Kejsarsnitt och snapping hip

Jag läste precis om att kejsarsnitt och snapping hip kan ha ett samband. Har aldrig hört detta förut, men känner spontant att det låter intressant och kanske relevant just för min klånkande höft. Vet du något om det här?

Läsarfråga

Var sitter höften?

När vanliga människor pratar om höfter och när medicinsk personal pratar om höfter menar man ganska ofta olika saker. Själva höftleden sitter inne i ljumsken, djupt in. De flesta vanliga människor menar ”ute på höften” när de pratar om höfter, och menar då utsidan av ben/rumpa där stussen är som bredast. Det här inlägget handlar inte om själva höftleden, utan om utsidan och/eller höftböjarområdet.

Höftsmärta efter graviditet

Höftsmärta efter graviditet, oavsett förlossningsätt är ganska vanligt. Oftast handlar det om en obalans i ”tillgång och efterfrågan”. Efterfrågan: muskelstyrka och uthållighet att bära barn, sköta hushåll och gå barnvagnspromenader. Tillgång: Ganska kraftigt minskad muskelstyrka efter graviditeten. Det i sig är en anledning till trötta och arga muskler. Jag generaliserar jag grovt, men ni kanske förstår min poäng? Förutom musklerna som kan vara trötta och icke-optimalt starka finns också bäckenbotten, bäckenet och din generella kroppshållning som ska försöka hitta ”det nya normala”.

Höftsmärta efter kejsarsnitt

Är kejsarsnitt en extra faktor i utvecklandet av höftsmärta? Nej och ja. Kejsarsnitt utförs långt ifrån höftleder och höftmuskler, så det finns ingen direkt koppling alls. Däremot finns det en möjlig koppling vad gäller ärrvävnaden som bildas efter ett snitt. Om det skapas ärrvävnad och stramheter kring livmodern och de övriga lagren som sytts ihop efter ett kejsarsnitt kan rörligheten i bålen påverkas. Det kan kännas stramt och obekvämt att böja och vrida sig. Ibland kan irritationen som skapas kring ärrvävnad liksom fortplantas. Det innebär att ligamentet som går från höftbenskammen och ner mot pubisbenet, ligament inguinale, kan bli irriterat. Blir det irriterat kan också höftböjarmusklerna bli ömma, för de blir liksom lite klämda under det strama ligamentet.

Den lila texten märker ut ligament inguinale

Vad gör man åt det här?

Har det gått 12 veckor efter ett snitt är det bra att ”programmera om sig” så att den strama obehagliga känslan du kan få vid vissa rörelser inte längre säger dig ”ta det försiktigt” utan istället säger dig ”åh, vad bra, nu mjukar vi upp!”. Jag menar inte att du ska pressa dig till en massa saker som gör jätteont, men bara att du inte behöver ha alltför mycket respekt för något som stramar.

Massera ligamentet!

Jag kan inte riktigt förklara varför det här skulle funka, men för en del personer är det nästa magiskt: Rulla med en tennisboll eller tryck med fingrarna längs med ligamentet 5 minuter varje kväll. Känns det bra och gör nytta är det bra. Har det inte gett effekt på tre veckor, lägg ingen mer tid på det!

Jobba mer ärret!

Ärrmassage efter snitt

Snapping hip

Snapping hip-fenomenet är precis som det låter, ett problem kring höften som ger sig uttryck i ljudliga snäppanden vid benrörelser. Det är inte själva höftleden som knäpper till, utan det är mjukdelar som rör sig och knäpper till över andra benutskott. På utsidan av höften kan det vara det iliotibiala bandet som snäpper, och på framsidan/i ljumsken kan det vara höftböjarsenan.

Hos många finns ljud/känselfenomenet utan smärta, men hos vissa kommer snäppandet orsaka irritation, inflammation och smärta. Det finns också tillfällen när spännandet faktiskt kan härledas till skador inne i höftleden, så om du varit med om ett trauma mot höften kan det vara bra att gå ett varv med läkare också. Snapping hip är ett tillstånd som i de allra flesta fall också handlar om en missmatchning mellan muskelstyrka och belastning/användandet av muskeln.

Vad gör man åt snapping hip?

Det är vanligt att snapping hip förekommer tillsammans med en uttalad svaghet i gluteus medius. Rumpmusklerna generellt ser man ofta en nedsatt styrka i under och efter en graviditet. Ofta finns det också en uttalad stramhet i någon muskel och då kan det vara värt att jobba med stretchövningar för att få upp rörligheten. Effekten av stretchen upprätthålls bäst om du också jobbar med orsaken till stramheten, ofta finns det andra muskler du behöver stärka upp.

Du behöver ofta inte vara tok-specifik. Jobba med mage, rygg, rumpa och benmuskler så har du täckt in allt.  Du ska inte träna så att du får mer ont, utan förhålla dig under smärtgränsen. Att tänka som ett trafikljus är ofta hjälpsamt. Det beskriver jag mer här. Rehabperioden är ofta så lång som 6-12 månader. Om man inte lyckas bli av med smärtbesvären trots rehab kan man testa annan behandling hos läkare, med kortisoninjektioner eller i svåra fall även kirurgi.

Kejsarsnitt och snapping hip

Kan snapping hip bero på kejsarsnittet?

Njä. Det finns säkert någon möjlig koppling mellan snitt->ärrvävnad->stramheter->rörelsemönster->nedsatt muskelstyrka-> stramhet i muskler->utvecklande av snapping hip. Men mest troligt hör din snapping hip hip ihop med dig i det stora hela – graviditeten, relativ inakitivtet och svaghet, bukoperation, återhämtning och sedan belastning/aktivitet mer än kroppen tacksamt tar emot. Men någon direkt koppling mellan kejsarsnitt och snapping hip kan jag inte se att det finns.

Referenser

Understanding and Treating the Snapping Hip

Snapping Hip Syndrome

Previous

Next

One Comment

 • Hej,
  Tack för jättebra texter om kejsarsnitt. Om möjligt så skulle jag önska en text som tar upp vilka nervskador som kan fås av kejsarsnitt. Då menar jag inte skador som har med känsel att göra, utan motoriska nervskador.
  Tycker det är väldigt svårt att hitta kunskap om detta.
  Jag har hittat en del engelska artiklar som tar upp exempelvis ilionguinalnerven och att ligger i riskzon att skadas vid bukingrepp. Vad jag kunnat förstå av en del artiklar förser den nerven till viss del transversus abdominus och oblikerna med motoriska fibrer. Då borde den väl även kunna skadas så att det får konsekvenser för nervsignalernas förmåga att nå fram till musklerna? Har diskuterat med en smärtläkare som inte förstod hur iloinguinalnerven skulle kunna skadas vid ett kejsarsnitt, då nervens bana går utifrån sidorna på kroppen och inåt.
  Men jag tänker att nerven borde kunna skadas vid ”slutdestinationen”, exempelvis klämmas i ärrvävnad?
  Tycker det finns många frågetecken och få svar kring motoriska nervskador som kan uppstå efter kejsarsnitt. Vilka skador är möjliga utifrån hur nerverna ligger i kroppen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *