Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ingen ägglossning och mens efter återhämtning från ätstörningar

Ingen ägglossning och mens efter återhämtning från ätstörningar

Ingen ägglossning och mens efter återhämtning från ätstörningar – vad kan jag göra?

Någon bad mig skriva om detta ämne, och även om jag inte är expert på varken fertilitet eller ätstörningar tänkte jag skriva ett grundläggande resonemang om ämnet.

Varför försvinner mensen?

Menstruationerna styrs av hormoner och hormonerna signalerar till äggstockar och livmoder att det är dags att starta igång ägglossning eller mens. Om man har för låg nivå av kroppsfett kan hormonfrisättningen störas och signalerna om ägglossning/mens uteblir. Man kan ha normalvikt men ändå lida av ätstörning och därmed näringsbrist. Det är viktigt att inte stirra sig blind på vikten.

Om du haft mens tidigare men den försvunnit kallas det sekundär amenorré och är ett tecken på näringsbrist.

Primär amenorré betyder utebliven mensstart över huvud taget och kan bero på flera andra olika orsaker, men undernäring är en möjlig anledning. Har du inte alls fått mens behöver man börja med en utredning både för ätstörningen och rent gynekologiskt.

När kommer den tillbaka?

Även när du äter normalt och tränar rimligt mycket kan det ta tid innan mensen kommer tillbaka. Det kan handla om månader eller år. Har det gått flera år bör du söka vård för att bli undersökt och få eventuell behandling. Behandlingen kan antingen handla om hjälp att bli gravid om det är aktuellt, eller hjälp att se över kroppens övriga behov. Det finns i vissa fall medicinska anledningar till att ge hormonbehandling, bland annat för hjärt-kärlhälsan och bentätheten.

Problemlösning

Eftersom mensen delvis är beroende är fettnivåer i kroppen kan det handla om ett behov av att lägga på sig ytterligare i vikt, eller förändra balansen mellan muskelmassa/fett om vikten redan är inom normalspannet. Även om du väger normalt eller inte längre har en akut näringsbrist kan det i vissa fall handla om tid för att bygga upp vissa depåer igen. Om du är i det nedre spannet av normalvikt, testa att gå upp några ytterligare kilo.

Annan orsak

Polycystiskt ovariesyndrom är en annan orsak till hormonell störning hos kvinnor i fertil ålder. Symtomen är störd ägglossning, oregelbunden mens, nedsatt fertilitet och ökad produktion av manligt könshormon. PCOS är vanligt och finns hos 5-10 % av alla kvinnor och det finns en samsjuklighet mellan PCOS och bulimi. Man tror att detta kommer sig av att PCOS kan ge en något rubbad insulinbalans i kroppen och detta kan påverka hunger/mättnadsregleringen. PCOS kan debutera i samband med en viktuppgång (från normal till övervikt, om jag förstått det rätt). Det kan därför finnas en anledning att utredas för PCOS om du får besvär med ägglossning/mens/fertilitet efter en ätstörning.

Läs mer!

Svag bäckenbotten och ätstörningar.

Återhämtningsbloggen: Svårt att bli gravid efter ätstörning.

1177.se

Riksföreningen mot ätstörningar Friskfri.se

Ingen ägglossning och mens efter återhämtning från ätstörningar

Dela gärna av dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *