Då är det dags att summera året 2020. Många har förmodligen längtat till denna dag då pandemiåret kommer till sitt slut. Jag ser tillbaka på året och minns mycket kvalitetstid med Mia och barnen och en tid då vi fick tänka annorlunda för att kompensera för de vanliga aktiviteterna.
I år har vi, till skillnad från andra år, bara en årskrönika istället för en var. Häng med nu genom året för Bakingbabies i bilder.
Januari
I slutet av 2019 åkte vi till Sri Lanka och spenderade de första halvan av januari där. Att komma tillbaka till Sverige efter en sådan resa är alltid tufft, så månaden präglas av just våra Sri Lanka minnen.
Waldo var en liten 14 månadersgrabb och vi bar omkring honom för det mesta. Matmässigt funkade det riktigt bra även för honom då han älskar ris och det är något det finns i överflöd i Sri Lanka.
Under resan bodde vi i Kandy (min barndoms hemstad) och gjorde mindre utflykter till släkt, vänner och sevärdheter. Bland annat blev det en tur till Dambulla grottempel där de äldsta kvarlevorna är över 2000 år gamla.
Eftersom vi bodde i Kandy blev det såklart ett besök till tandtemplet mitt i staden.
Vädret var kanon och vi hade många härliga badstunder!
Mitt i staden finns även ett underbart naturreservat med lianer, apor och fågelliv. Ett lugnt grönt ett stenkast från stadens centrum.
Botniska trädgården i Peradeniya (2-3 km utanför Kandy) är också en underbar plats att ströva runt och må bra i.
Åh, va vi saknar Sri Lanka!
Februari
Precis innan pandemin blev allmän vetskap, kom till Sverige och blev som en symbol för året hann vi med att göra väldigt mycket. Vi är ganska nöjda att vi hann med ganska mycket aktiviteter som senare blev icke-rekommenderade. Exempelvis:
Gå på museum med vänner!
Gå på turistiga åkturer i trånga utrymmen med fler än 8 personer
Dela ansiktsmask med andra barn och vuxna.
Resa över landet och umgås med andra personer än den närmsta familjen.
Åka runt och föreläsa i Svea rike
Mars
Efter sportlovet kom budet av Corona och restriktioner att vara hemma om barnen var sjuka. Både Wollmar och Wilfred blev förkylda med hög feber och så blev det hemskolning i två veckor efter en veckas sjukdom, eftersom de hade hosta. . Eftersom jag var föräldraledig med Waldo så var det ingen som behövde vara hemma från jobbet, utan vardagen rullade liksom på som vanligt ändå.
Vi la upp schema för varje dag och hade olika lektioner under dagen. Det var svenska, matte, engelska, NO, musik (Just Dance) mm.
Det krävdes lite extra arbete och förberedelser, men våra 16 dagar i hemma karantän blev riktigt mysiga och jag hoppas att barnen kommer att komma ihåg tiden som en fin tid tillsammans med oss.
För att inte bli tokig av att sitta hemma med barnen hela tiden var vi utomhus en hel del. Vädret var skapligt, men lilla Waldo hade lite svårt att ta sig fram i tuffare terräng.
Arbetet på kolonilotten kunde påbörjas men det var mest förodling inomhus som gällde.
Precis innan barnen blev sjuka hade jag min vasektomi. Så här i backspegeln, var det smidigt och helt klart värt det. MEN, hade jag vetat att jag skulle vara hemma med tre barn i över två veckor, så hade jag bett om att opererats en annan gång.
April
För Mias del blev alla föreläsningar inställda och många patienter ställde in då de var osäkra över att resa eller besöka vården. För min del förblev föräldraledigheten ganska oförändrad. Öppna förskolan hade flyttat utomhus och då vi var färre än 50 personer och kunde hålla avstånd så fortlöpte livet ganska oförändrat.
En större happening under 2020 var att vi köpte bil. Den var främst tänkt att ha för att vi skulle på diverse bröllop i landet och sedan underlätta mitt pendlande till och från jobbet. Nu blev det nästan inga bröllop och pendlandet blev ett minimum. Men när kommunaltrafiken blev mer eller mindre förbjuden var det underbart att ha en bil för att faktiskt kunna komma någon vart.
Påsken blev mer eller mindre inställd, men vi fick till ett fint och mysigt firande på hemmaplan. Sedan hälsade vi på mormor som hissade ner lite påskägg till barnen från balkongen.
För att göra något annat än att bara hänga hemma så fixade Mia en övernattning i vardagsrummet. “Hamping”, eller vad en nu kan kalla det.
Tidiga frön och sättlökar sätts ut på lotten.
Waldo och jag firade en del av min födelsedag ute i solen på Öppnis.
Tomatplantorna flyttar ut på balkongen.
Valborg firas vid lotten i en liten skara och en liten eld.
Maj
Barnen har varit mycket bra hjälpredor på lotten i år. Även Waldo har gjort sitt. Framför allt med vattning.
Vädret håller som tur är och för att inte bli galna planerar vi många utomhusaktiviteter.
Mia gjorde en fin-fin lista på Stockholms naturreservat och vackra tillhåll. Här chillar vi vid Bornsjön där Mia läser för barnen medan Waldo sover middag på mig.
Juni
Utomhusutflykterna fortsätter och vi går tillsammans med mormor runt sjön vid Hågelby.
Sri Lanka-resan till trots så är ändå detta årets kort för mig. Så fint med lilla Waldo och mormor som tittar på hästarna tillsammans. Svensk sommar när den är som bäst.
På vår bröllopsdag bestämde vi oss för att göra något roligt tillsammans med barnen. Det blev “Bäst-i-test” lekar av alla dess slag där vi avslutade med “bygg din egna fantastiska dessert”. Här hade alla klätt ut sig, så att de skulle vara oigenkänliga.
Bröllopsdagen avslutade med årets andra “Hamping” och då blev det övernattning ute på balkongen. det var dock så ljust att barnen hade svårt att somna. Till slut fick de komma och somna i vår säng och sedan bäras ut på balkongen.
På lotten växer allt på och första potatisen och morötterna har skördats.
Juli
Mia jobbade visserligen lite grand i Juli, men på det stora hela så hade vi mest semester.
Resor inom landet lyftes av regeringen och vi passade på att resa till Gotland. Vi höll oss dock mest i närområdet kring stugorna. Här var vi på utflykt till Fårö och tittade på Raukar.
En del av semestern blev “hemester” och då tog vi oss an att renovera Mias gamla sekretär.
På väg ner till mina föräldrar på västkusten stötte vi på den här gamla mackapären i Linköping. Meningslös men talande för året ändå.
Första veckan på västkusten var det soligt men mycket blåsigt. Inte bästa sommarvädret, men vackert ändå.
Augusti
Vinden mojnade och vi njöt av soliga dagar vid havet. Wollmar fyllde år och fick ett fiskespö. Tyvärr fick vi dock ingen napp (förutom en liten firre) på hela sommaren.
Gå ut och göra upp en brasa och grilla och mysa. Det är en av Mias favoritsaker i världen. Barnen och jag tyckte det var riktigt nice också.
Vi gjorde en utflykt till Rörö naturreservat och såg de “vilda” islandshästarna som finns där.
Väl hemma fanns det en hel del arbete och glädje att ta tag i på lotten.
Var och varannan dag kunde vi skörda gurka, ärtor, tomater med mera.
Ett av årets bröllop som blev inställt under våren blev av i en mer Corona anpassad version. Så vi svidade om och tog bilen upp till dalarna!
Vissa har dock mindre glädje av en bröllopsfest, och behöver lite stöttning av Bolibompa-draken.
September
Höstterminen börjar och Wilfred börjar gå i skolan. Waldo börjar förskola och jag börjar jobba igen efter 14 månader hemma. Alla Mias live-föreläsningar (liksom för alla andra föreläsare) än inställda, men vi spelar in och lägger upp en hel del webföreläsningar som både företag kan beställa eller privatpersoner kan ta del av.
Karaten fortsätter men som mycket annat flyttar den utomhus och med lite med avstånd än vanligt.
Kanske inte den charmigast bilden, men jag misstänker att det finns en igenkänningsfaktor för de flesta av er. Eller hur har ni jobbat?
Oktober
Odlingssässongen kommer till ett slut, men bjuder på massor av fina blommor. Aster, tagetes, solros och zennia är några i bilden.
Sista stora skörden blir också av. Majsprojektet slutade med en himla massa majskolvar, men ingen av dem hade hunnit mogna. Vi testar igen nästa år.
Oktober avslutas med halloween och vi skär ut pumpor tillsammans.
Wollmar och Wilfred utklädda till skolan.
November
I november far barnen och jag och resar upp på lotten och förbereder inför våren. Vi hugger ner allt det sista, gräver och och gräver ner.
Vitlök och tulpan planteras och vi tackar för iår (fast vi fortsätter att skörda grönkål och brysselkål året ut).
November gå ut i ett “bang” då vi fredagen innan först advent märker vi att vår ugn dött. Det tar totalt 17 dagar och vi hinner passera tredje advent innan den blir lagad. I slutänden visar det sig att elektrikern som installerade ugnen vid husbygget inte hade skruvat in varken fas- eller jordkablar inuti stickkontakten. Vi är glada att inte inte blev brand eller liknande.
December
Ugnbrist till trots så gör vi vår yttersta att skapa julstämning för oss och barnen. Vi får låna mormors ugn en dag då hon är ute och gör det stora baket (lussebullar, pepparkkor mm)
Barnen fick välja och bära hem granen.
Och vi fikar oss hela vägen till jul!
Som grädde på moset fick vi låna världens finaste julhund av Mias kollega Emma. Barnen visste inget om det hela, utan fick henne som julklapp efter julfrukosten. Sedan fick hon vara här hos i 5 hela dagar. Så lyxigt!
Summa summarum var 2020 ett underligt år. Men på det stora hela har vi haft det bra som familj och fått så otroligt mycket stöd av er här på bloggen och på på insta. Nu gör i oss i ordning för att fira nyår. Vaccineringen är på gång och nästa år kan väl knappast bli annat än bättre?
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.
Om du inte godkänner detta, var vänlig neka.OkNejLäs mer