livmoder, tarm och allt annat vi har i buken. Bäckenbotten spelar en avgörande roll i vår kontinens, i vår sexualfunktion och för vår andning och hållning. Funktionsnedsättning i bäckenbotten kan leda till inkontinens och framfall.

Näringsbrist och muskelstatus

Svag bäckenbotten till följd av näringsbrist är en sak att ta upp i sammanhanget. Alla muskler behöver näring och byggstenar i form av protein och bränsle i form av kolhydrater och fett för att kunna arbeta. Att ligga för lågt i näringsintag gör att musklerna blir försvagade över tid. Förekomsten av symtomgivande framfall bland kvinnor i utvecklingsländer är högre än bland kvinnor i utvecklade länder. Man tror att undernäring är en del av förklaringen till detta.

Förstoppning

Det är väldigt vanligt att man som ätstörd också blir förstoppad i samband med sin ätstörning. Förstoppning leder till svårigheter att bajsa och att du behöver lägga mycket kraft på att få ut avföringen. Att krysta länge, hårt och ofta ökar risken för att få besvär med bäckenbotten på sikt. Förstoppning kan också i sig ge upphov till svårigheter att hålla kiss, eftersom det kan bli så trångt inuti bäckenet att avföringen trycker på blåsan.

Att äta väldigt lite gör att tarmen får väldigt lite att jobba med, och resultatet blir ofta att tarmtömningen kommer med längre intervall och med hårdare konsistens. Även läkemedel som ges mot symtom kan höra ihop med sjukdomstillståndet (läkemedel för psykiskt mående) kan i vissa fall ha en förstoppande effekt.

Upprepade kräkningar

Att kräkas skapar ett väldigt tryck i buken och belastar bäckenbotten kraftigt. Att regelmässigt och ofta kräkas kan trötta ut bäckenbotten så att musklerna har mindre kraft att använda vid andra tillfällen, som när du blir kissnödig och måste hålla dig.

Hormonell påverkan

Att ligga lågt i näringsintag och/eller att träna mycket och hårt kan leda till hormonell påverkan och att mensen aldrig börjar, eller plötsligt upphör. Ett resultat av undernäring är att du får väldigt låga östrogenniåver. Östrogen spelar en viktig roll för stödjestrukturerna i bäckenbotten, och östrogenbrist kan öka risken för bäckenbottendysfunktion genom att påverka bindvävens egenskaper till det sämre.

Överträning

Att träna och belasta kroppen utan att den någonsin får tillräcklig återhämtning leder över tid till försvagade muskler.  Bäckenbotten blir belastad vid all fysisk aktivitet. I teorin kan även den överbelastas av generell överträning. Bristen på energi kan också leda till att musklerna saknad glykogen, vilket leder till en trötthet i både nerver och muskler generellt. Hos kvinnliga elitidrottare har man sett trötthet i bäckenbottenmuskulaturen under högintensiv träning och tävling.

Vad händer När jag tillfrisknar?

De allra flesta besvär från mag-tarmsystemet blir bättre om näringsstatus, problembeteenden och ätstörningssymtom också minskar. Om det under många år har lagts väldig belastning på bäckenbotten och dess närbelägna stödjevävnad kan det dock kvarstå besvär som har med stabiliteten i bäckenbotten att göra. Det kan handla om utveckling av framfall av bakre slidväggen på grund av mångårig förstoppning eller låg tid av regelbundna kräkningar som gett upphov till omfattande tryckökningar i buken.

Ett bakre slidväggsframfall blir inte alltid automatiskt bättre även om du tillfrisknar från din ätstörning. Om du har besvärsgivande symtom från din bäckenbotten vad gäller funktionerna att tömma eller hålla kiss och bajs eller förmågan till att ha sex bör du uppsöka en läkare eller en bäckenbottennischad fysioterapeut.

Referenser

Läs mer på bakingbabies

Forskarkalendern: prevention av ätstörningar

Forskarkalendern: ätstörningar under graviditet

Urinläckage hos individer som inte fött barn

När tarmen trycks in genom slidväggen

1 kommentar till “Svag bäckenbotten, ätstörningar och utebliven mens”

  1. Mia, tack för detta inlägget. Det här är precis vad jag går igenom och vad som hänt i mig. Jag har sökt så mycket om detta.
    Inte hittat helt rätt. Så otroligt viktigt att belysa detta. Otroligt att du ser sammanhanget. Tack för att du belyser detta, och ens skriver om detta.
    Har följt din/er blogg och många av mina inlägg om bäckenbotten har hjälpt mig. Det har också gett mig kunskap och nyfikenhet på kvinnov¨rden. Fått mig att söka experthjälp. Även om jag inte har fått rätt vård, men det kan vara att jag inte varit hundra procent ärlig heller. Tack så jättemycket för detta inlägget ❤ tack för allt ditt jobb ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *