Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tyngdkänsla i stående

Tyngdkänsla i stående

Tyngdkänsla i stående

Jag har en känsla av att jag öppnar mig eller till och med pressar nedåt om jag inte aktivt tänker på att lyfta och knipa. Tror att det bidrar till den tyngdkänsla jag ofta känner och som gör att jag är rädd för att kissa på mig när jag slappnar av eller inte tänker på det. Så tror att jag måste lära om. Kan du skriva om det?

Läsarfråga

Det här är en bra och viktig fråga, men inte så lätt att svara på!

Vidhetskänsla och tyngd nedåt

Jag vet inte hur länge sedan det är som frågeställaren födde barn. Tidsaspekten här är viktig. Kort efter en graviditet eller förlossning är bäckenbotten väldigt uttöjd. Därför kan känslan av att underlivet öppnar sig och att det tynger nedåt vid upprätt stående vara helt adekvat. Bäckenbottens lyftkraft och kraft i ”ihopstängningen” är nedsatt och det kan vara märkbart.

Krystar i stående?

Jag är osäker på om du verkligen menar att du pressar nedåt aktivt, ifall du inte gör motsatsen och knipet? Min gissning är att det är tyngdlagen som sköter trycket nedåt, och inte du själv. Om du spänner magen väldigt hårt och mycket kan dock trycket ner mot bäckenbotten öka. Testa att släppa ut magen i så fall!

Efter ett år

Om det har gått ett år efter förlossningen kan man tänka att tyngd- och vidhetskänsla är ett symtom på att något kanske inte är helt som det ska. Kanske är det ett tecken på att bäckenbottens muskler bara är otillräckligt starka för sin lyftande och stängande uppgift. Men kanske är det ett tecken på att det finns någon muskel som är skadad efter förlossningen.

Ska jag knipa emot?

Det första du ska testa, oavsett om det är kort eller långt efter förlossningen, är att bäckenbottenträna. Ge det tre månader och träna enligt konstens alla regler. Målet är at bygga upp styrka och muskelvolym så att bäckenbotten lyfter och bär utan att du aktivt behöver tänka på det. Du ska bäckenbottenträna på specifika stunder och växla mellan att knipa och slappna av, med lika tonvikt på bägge delar. Du ska INTE gå omkring och knipa med bäckenbotten hela dagarna, för att hålla emot tyngdlagen. Då riskerar du att få ont i bäckenbotten istället.

Trötta muskler ger en tyngdkänsla

Det svåra här är att tolka kroppens signalera korrekt. Jag träffar väldigt många som upplever att de lider av tyngdkänsla, men det de egentligen lider mest av är trötthetsvärk i en överspänd bäckenbotten.

Några olika scenarios

  1. Du pressar faktiskt aktivt i stående – börja med att hålla magen så mjuk så möjligt. Andas ner i magen.
  2. Du har tyngdkänsla i stående – bäckenbotten är svag och behöver stärkas upp. Jag kan också rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på “kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.
  3. Du har tyngdkänsla i stående – det är ett symtom på muskelskador i bäckenbotten och behöver utredas vidare.
  4. Du har en trötthetsvärk i bäckenbotten som du tolkar som tyngdkänsla – sluta upp med att gå omkring och knipa. Jobba med avslappningsövningar för bäckenbotten istället.

Tyngdkänsla i stående

Som du märker finns inget enkelt svar på “så här gör du”. Jag rekommenderar en undersökning av en fysioterapeut som kan känna hur din bäckenbotten arbetar.

Vidare läsning på bakingbabies

Här finns mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Tyngdkänsla efter förlossningen

Vad är tyngdkänsla?

Träna med tyngdkänsla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *