Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Smärta i skinkorna nattetid efter förlossning

Smärta i skinkorna nattetid efter förlossning

En person skrev till mig om detta, om smärta i skinkorna så pass intensiv att det var svårt att sova. Vissa saker är ”skolboks-problem” sånt som jag med en gång kan tänka ”Du frågar det här, det beror nog på detta, svaret är så här”. Det här är inte något sådant välkänt problem som jag direkt kan pinpointa vad det kan bero på och vad man gör åt det. Jag kommer därför ägna detta inlägg om smärta i skinkorna nattetid efter förlossning till att tänka högt, över orsaker och eventuella åtgärder.

Sovpositionen

Det första jag kommer att tänka på, som ofta är boven i dramat vad gäller småbarnsföräldrar och nattlig smärta är: Hur sover du? Samsovning i för dig obekväma positioner eller bara att ligga lite på halvspänn för att vakna till när bebisen gnyr är vanliga orsaker till smärta. När du sover ska du normalt vara helt avslappnad, då får musklerna vila och kroppen jobbar med reparativa processer. Om du ligger och spänner dig omedvetet istället för att få välbehövlig muskelavslappning under nattens timmar kan det räcka som orsak till smärta.

Lösning: Se om du kan få sova ostört några timmar ibland. Se om du kan placera dig och bebisen på ett sätt som får dig att slappna av lättare. Finns det inga möjliga lösningar just nu – tänk att det går över när bebisen blir äldre.

Smärta på utsidan av höften

Smärta i och runt omkring muskelfästena på utsidan av höften (där du är som bredast) drabbar många efter graviditet. Musklerna som är involverade är rumpmusklerna. Hypotesen är att de irriteras lätt efter graviditeten på grund av att hållnings- och gångmönstret förändrats. (Både under och efter graviditeten). Efter graviditet kan de bli lättirriterade och inte riktigt tåla med en plötslig ökning av belastning (exempelvis massor med långa barnvagnspromenader). Överbelastade muskler kan göra som värst ont efter en vila, när man ska komma igång känns det som att man är 90 år och stel. Läs mer här: Smärta på utsidan av höften.

Lösning: Successivt stegrad rumpmuskelträning är bra. Syftet är att öka musklernas toleransnivå.

Bäckenledssmärta

Ibland kommer bäckenledssmärta (det som förr kallades foglossning) först efter graviditeten. Det kan kännas som skärande smärta eller molande värk runt omkring bäckenets leder. Bäckenets bakre leder är väldigt nära rumpmuskulaturen, ibland misstar man bäckenledssmärta för muskelsmärta och vice versa. Bäckenlederna blir ofta gladare om du sover med en kudde mellan knäna och fötterna.

Lösning: Bäckenledssmärta ger sig ofta med hjälp av tid och träning. Du kan behöva en fysioterapeut till hjälp.

Ländryggssmärta

Viss sorts ländryggssmärta kan ge utstrålande smärta som förläggs och förnimms någon annan stans än i ländryggen. Att uppleva smärta i skinkan är ett fenomen som i vissa fall hör ihop med ländryggssmärta. Ländryggssmärta ska i regel blir bättre eller i alla fall inte bli sämre nattetid. Om det är ländryggssmärta du lider av nattetid kan det höra ihop med saker som du behöver behandling för.

Lösning: Du behöver uppsöka vården och bli undersökt. De flesta sorters ländryggssmärta har generell fysisk träning som förstahandsbehandling, men på grund av nattliga smärtorna vill jag rekommendera dig att söka vård först, innan du börjar med egenvård.

Reumatisk värk

Det finns reumatiska sjukdomar som har smärta kring bäckenleder och ländrygg som främsta symtom, och vars smärtor förvärras under natten. Du ska ta kontakt med vårdcentralen om du haft smärta eller värk i nedre delen av rygg och skinkorna under några månader och om du inte ser någon annan rimlig orsak (exempelvis sovpositionen eller överansträngda muskler).

Lösning: Vid reumatisk sjukdom är behandlingen en kombination av läkemedelsbehandling och fysioterapi.

Tips för natten:

 • Sov med en längre kudde mellan knän och fötter.
 • Sov med en rullad filt eller kudde i ryggen om du sover på sidan, använd rullen/kudden för att luta lite mot medan du sover på sida.
 • Om du vaknar av smärtan, gör tio små bäckenlyft, tio mjuka benpendlingar (fäll knäna från sida till sida) och byt därefter sovposition.
 • Försök att aktivt slappna av i alla muskler. Om du behöver kan en ”Progressiv avslappningsövning” vara något för dig. Det finns några olika guidade vägledningar på Spotify (Jag gillar Progressiv avslappning av Annika Lagerstrand).

Tips för dagen:

 • Fundera över madrassen. Är den fortfarande i bra skick efter graviditeten?
 • Träna lagom. Fysisk aktivitet och träning är bra för alla ovan nämnda tillstånd, men du ska förhålla dig till din smärtgräns och exempelvis inte gå längre promenader än vad du klarar med högst skattad smärta 5 på en skala mellan 0-10.
 • Boka en tid hos en läkare och/eller fysioterapeut vid behov.

Smärta i skinkorna nattetid efter förlossning

Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet!

5 kommentarer till “Smärta i skinkorna nattetid efter förlossning”

 1. Hej!
  Jag har också haft problem med smärta i skinkor och ibland när de är som värst får jag i ”fogen” fram på blygdbenet. Mott problem kom inte direkt efter förlossningen utan någon månad efter. Hade lite problem med samma sak under graviditeten, men inte alls som jag haft efter. Jag var till fysioterapeut som konstaterade att min svaghet sitter i rumpmuskeln, och jag kunde knappt koppla in muskeln på ena sidan. Gjorde lika övningar för rumpan under några veckor/mån och blev bra!! Min son är nu 1,5 och jag känner fortfarande av problemet när jag tex går i skor med klack och inte tränar musklerna tillräckligt.

 2. Hej hej! Ligger på bb just nu med sååå ont i ländrygg och skinkor. För mig tror jag det mest är belastningen på rumpan av att hela tiden läggs kroppens tyngd där (är sängliggande med kateter efter snitt och foglossningen från helvetet under graviditeten). Enda gången det släpper är när jag ligger platt på rygg.. men då kan man varken mata/gosa med bebis, äta eller dricka Så belastningen blir isf som att musklerna somnat och man aldrig lyckas riktigt få dit blodflödet (kan bara halvsitta/ligga på rygg). Snurrigt förklarat kanske, sömn är överskattat

  1. Grattis och hoppas att allt gått bra överlag. Precis dygnen efter förlossning tänker jag att är lite separat sett till smärta, det är ju motsvarande att ha gjort någon slags halvt eller helt orimlig idrottsprestation att föda barn. Då kan man se de flesta smärtor och besvär som följder av akut överansträngning. Det kan vara jobbigt och svårt och man kan för all del behöva smärtlindring. Inom några veckor borde de akuta smärtorna ha avklingat.

   Det jag tagit med här i inlägget handlar mer om de besvär som man i backspegeln ser att har debuterat efter graviditet (för att man inte hade dem tidigare) men som funnits ett tag.

 3. Hej!
  Känner igen mig så väl. För min del har det varit en kombination av sovposition och bäckenledssmärta. Problemen var värst det första halvåret men jag känner fortfarande av det nu, efter ca 20 månader. Blev faktiskt lite sämre till och med efter återgång till arbete, antagligen pga mkt stillasittande och mindre vardagsrörelse/-träning. Nätter när barnet sover hela natten i egen säng är ljuvliga för kroppen. 🙂
  Tack för en bra blogg som vanligt!

 4. Hej!
  Tror att det kan vara jag som ställt denna fråga faktiskt…! Fint av dig att delge dina tankar på det hela. För min del måste jag säga att tid verkar hjälpa det hela lite (13 månader sedan förlossning) men också att jag köpte två ”specialkuddar” som går att lägga mellan benen och smalbenen. Det känns som om att det hjälper till att göra en bättre position med muskler och skelett (precis som du skriver att kudde kan hjälpa).
  Har också tänkt mycket på det att vi som mammor hela tiden är på helspänn gentemot om bebis gnyr/piper/rör sig nattetid – klart att det påverkar. Och också att samsova/liggamma eller diverse märkliga positioner i sängen.
  Tack för inlägget! Ska kika över allt övrigt som du tipsar om också. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *