Allt du behöver veta om klitoris!

Allt du behöver veta om klitoris!

Det var en följare som skrev till mig härom månaden och skickade med en bild på klitoris. Hon skrev något i stil med:

”Varför är jag snart 40 år och det här är nyheter för mig?”.

Jag kan inte svara så mycket mer än: Det är sjukt att vi vet allt om penisar och hej och hå, men klitoris är förhållandevis okänd för många ändå.

Historien om klitoris är sorglig

På 1500-talet ansåg man att klitoris inte fanns hos friska kvinnor. Tidigare än så kunde man ta klitoris som ett bevis för att individen den tillhörde var en häxa. På 1800-talet skar man bort klitoris på en del kvinnor som ansågs ”hysteriska”. Även i modern tid skärs klitoris bort som en del av könsstympning/omskärelse i vissa kulturer. De mer anatomiska korrekta bilderna av klitoris dök upp så sent som på 1980-talet. Och jag tror att vi är många som kan vittna om att sex- och samlevnadsundervisningen lämnade en del övrigt att önska. Framförallt hade i alla fall vår skolundervisning brister om kvinnlig anatomi och njutning.

Njutningsfunktion

Klitoris har en enda funktion, och det är att ge sexuell njutning. De allra flesta kan få orgasm genom stimulans på klitoris. Den allra största delen av klitoris är inte synlig för ögat utan finns under blygdläppar, hud och muskler. Klitoris består av erektil svällkroppsvävnad, alltså samma slags material om snoppar består av. Klitoris hela storlek är mellan 7-13 cm.

Ollonet

Glans klitoris är själva ollonet och den mindre ”knoppen” som är synlig utanpå. Klitorisollonet omges av de inre blydläpparna som möts och bildar en liten kappa och förhud. Den synliga delen av klitoris är ungefär lika stor som en ärta och är belägen ovanför urinröret i riktning mot pubisbenet. Det är en rikast nervförsörjda delen och är väldigt känslig för beröring. Klitorisollonet kan ”resa sig” något vid upphetsning men sväller inte under sexuell upphetsning som resten av klitoris gör.

Skänklarna

Klitorisskänklarna är omkring 7 cm långa och går längs med muskeln som klär insidan av sittbensknölarna från blygdbenet och ut mot respektive sida.

Klyftorna

Klitorisklyftorna omger själva slidan och täcks av muskeln som ibland kallas bulbocavernosus och ibland bulbospongiosus. Dessa klyftor går också i riktning mot mellangården och sträcker sig mot anus.

Klyftorna och skänklarna innehåller erektil vävnad som sväller upp vid upphetsning. Eftersom de återfinns på båda sidorna om vagina skapar de djup och också som en bieffekt även lubrikation.

Klitorisstimulans

Du kan uppnå stimulans av klitoris genom några olika sätt. Du kan stimulera direkt på klitoris, internt genom vagina eller genom andra delar av vulva. Det är många som kan uppleva mer eller mindre njutning av penetration, men som ändå behöver starkare specifik klitorisstimulans för att uppnå orgasm. Klitorisollonet har ungefär 8000 nervändar, det är 2-3 gånger fler än på penisens ollon. Eftersom klitoris är så känslig är det smart att börja med lätt och försiktig beröring.

Det är inte en magisk knapp som svarar på några enkla tryck eller på drag fram och tillbaka. Rörelsen kan vara cirkulär, fram och tillbaka, med en vibrator eller till och med väldigt lätt ”trumning”. Du själv behöver hitta vad som fungerar bäst för dig. Klitorishuvan kan vara emellan stimulit och själva ollonet, man kan också beröra väldigt lätt innanför huvan. Takten för stimuli kan också vara viktig. Det är också viktigt att veta att även om klitoris anatomiskt sitter på samma ställe jämnt så kan de bästa punkten för beröring variera lite från dag till annan.

Även om klitoris är själva njutningsorganet är den inte helt ensam i sitt arbete. Vissa behöver samtidig en muskelaktivitet i bäckenbotten eller musklerna som omger bäckener för att nå orgasm. Det kan krävas rörelser, gnid eller juck eller aktivt knip samtidigt med stimulans på själva klitorisollonet. Jag tänker att det handlar om att utnyttja hela klitoris och att muskelaktivitet på andra ställen kan trycka, dra och pressa och öka stimulansen. Vissa behöver sträcka benen för att lyckas nå orgasm och vissa behöver spänna musklerna i insida lår.

Man ska heller inte alltid ha övertro på direktberöring. Att ha tyg eller trosor emellan och smeka på klitoris kan vara skönast vid vissa tillfällen.

Allt du behöver veta om klitoris!

Fyll gärna på med information du tycker att jag missat!

Vidare läsning om klitoris på Bakingbabies

Previous

Next

6 Comments

 • Jag har läst dina inlägg kring kring skada på bulbocavernosus.

  Min är skadad på bägge sidor och upplever i samband med det dels att jag inte får någon pulserande känsla vid upphettsning och avsaknad av sammandragningar vid orgasm (som är väldigt svag). Utöver det upplever jag att jag nästan i ge har någon känsel i klitoris – som att den är bortdomnad. Kan även detta höra ihop med skadan?

 • Finns det något hopp för kvinnor med avdomnat känseln? Vetenskaplig baserat förstås.
  Bedrövligt att eb sådan viktig organ bkev förbisedd.

 • Jag undrar om det här verkligen stämmer, kan man träna upp känsligheten med vibrator? Låter hoppfullt men ganska osannolikt, så jag vågar inte hoppas.

  ”Är du en av dem som inte tycker att klitorisen är speciellt känslig, så finns det faktiskt några saker som du kan göra för att öka känsligheten i klitorisområdet.

  Det kan finnas flera orsaker till att klitorisen är mindre känslig, men en av de vanligaste är om man har haft en bäckenskada i närheten av klitoris. Detta händer mest för flickor i skolåldern, som under lek faller ned på stången på klätterställningen, cykeln eller balansstången under gymnastiklektionen. Den djupa skadan kan bli ett stort hinder för klitorisens känslighet senare i livet.

  Om något liknande har hänt dig, då kan vi rekommendera att införskaffa en mycket kraftig Magic Wand. Använd den 2-3 gånger i veckan i ca 6 minuter. Det kan vara en bra idé att använda den utanpå trosorna, eller med ett bra glidmedel för att skydda huden.”

  Osv, hämtat från https://www.sinful.se/blogg/guide-till-klitorisorgasm

  • Nä det där stämmer inte alls, till stor del. Men att ofta få orgasm kan leda till att det blir lättare, någon slags “träning” eller tillvänjning till vana verkar ju finnas. Nu har jag inte kollat in just det där redskapet men en del klitorisvibratorer är onekligen väldigt effektiva på klitorisstimulans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *