SweMami – bakterier och mikrober

Forskarkalendern: Magmuskeldelning - BakingBabies

Sista chansen att delta

Sista chansen att delta i vår studie om hur bakterier och andra mikrober i kroppen påverkar hälsan under och efter graviditeten

Det här är en hälsning från gänget bakom SweMami som skrev ett inlägg i forskarkalendern redan förra året!

SweMaMi-studien startade 2017 och rekryterar kvinnor som är gravida före vecka 19. Den som vill vara med får besvara enkäter och lämna prover från olika delar av kroppen. Prover som vi sen analyserar för att kartlägga mikrobiellt DNA (mikrobiomet) i provet.

Mikrobiomet och graviditeten

Sedan vi startade har vi lärt oss en hel del om mikrobiomet relaterat till graviditeten, både genom SweMaMi men också andra studier vi gjort. Mikrobiomet, eller bakteriefloran, i vaginan varierar normalt under menscykeln men också mellan individer. Vissa kvinnor har en flora som är mer stabil över tid än vad den är hos andra. När vi samlat klart våra prover från SweMaMi studien kommer vi också att kunna veta mer om vissa individer har ett stabilt mikrobiom under graviditeten eller om det ändras för de flesta. Att mikrobioment kan  ändas under graviditeten beror tex på att hormoner – tex östrogen – ökar under hela graviditeten och även stresshormon som kortisol ökar fram till förlossningen.

För bebisen inne i magen är tillvaron inte präglad av bakterier på samma sätt som på utsidan av kroppen. I fostervattnet finns olika ämnen som ska förhindra skadliga bakterier från att växa till sig och moderkakan är utrustad med extra immunförsvar – väldigt fiffigt!

Laktobacillerna skyddar graviditeten

Genom en sammanställning av studier som gjorts kring vaginalt mikrobiom och förtidsbörd eller prematur förlossning kan vi se att vissa bakterier – de så kallade laktobacillerna – verkar skyddade för graviditeten. När vi kan analysera våra data hoppas vi kunna ta reda på mer om hur de olika bakterierna i vaginan men också i t ex tarmen och munnen hänger ihop. Vi vill framförallt ta fram förslag på hur man skulle kunna ändra ett mikrobiom som är förknippat med ökad risk för förtidsbörd!

fram till 15 januari 2021

Fram till den 15 januari 2021 går det bra att gå med i studien. Den intresserade läser mer och besvarar enkäter på studiens hemsida www.swemami.se

Den som vill läsa mer om vår forskning kan läsa här

Previous

Next

One Comment

  • Jag var med under 2019 och rekommenderar alla som kan att delta. Det var inte svårt att ta proverna hemma och de skickar ut info när det är dags så du behöver inte minnas det själv. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *