Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Myter om bäckenbottenträning

Myter om bäckenbottenträning

Myter om bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning fungerar inte

Rent vetenskapligt vet vi att bäckenbottenträning fungerar för att minska förekomsten av urinläckage under och efter graviditet. Det kan hjälpa mot milda symtom av framfall och i vissa fall kan det hjälpa mot anal inkontinens också. Men vi vet också, att om regelbunden bäckenbottenträning INTE hjälpt efter 3-6 månader är det osannolikt att det plötsligt kommer fungera.

Bäckenbottenträning ska göras så ofta som möjligt

Råd om bäckenbottenträning kommer ofta tillsammans med  tips på en dosering, säg 30 knip tre gånger om dagen. Vissa tänker då, ”aha om trettio knip tre gånger om dagen är bra, då är 30 knip 12 gånger om dagen bättre”. Det är inte sant. Vi som ger råd om bäckenbottenträning doserar utifrån hur muskler fungerar och bäst arbetar. Muskler behöver båda blir utmanade och få tid för återhämtning för att svara optimalt på träning. Mer är inte alltid bättre!

Du kan knipa överallt!

Det här påståendet kommer ofta från personer som inte har erfarenhet av att jobba med bäckenbottenträning. För att få kvalitativa knip behöver du ofta vara fullt medveten och anstränga dig till det yttersta för att isolera musklerna. Speciellt för den som har en svag bäckenbotten (det vill säga den som faktiskt behöver knipträna) är det inte lämpligt att bäckenbottenträna ” i farten” eller medan man gör annat.

Det är bara att knipa!

Ibland pratar vi om bäckenbottenträning som att det vore plättlätt. Vissa har förstås enkelt med knipträning, men det kan också vara oerhört svårt att hitta och isolera rätt muskler. Det kan också vara svårt att hålla igång bäckenbottenträning över tid, för i ärlighetens namn är det världens tråkigaste träning. Jag hyser oerhörd respekt för de personer som målmedvetet kniper regelbundet över lång tid.

Det är bra att knipa hela promenaden

Den här myten behöver dö. Den förstör för så många! Ett ”kvalitetsknip” handlar om en aktiv höjning av bäckenbotten och en aktiv sänkning av bäckenbotten. Både knipet och avslappningen är lika viktiga. Om du går omkring och kniper hela promenaden, eller hela dagen för den delen kommer du inte bli stark i bäckenbotten. Du kommer få ett överspännings- och kanske också ett smärttillstånd.

Att träna magen är viktigt för bäckenbotten

Sammanblandningen mellan bäckenbotten och djupa magmuskler är också ett problem. Du behöver, och bör, inte fokusera oerhört mycket på magträning om du har problem med bäckenbotten. Bäckenbotten är en isolerad muskelgrupp som du tränar ensamt. Bäckenbotten kan bli hjälpt av att andra muskler fungerar väl, men då skulle jag ändå säga att rumpmusklerna är viktigare än bålmusklerna. Att träna mage kan dock vara bra för magmusklerna, så klart.

Bara kvinnor behöver bäckenbottenträna

Även män kan faktiskt behöva bäckenbottenträna, det kan både hjälpa vid nedsatt blåskontroll och i vissa fall förbättra sin sexualförmåga.

Om bäckenbottenträning för män

Bäckenbottenträning är bara viktigt efter förlossning

Bäckenbottenträning syftar till att stärka upp och volymöka musklerna i bäckenbotten och precis som annan träning fungerar den när helst du börjar en träningsvana. Det kan vara viktigt under och efter graviditet för att minska urinläckage, men vi uppkomna behov kan det faktiskt fungera när som helst i livet.

Myter om bäckenbottenträning

Hoppas du känner dig hjälpt och stärkt av detta inlägg om myter om bäckenbottenträning. Jag kan också rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på “kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.

Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Vidare läsning på Bakingbabies

Alternativa liknelser för bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning inför löpning

Vanliga fel vid bäckenbottenträning

Bäckenbotten och dagsform

Kan jag läka mitt framfall?

Träningsvärk av knip

När kommer jag sluta kissa på mig?

Vad kan jag göra själv åt min bäckenbotten?

Hur ska jag lägga upp min knipträning?

8 kommentarer till “Myter om bäckenbottenträning”

 1. Hmm, när vi resonerade kring förlossningssätt efter levatorskadan på Huddinge så läkaren att det kan vara bra att inte försvaga magen (alltså inte snitta) för att stark bål kan avlasta bäckenbotten.
  Det stämmer då inte?

  1. Nej, jag tror inte det. Det finns privata aktörer mer inom “skönhetsindustrin” och de har inte några omfattande kunskaper inom bäckenbottenanatomi och jag har sett några väldigt underliga operationsresultat från dem (etetiskt snygga ut på utsidan dock).

 2. Hej,

  Du skriver att efter 3-6 månaders träning bör resultat ha infunnit sig, annars är det inte troligt att det plötsligt kommer börja funka. Vad gör man då?
  Har också läst någonstans här på sidan att ju längre man varit spänd, desto svårare att bli av med spänningen, visst?

  Jag har jobbat med fysioövningar i 3 år och inget händer. Jag hade varit överspänd med extremt svåra smärtor (kräktes och/eller tuppade av) i över 15 år när de kom på det (först trodde de det var endometrios, i många år). Hur ser min prognos ut, tycker du?

  Ska fö förmodligen få pröva Botox snart.

  1. Det du citerar gäller just muskelstärkande övningar, alltså bäckenbottenträning. Jag hopas att just bäckenbottenträning inte är fokus för dig, om du är överspänd? Det är nästan aldrig rätt väg att gå och kan göra saker värre snarare än bättre.

   Botox kan absolut vara bra!

   Vet ju aldeles för lite om din behandling i övrigt, men om den bara bestått av bäckenbottenträning så bör du byta vårdgivare pronto.

   1. Jag har mest kört triggerpunktsmassage, men utöver det har jag prövat varenda behandling och medicin.
    Anledningen till att jag undrar över detta är att LÖF tidigare dömt till min fördel för felaktig diagnos.
    Nu söker jag stöd i vetenskapen om att en så pass försenad diagnos kan leda till kroniska besvär. Stämmer detta?

    1. Menar du efter förlossning? Nej det är ingen så enkel koppling. På individnivå kan det absolut vara så, men det kan vara svårt att övertyga LÖF om det. Överspänning och smärta i bäckenbotten finns ju även hos personer som inte har fött barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *