Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Framfall, graviditet och förlossningssätt

Framfall, graviditet och förlossningssätt

Framfall, graviditet och förlossningssätt

“Jag har en fråga som jag inte lyckats hitta svar på bloggen kring. Jag har ett konstaterat mindre framfall på främre slidväggen, fick mitt första barn i februari i år. Det jag undrar är:

Hur stor är risken att en ny graviditet påverkar ett mindre framfall på främre väggen och påverkar valet av kejsarsnitt alt vaginal födsel riskerna?

Vidare undrar jag om riskerna ökar desto tätare graviditeterna är och om det i så fall finns någon rekommenderadtid mellan barnen vid framfall som kan göra att riskerna minskar?

Läsarfråga

Ett svar utan svar

Det första jag vill svara är att ingen kommer kunna ge dig ett riktigt ett svar, alltså hur det kommer bli. Det finns inte ens omfattande vetenskapligt baserade råd på ämnet. Jag kan hjälpa och resonera och spekulera, men har ingen som helst möjlighet att ge ett svar hur stor risken är för dig.

Om du har haft bäckenbottenproblem och sänkt stabilitet i slidväggarna efter en första förlossning är det lätt att tänka att det kommer vara så för alltid. Den här frågan fick in jag under hösten 2020, och då hade det inte gått ett år efter förlossningen än. Det är för tidigt att dra några slutsatser om vilka symtom och eventuella funktionsnedsättningar du kommer ha kvar över tid, när det första året efter graviditeten inte passerat. Speciellt stödjevävnad tar väldigt lång tid på sig att återhämta sig, upp emot 18 månader. Jag skriver inte alls detta för att förminska dina problem eller säga att det är fel av dig att fundera över ämnet. Mitt syfte är att lugna och ge hopp, inte att förminska.

Frågan om täta graviditeter

Jag har skrivit om ämnet förut här: Täta graviditeter, även om det inte direkt berör framfallsfrågan. Jag skulle säga att slutsatsen i det inlägget fortfarande gäller, att om du vill optimera förutsättningarna för återhämtning i bäckenbotten ska du vänta mellan 18-24 månader. Mitt resonemang baserar jag på att bäckenbottens lyftande och bärande förmåga borde vara optimal återhämtad då. Då har du också gett dig tid att med bäckenbottenträning bygga upp musklerna också. Men jag har absolut inte tillräcklig vetenskaplig i ryggen för det påståendet. Jag kan inte säga att risken minskar för kvarvarande eller förvärrade problem med framfall om du har optimalt avstånd mellan graviditeterna. För det vet vi inte.

Andra saker påverkar

Det är en rad andra faktorer som påverkar hur din bäckenbotten mår. Lyckas du undvika förstoppning under graviditeten? Hur mycket kan du motionera? Har du tunga lyft i arbetet? Får du någon långvarig hosta? Det här kan verka som små saker, men sammantaget och i det långa loppet kan det spela roll i utvecklingen eller förvärrandet av framfall. Dessutom kommer din genetik också vara avgörande. Har du nära släktingar med framfall är risken större.

Blir det värre med en till vaginal förlossning?

Muskulärt verkar det som att det är den första vaginala förlossningen som ger mest påverkan på funktionen. En studie visar inga signifikanta skillnader i bäckenbottenfunktion hos grupper av kvinnor när man jämfört dem som fött ett och två barn. Blåsans position kan sänkas efter första förlossningen, men det verkar inte som att efterföljande vaginala förlossningar spär på sänkningen. Förekomsten av framfall ökar med antalet vaginala förlossningar. Hur mycket värre blir det? Min upplevelse är att många patienter tycker at återhämtningen efter den andra graviditeten/förlossningen tar längre tid än efter den första, men att symtomen i slutänden inte blir så mycket värre. Viss forskning verkar peka på att fler födslar än 3 och tyngre barn än 3,5 i större utsträckning spär på framfallsproblem.

Kejsarsnitt då?

Graviditeten, hormonerna och den viktuppgång som sker då kommer påverka bäckenbottens lyftande och stödjande förmåga till det sämre, oavsett hur du föder. Det finns studier som pekar på att individer som fött via snitt har lika mycket besvär med ansträngningsinkontinens som vaginalt förlösta kvinnor efter att det gått ett gäng år. Även framfall drabbar kvinnor som enbart föder med snitt, men inte i lika stor utsträckning som vaginalt förlösta.

Ingen kan förutspå framtiden

Ingen kommer kunna berätta för dig vad du ska göra. Ingen kommer berätta vad som du ska göra med framfall, graviditet och förlossningssätt. Varken gällande timing mellan graviditeter eller val av förlossningssätt. Du kommer inte kunna påverka barnets storlek. Det enda du egentligen kan påverka är förekomsten av förstoppning. Och inte ens det påstår jag att är enkelt alla gånger.

Framfall, graviditet och förlossningssätt

Jag får ibland frustrerade meddelande på instagram när jag hänvisar till blogginlägg jag skrivit på teman som denna. För alla vill ha SVAR. Jag menar att det är omöjligt. När det gäller graviditeter och förlossningar är det också ett risktagande i någon form. Du behöver välja det alternativ du känner dig mest trygg med.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *