Bulkamid mot ansträngningsinkontinens

Bulkamid mot ansträngningsinkontinens

Bulkamid är en tjock gel som man använder för att behandla urininkontinens på grund av svaghet i urinrörets stängningsmuskel. Gelen består av 97,5 % vatten och 2,5 polyakrylamid. Dessa ämnen använder man inom plastikkirurgin och för att göra kontaktlinser.  Gelen kan inte flytta sig i kroppen och bryts heller inte ner i kroppen. Det finns heller inga konstaterade allergier mot ämnet.

Man sprutar in bulkamid-gelen i urinrörets vägg nära urinblåsan. Det ger upphov till en volymökning av urinrörets vägg och ger bättre stöd och en förbättrad kontroll av urinflödet. Bulkamid bör man använda vid ansträngningsinkontinens, inte trängningsinkontinens. Strax under 50 % av de som fått injektioner med bulkamid har förbättring av sina symtom när det gått ett år. De hade då upplevt minst 50 % minskning av läckagen (volym per läckage) och antalet tillfällen de läckte. Många behöver dock få upprepade injektioner för att få tillfredställande resultat. Efter två år visar studier att 60 % är fortsatt signifikant förbättrade och även efter 5 år verkar resultaten fortfarande vara goda.  

Hur går det till?

Man sprutar in bulkamid via ett slags teleskop, efter att först ha lokalbedövat området. Mängden motsvarar en ärta, som sätts på 3-4 olika platser. Den totala injicerade volymen är ca 2 ml. Ingreppet tar ca 5-10 minuter och görs oftast som ”dagkirurgi”, dvs att du genomgår ingreppet och sedan åker hem ganska direkt. Man sticker bara, man skär inte i något.

Hur mår man efteråt?

De flesta mår okej och kan leva som vanligt nästa dag. Små kortvariga komplikationer kan uppstå. Första gångerna du kissar kan du se lite blod i urinen och det kan kännas som en brännande smärta. Dessa symtom försvinner vanligtvis inom första dygnet. Några kan uppleva svårigheter att tömma blåsan helt på grund av svullnad i vävnaderna, detta försvinner också inom 48 timmar vanligtvis.

Varför gör man inte det här på alla med besvär?

Det hjälper inte alla. 20-30% blir inte hjälpta alls. Förstahandsvalet blir därför den som inte vill eller kan genomgå annan kirurgi. Det kan också fungera bättre för den som har mildare symtom av ansträngningsinkontinens men där bäckenbottenträning inte räcker.

Referenser

Previous

Next

5 Comments

    • Perinealkroppen ska ju helst vara ganska tjock med muskelfästen och stödjevävnad. I första hand är det väl vettigt att se om anatomin behöver återställas, ifall det är väldigt tunt där. Jag föreställer mig att om man skulle testa så skulle bulkamiden lägga sig som små små knölar och inte som en jämn förtjockning av väggen. Låter ovärt.

  • Intressant! Vet du vart i Sverige dom utför detta? Svårt att få fram information om detta. Är högst intressant för mig då jag inte vill genomgå en tvt-operation. Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.