Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tarm/magsmärta efter graviditet

Tarm/magsmärta efter graviditet

Tarm/magsmärta efter graviditet

Jag upplever det som vanligt förekommande att folk får problem med magen eller ändrade avföringsvanor efter graviditeten. Speciellt när det är förlossningsskador med i bilden är det lätt att man tänker att allt hör ihop, upplever jag. Det här är ett mer resonerande och tänkande inlägg, förvänta dig inte ett supervetenskapligt resonemang med refererenser längst ner. Det finns garanterat saker jag missar också, så dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Jag fick mitt första barn för åtta månader sedan och har fortfarande ont i magen. Jag undrar ibland om jag fått någon skada inne i magen?

Magar är svåra. Det kan ju göra ont i magen på så många olika ställen och med så många olika orsaker. Den vanligaste orsaken som jag träffar och kan göra något åt är förstås magmuskelsmärta. De kan handla om utsträckningen under graviditeten, om magmuskeldelning eller en akut överansträngning under förlossningen. Att amma, mata, vyssja och bära kan ge göra att du över tid fortsätter att ha en belastning som bibehåller en smärta i magen. Är så fallet behöver du troligen hjälp med successivt stegrad magmuskelträning för att kunna bli tillräckligt stark för belastningen du lever med. Du behöver dock börja lågt och stegra långsamt, att bara dra igång vilken magträningsrutin som helst kan förvärra besvären.

Om det inte är magmusklerna som gör ont, kan jag tänka på en rad andra saker som kan ge tarm/magsmärta efter graviditet:

Ändrade avföringsvanor

Vi behöver ofta gå och bajsa på första signalen, annars missar vi ”tåget”. Och när bajset ligger kvar i tarmen, utan att bli utbajsat, drar kroppen ofta tillbaka vätska från avföringen och nästa gång blir det hårdare att få ut. Förstoppning kan bli som en ond cirkel där du får ont i magen, ont av att bajsa, svårt att få ut hård avföring osv sov. Många har svårt att få tid till att sköta magen ifred och många har svårt att kunna gå ifrån prick när kroppen signalerar om bajsnödighet. Tro mig. Jag vet hur det är att vara en bajsnödig mamma där alla i familjen plötsligt behöver något av dig NU. Jag säger inte att det är lätt. Men: alltid när du kan, gå och bajsa på första signal.

Gaser

Att ha mycket gaser kan göra ont i magen. Gaser kan komma av många olika anledningar. Bland annat kan du få en ökad mängd gaser om du inte tömmer tarmen helt. Här finns alltså en koppling till förlossningsskade-relaterade besvär. Om du har svårt att tömma tarmen på grund av exempelvis en rectocele, kan du får en ökad gasbildning av avföringen som du eventuellt inte får ut.

Ändrade matvanor

Att vara nybliven mamma förändrar mycket, om inte allt. Kanske kan du inte längre styra riktigt över när och hur du äter. Kanske har du landat i att äta annat än vad du normalt gör för att spara tid. Du kanske äter saker som ger snabb energi, för att du är trött. Dricker mer kaffe, dricker mindre vatten etc etc. Vissa förändringar ger ingen större påverkan på kroppen, och vissa saker kommer påverka magens arbete jättemycket. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om förstoppning och fibrer, det kan vara värt att läsa i sammanhanget.

Ändrade motionsvanor

Tarmens rörelser stimuleras när du rör på dig. Det går dock åt två håll. Tarmens arbete stimuleras när du rör på dig, och motion kan hjälpa att få igång magen. Samtidigt finns det system för att hämma tarmtömning under fysisk aktivitet. Det kan alltså vara bra att gå dagliga promenader och utföra annan träning. Men det finns också personer som promenerar många timmar per dag. Då kan det finnas för få pauser där magen också får ro att kicka igång med en tömning.

Stress-mage

Stressmage är vagt begrepp som kan beskriva många olika symtom med ont i magen, täta tarmtömningar, förstoppning och lite av varje. Om du är orolig, stressad, sover dåligt eller på något annat sätt mår psykiskt dåligt är det vanligt förekommande att magen uttrycker fysiska symtom av ditt dåliga mående. Stress kan påverka blodflödet till matsmältningssystemet och också påverka niverna av magsyra. Här behöver du eventuellt få hjälp att sortera. Behöver du hjälp för en sur mage? Behöver du en samtalskontakt för din psykisk hälsa?

Akuta saker

I sammanhanget ska också nämnas infektioner i livmoder, infektioner i kejsarsnitt eller urinvägsinfektioner som kan orsaka smärtor och besvär i magen. Det finns såklart också en massa andra saker inuti magen som kan ge upphov till besvär. Känner du att något är fel och att det inte är något du kan lösa själv med egenvård, sök vård! Tarm/magsmärta efter graviditet som du inte alls känner igen eller förstår ska du fråga vården om.

Kan det vara en skada?

Jag har aldrig hört talas om någon som fått skador inuti magen eller på inre organ bara av graviditeten. Det som däremot kan hända efter kejsarsnitt, och också hos personer med endometrios, är att det uppstår sammanväxningar i buken. Dessa kan påverka deras funktionen hos de strukturer som är berörd av sammanväxningen. Det är långt mycket vanligare att mag/tarmbesvär beror på andra saker. Jag upplever också att en del med väldigt utsträckta magar (diastas eller annan mer generell utsträckning) beskriver en ökad förnimmelse av tarmrörelser på grund av det ökade utrymmet. Det är dock inte alltid det är förknippat med smärta. Har du förvissat dig om att det inte handlar om mat-, avförings- eller motionsvanor och inte heller om stress kan det i vissa fall vara värt att utreda magen vidare.

Tarm/magsmärta efter graviditet

Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet! Läs också om magont hos vuxna på 1177.

6 kommentarer till “Tarm/magsmärta efter graviditet”

  1. Bra inlägg och håller med dig på så många punkter!!!
    Tänkte jag kan bidra med min personliga erfarenhet:
    Jag födde son nr 2 med planerat snitt i maj 2020 (efter traumatisk upplevelse / nu läkt förlossningsskada vid vaginal förlossning med son nr 1 i 2015).
    Jag återhämtade mig väldigt fort efter snittet och tyckte allt knatade på över förväntan men sen plötsligt vid sonens 4-5månad fick jag plötsligt diffust ont i magen (inkl illamående, brännande i huden, verkade ske horisontalt, svullen, ev mer vänster sida).Jag gick till vårdcentralen när det pågått ca 10 dagar och ”självbehandling” (minska den lilla alkohol jag konsumerade, minska kaffe – dock en svår och tror jag kan vara påverkare, osv) inte gett någon effekt och det störde min vardag.Jag och läkaren på VC höll på i veckor o försökte med receptfritt och livsstil/mat inkl att jag även blev skickade på en kontroll med ultraljud hos spec gynekolog.Man hittade inget.Tips för kontakt med vården är att föra dagbok (typ i anteckningar på mobilen) för att ha mer koll inkl bedömning av grad av smärta.
    Sen en dag bara försvann det helt.Det enda jag har kvar idag (sonen 10 mån) är att magen lätt blir mer svullen (innan snitt aldrig) men det är bara ibland och inget som stör.
    Jag tror som du på en kombo ofta av att inte sova, dricka mer kaffe, få mindre återhämtning med ev någon ändring/förflyttning inne i magen vid snittet.Magen är klurig men dra er inte heller för att ta hjälp.
    Kanske hjälper min berättelse nån!
    Tack för det jobb ni gör för kvinnor!

  2. Av egen erfarenhet: Diastas kan göra ont i magen och skapa mycket gas som gör ont. Tarmrörelserna blir trögare så lätt med förstoppning och gas som inte riktigt kommer ut. För mig gjorde det ont i övre delen av magen (muskulärt) då den var överansträngd. Ont i mitten/nedre delen av magen pga ofta förstoppning och gas. Nu opererad efter att inte träning hjälpt (på 5 år) så nu återstår att se om värken kommer ha försvunnit när allt har läkt.

  3. Om du har en magmuskeldelning som du misstänker kan ha med saken att göra rekommenderar jag att besöka Hela Kvinnans klinik och få bedömning av Katarina Woxnerud (mammamage-appens grundare) eller kirurg Anders Olsson. De gör alla bedömningar med ultraljud. Anders är även expert på bråck. Det är privat så kostar mer än besök hos vårdcentralen med de kan ju å andra sidan inget så om man slår ihop alla besök som man kanske gör hos vårdgivare som inte kan nåt om kvinnors magar så blir det nog inte dyrare i längden 🙂

  4. Efter graviditet och förlossning hade jag en återkommande huggande smärta i tarmen, ofta kort innan jag behövde gå på toa. Kändes antingen som en kortvarig extremt stor ”gasbubbla” som töjde ut tarmväggarna på ett smärtsamt sätt, eller som ett slags ömt ställe/ blåmärke på tarmen som smärtade då bajset passerade. Smärtan kändes alltså i magen, ungefär i höjd med livmodern, inte i ändtarmsöppningen. Kändes som att tarmarna liksom var ömma efter att ha flyttat på sig/ ändrat position/ ”ramlat neråt i magen” efter förlossning. Smärtorna kom nästan direkt efter båda mina förlossningar och försvann efter några veckor.

  5. Tre veckor efter förlossning nummer två fick jag akut ont i magen, nedre delen, strålade ner mot ljumskar, underliv och bak mot ryggen, symmetriskt smärtmönster. Fick åka in akut och undersökningen visade ingenting. Misstänkt njutstensanfall men även mycket som talade mot detta. Smärtan lindrades med morfin. Samma smärta kom tillbaka två dagar senare. Dock lindrigare och blev hanterlig efter diklofenak. Magen är efter detta svullen o öm. Hoppas innerligt att detta går över efter ytterligare några veckors läkning. Nu vet jag inte riktigt vad som spökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *