Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » När sexlusten försvinner, hur blir jag mig själv igen?

När sexlusten försvinner, hur blir jag mig själv igen?

När sexlusten försvinner, hur blir jag mig själv igen?

Den här frågan fick jag, och jag ska säga att det finns en rad andra olika aktörer inom sex (sexologer osv) som kanske ger andra sorters svar och resonemang om ämnet. Men nu får du mitt perspektiv.

Sexlust kan förstås ofta höra ihop med en massa olika saker. Hormoner, sömn, stress, kroppstrivsel osv. Sexlusten går också naturligt upp och ner under livet. Om du har ”annat på agendan” som liksom prioriteras högre i livet kan det vara enormt svårt för lusten att nu upp över kanten för allt det andra.

Fundera på

 • Hur mår du generellt i kroppen?
 • Hur mår du psykiskt? (Om man tar antidepressiva mediciner kan lusten påverkas, men också av att vara nedstämd, stressad eller orolig).
 • Har du tid och utrymme för lusten att nå upp till ytan?
 • Äter och sover du okej?
 • Är din relation bra? Är relationen ansträngd kan det vara mycket begärt av kroppen att ha mycket sexuell lust.

Tänk över dessa frågor ordentligt.

Kan det finnas något där du behöver ta tag i eller få hjälp med först? Om du får en uppfattning om vad den minskade lusten kan bero på kan du försöka hantera det på ett eller annat sätt.

Ge sig själv utrymme

Jag VÄGRAR vara en förespråkare för att ”sex föder sex”, alltså att man ska göra våld på sig själv genom att ha sex utan att kroppen är med på det, för att sedan hoppas att lusten liksom vaknar av sig själv. Men det kan ju finnas en poäng med att ge sig själv utrymme och tillåtelse att tänka på sex, att ha egensex och när du blir sugen på det senare inkludera en partner. Jag vill också slå ett slag för glidmedel när det kommer både till klitorisstimulans och penetration. Glidmedel! Så bra grej.

Ta hand om relationen

Att över en längre tid strunta i varandras behov eller längtan i en relation är dåligt, tänker jag. Men att ha sex fast man inte själv vill är inte heller ett vinnande koncept för en bra relation. Här är det viktigaste att du och din partner har en dialog. Känner sig din partner ledsen, övergiven, oattraktiv eller dålig kan det ju vara bra att du förklarar tydligt att problemet inte ligger hos hen. Man har alltid i första hand ansvar för sin egen sexualitet, ge din partner spelrum för att hantera sin egen sexualitet medan du tar hand om din lust/olust. Det är ju oftare den som har låg lust som känner sig dålig. Här tänker jag att din partner också har ett ansvar att inte skuldbelägga dig.

Intimitet utan krav

För vissa hjälper det att prata och sedan bestämma sig för att bara öka intimiteten, men ha tydliga gränser för att det inte ska gå över till sex (vad ni nu lägger i det begreppet). Jag upplever att många får ökad lust av den längtan som kravlös närhet kan ge upphov till.

Jämställdhet

Om du känner att du är kvävd av vardagen kanske din partner behöver ta ett större ansvar, så att din lust ska få plats att komma upp till ytan, under diskberg och tvätthögar? Det här handlar inte om att du kommer tacksamhetsligga med din partner efter en dags röj hemma. Det här är ett förändringsarbete över många månader. Tips: Checklista för en jämställd vardag.

Omdefiniera sex.

Penetration är inte enda sättet att ha sex. De flesta kvinnor behöver specifik klitorisstimulans för att uppnå orgasm. Det kan vara väldigt ”icke-belönande” om penetration är enda sättet ni har sex. Utbilda din partner, vid behov!

När sexlusten försvinner, hur blir jag mig själv igen?

Du kommer bli dig själv igen, tro mig. Ge det tid, sortera lite i vilka hinder du har för lusten och börja med egensex i lugn och ro. Prata med din partner och håll relationen välmående generellt under tiden. Det kommer gå bra!

Er tur!

Berätta vad som fungerat för dig, i kommentarsfältet!

Tips på annan läsning

Sluta ha sex som gör ont

8 kommentarer till “När sexlusten försvinner, hur blir jag mig själv igen?”

 1. För mig var det inte min sexlust det var fel på. Det var åratal av trasiga muskler i mellangården. Så för mig hjälpte operation!

  1. Jag har fått mitt 3e och sista barn för några veckor sedan. När jag fick mitt första barn för 8 år sedan fick jag en grad 2 skada som inte åtgärdades som den skulle. Jag har fått det bekräftat och de bad mig vänta till jag var klar med barn. Så galet men jag LÄNGTAR till operation! Jag hoppas så att sexet ska bli bättre framöver. Är ju wide open så att säga.
   Hur länge efter graviditet fick du vänta på operation?

 2. Jag har skyllt på barn, trötthet, brist på tid och allt det vanliga. Vården har sagt att jag omöjligt har missade fl-skador pga lätt förlossning och bara grad 1bristning. Fick nyss bekräftat att jag i nästan sex år gått med levatorn avsliten vid benet på båda sidor och en djup missad grad 2bristning. Tack vården. Väntar nu på operation men hur bra kan det bli egentligen? ”Knip dig till ett bättre sexliv” lär ju aldrig bli aktuellt för mig då man inte kan laga levatorskador (själva knipmuskeln), eller hur?

 3. Min uteblivna sexlust efter förlossning och amning berodde på kvarstående förhöjda prolaktinnivåer. Det var väldigt skönt när jag fick en förklaring på mina symtom och kunde få behandling för det.

  1. Hur fick du reda på att du hade förhöjda prolaktinnivåer? Blodprov via vårdcentralen? Känns som en sån typisk grej man kanske ber om men aldrig får… Har aldrig hört om det förut, så har ingen uppfattning om hur vanligt/ovanligt det är.

 4. Hade ingen sexlust efter första förlossningen pga trasiga muskler. Musklerna lagades efter andra förlossningen och känslan blev helt annorlunda, till det bättre!

  Undrar dock om det är vanligt/normalt att använda glidmedel alltid? Alltså inte bara under amning utan även långt efteråt.

  1. För mig kom lusten tillbaka när jag kunde säga till min partner att jag måste få känna 100 % trygghet i att få säga nej. Innan det, blev ja:et bara svårare och svårare för varje nej = negativ spiral. För även om han var förstående så kände jag ändå hans besvikelse varje gång jag sa nej. Och i början trodde jag att det var mig det var fel på. Jag gillar inte min kropp, känner mig inte sexig, har ingen lust, måste träna mer, måste gilla min kropp mer. Sen läste jag i ett helt annat sammanhang att man måste få känna trygghet i ett nej och genast fick jag ord på vad jag kände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *