Återhämtning efter bukkirurgi

Återhämtning efter bukkirurgi

Jag fick en mer generellt ställd fråga för några månader sedan i ett forum som gjorde att jag inte fångade själva frågan ordagrant. Men jag uppfattade den ungefär så här: ”Jag har genomgått en hysterektomi genom buken och undrar nu vad jag får göra eller inte göra”. Det här svaret kommer naturligtvis för sent för just den frågeställaren, men jag tänker att det kan vara aktuellt för andra vilsna googlare. Nu gäller dessa råd specifikt för abdominell hysterektomi, men går att generalisera till flera andra öppna bukoperationer.

Det finns flera olika sätt att göra hysterektomier. Hysterektomier genom buken görs oftast enbart om det finns speciell skäl, annars väljer man ofta ingrepp som ger mindre sår och inte påverkar hela bukväggen. Själva snittet är ofta 10-15 cm långt och placeras oftast ovanför bäckenbenet, likt vid ett kejsarsnitt.

Vecka 0-2

Under den första fasen är målet att skydda bukväggen och låta den läka ihop väl i fred. Du kommer troligen behöva smärtlindring och bör vara försiktig med hur du rör dig. Du ska undvika stora och hastiga rörelser som involverar buken men det är bra att hålla igång blodcirkulationen och vara uppe och promenera så mycket du kan och orkar. Operationsområdet håller för en normal upprätt hållnin men du ska inte stretcha magen eller vrida bålen hastigt och kraftigt. Att hålla igång på en lågintensiv nivå minskar risken för komplikationer som hör ihop med operationer, blodproppar och lungproblem. Smärtan bör du försöka hålla så lågt du kan på en smärtskala mellan 0-10, helst inte över 5.

Samma dag eller dagen efter operationen ska du försöka komma upp ur sängen flera gånger. Öka successivt, ju fler dagar som går desto bättre blir toleransen för belastning. Det är svullnad, smärta och trötthet som avgör när det räcker. Håll en kudde eller dina händer över magen om du behöver hosta eller nysa. Den här första perioden bör du heller inte lyfta och bär mer än 4-5 kg, och de absolut första dagarna kanske inte mer än en kopp kaffe. Håll avföringen med mjuk och drick mycket.

Övningar under denna period:

Djupandning

Optimal andning involverar bukväggen, de nedersta revbenen och en mindre rörelse i hela bröstkorgen. För att hjälpa till att hitta rörelsen kan du ha händerna placerade på nedre delen av bröstkorgen. Andas djupt in genom näsan, låt bröstkorgen vidgas åt alla håll. Försök att hitta en avslappning i övre delen av bröstkorgen, nacke och axlar när du andas in. Andas ut genom att låta buk och bröstkorg återgå till utgångsläget. Upprepa andetagen långsamt.

Andra lämpliga övningar under denna fas:

 • Uppresning från sittande
 • Fotpump
 • Sittande knästräck
 • Tåhävningar
 • Rörlighetsövningar för armar och axlar
 • Bäckenbottenträning

Antal repetitioner och set avgörs hur du mår.

Vecka 2-4

Nu ska du sakta utöka promenerandet. Målet är att kunna promenera ca 30 minuter i sträck i slutet av den här perioden. Om du fortfarande har smärtor eller intensiv svullnad bör du dock promenera mindre, kanske fler omgångar men inte mer än 5-10 minuter per gång. Du bör ha allt mindre ont generellt, och vid fysisk aktivitet ska du inte bita ihop och köra på om smärtan stiger. Smärtan bör fortfarande inte gå över 5 på en smärtskala från 0-10. Du kan nu lyfta upp emot 6-7 kg. Sträva fortfarande efter att ha mjuk avföring och använda händer eller kudde som stöd vid nysning och hosta om du behöver.

Lämpliga övningar under denna fas:

 • Uppresning från sittande
 • Fotpump
 • Sittande knästräck
 • Tåhävningar
 • Rörlighetsövningar för armar och axlar, lättare gummibandsövningar för armar och axlar
 • Bäckenbottenträning
 • Höftlyft i liggande

Antal repetitioner och set avgörs hur du mår.

Vecka 4-8

Under den här perioden brukar de flesta börja känna sig allt mer återhämtade. Det är dock fortfarande viktigt att ta det lugnt med fysisk belastning. Förutom tyngre lyft, belastning och träning kan du annars försöka återta allt det du vanligtvis gör i livet, men successivt och långsamt stegrat förstås. Du kan nu dammsuga, plocka ur diskmaskinen och göra fler aktiviteter som involverar lite mer yviga rörelser i bålen. Märker du att något inte känns bra bör du backa. Det är fortfarande normalt att bli svullen i magen efter aktivitet. Svullnadstendenserna kvarstår hos en del till ca 1 år efter operationen. Du ska inte bita ihop och stå ut med smärta, det ska inte övergå 5 på en 0-10-skala. Du bör inte lyfta mer än ca 8 kg. I slutet av den här perioden kan målet vara att promenera 45 minuter i sträck.

Lämpliga övningar under denna fas:

Här kan du börja anpassa din rehabträning efter eventuella specifika mål. Har du en idrott eller en annan specifik aktivitet du ska tillbaka till kan du börja träna rörelser, teknik och utförande i mindre doser. Rörelser i bålen ska du dock hålla inom ett rörelsespann som inte gör ont eller känns obehagligt. Det är nu trycket i buken som avgör hur tungt du kan belasta. Du ska inte göra någon övning som är så tung att du börjar hålla andan eller bita ihop käkarna. Inte heller ska övningarna ge ett tryck ner mot bäckenbotten som du känner av och upplever som obehagligt. Du ska kunna andas fritt genom alla övningar. För övningar som berör ben, rumpa och armar/axlar kan du börja med nästan alla vanliga övningar med kroppsvikt eller lättare belastning/motstånd som gummiband eller lätta vikter.

Efter 8 veckor

Nu kan livet helt börja bli som vanligt igen, men ta återgången till tyngre fysisk belastning lite gradvis. På så sätt hinner du bromsa och backa ifall din kropp skulle säga ifråga. Nu har du inte längre belastning på hur tungt du får lyfta och du kan sträcka och vrida bålen hur du vill. Smärta vid belastning är fortfarande en varningssignal. Efter 12 veckor kan du däremot ”omprogrammera dig” till att tänka att mindre smärtor, stretchkänslor och drag är positiva och tecken på att du nu håller på att mjuka upp och få igång kroppen igen. Smärtan ska dock även i fortsättningen aldrig gå över 5 på en skala mellan 0-10. Försök fortfarande att ha en flytande andning vid träning, lyft eller belastning. Använd mjuka rörelser och undvik ryck. Tryck istället för att dra när det är möjligt.

Sjukskrivning

Enligt Socialstyrelsen är du sjukskriven 3-4 veckor efter operationen om du har ett fysiskt lättare arbete och 4-6 veckor efter operationen om du har ett tungt arbete. Socialstyrelsen menar att såren är fullständigt läkta efter 5 veckor. Generellt för kirurgiska sår brukar man säga att vävnadshållfastheten uppnår ca 80% då 12 veckor passerat. Om du har ett väldigt tungt arbete med lyft över 8kg kan jag se att det krockar lite mer sjukskrivningsreglerna och återhämtningsrekommendationerna. Tyvärr sitter jag inte inne på några jättebra förslag på lösning, men rekommenderar dig att du pratar med både din arbetsgivare och din läkare vid behov av anpassningar av arbetet.

Röda flaggor

Begreppet ”röda flaggor” inom fysioterapi handlar om att vi ser att kroppen börjar hissa en varningens flagg om att något inte riktigt är eller går som det ska. Röda flaggor efter en abdominell hysterektomi är smärta över 5 (0-10), alltför omfattande svullnad eller ökad blödning från slidan. Det är tecken på att belastningen på kroppen är högre än vad den tacksamt tar emot. Då behöver du backa belastningen rejält och vila mer.

Återhämtning efter bukkirurgi

Perioden för återhämtning efter bukkirurgi kan se väldigt olika ut, men här har du något att förhålla dig till. Berätta gärna om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet.

Vidare läsning

Läs mer på 1177

Bål och bäckenbottenträning efter hysterektomi

Previous

Next

2 Comments

 • Tack för en informativ hemsida!
  För 11 dagar sig genomgick jag en bukoperation på grund av äggstockscancer med ett snitt från pubisbenet och nästan upp till bröstbenet.
  Kan jag träna efter de tips du gav vid operation med ett vågrätt snitt? Mina största intressen är hundpromenader och skogsturer på min häst. Ridningen får vara tills vidare men jag har kommit igång med promenader på jämnt underlag ca 30 min. Jag tar Panodil och Naproxen enligt ordination och får inte mer ont av promenaden. Är det ok?
  Jag har cytostatikabehandlingar och eventuellt en operation till framför mig så det känns viktigt att samla så mycket kraft som möjligt.

  Med vänlig hälsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *