Hematom efter snitt

Hej! Jag har fått besvär med hematom efter blödning i buken efter ett kejsarsnitt. Det gör väldigt ont, dels i magen och dels runt urinblåsan. Jag har svårt att hålla tätt, det gör ont när jag kissar och jag känner mig konstant kissnödig. Finns det något jag kan göra själv för att minska mina besvär?

Läsarfråga

Vad är ett hematom?

För att förklara för patienter brukar jag ofta säga ”det är som ett tredimensionellt blåmärke”. Det är en blodutgjutelse som hamnar i ett visst område efter en skada eller operation. Du kan ofta känna hematomet som en klump eller bulle under huden, som är hård och öm. Hematom är inte farliga i regel (är de väldigt stora kan det vara förenat med en del risker) men kan vara obekväma och smärtsamma. De behandlas i regel bara med smärtlindring och avvaktan.

Hematom efter kejsarsnitt?

Det finns några olika lokalisationer på hematom som är vanligast (när de väl förekommer) efter kejsasnitt. En plats är utrymmet mellan blåsan och livmodern, begränsat av bukväggen framåt sett. Små hematom här (under 4 cm) är normala och återfinns hos ca 50 % av alla som får ett lågt tvärgående snitt. När hematomet blir större än så finns en komplikationsrisk, och då kan man ibland behöva åtgärda detta. Då får man öppna upp igen och suga ut blodet. I annat fall låter man det i regel bara självläka.

Hur lång tid tar det?

Svullnaden, trycket och smärtan kring hematomet kommer minska med tiden och försvinna helt. Det kan ta allt emellan några veckor till flera månader, beroende på storlek och lokalisation.

Kan jag göra något själv?

Att hålla igång den generella blodcirkulationen i kroppen kan vara fördelaktigt. Alltså att undvika att bara bli liggande hela dagarna och att vara uppe och stå och gå så mycket som smärtan tillåter.

Du ska inte massera över hematomet. Det kan i vissa fall göra att blodkärl runt hematomet börjar blöda igen. Kyla kan i vissa fall vara skönt, då tar du exempelvis en påse frysta ärtor och har i en kökshandduk och lägger på området.

Ta hand om blåsan och bäckenbotten

Jag gissar ju att dina besvär från blåsan triggas av hematomet, så då är förstås inte råd om enbart blåsan och bäckenbotten helt applicerbara för dig. Men jag tänker att jag ändå nämner dem. Blåsan kan drabbas av ”överaktivitet” det vill säga att den delvis okynnessignalerar kissnödighet. Den slags blåstrubbel bemöter man bäst med ”blåsträning”, det vill säga en slags blås-uppfostring. Det handlar då om att stå emot en del ”onödiga” signaler och gå och kissa på rimliga intervall, det vill säga typ var tredje timme. Förmågan att stå emot trängningar kan också handla om bäckenbottens styrka, och då kan man med fördel bäckenbottenträna, exempelvis enligt appen TÄT. Jag vill rekommendera dig att ta hjälp av en uroterapeut eller fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten för att sortera i vad som är bästa vägen för dig att gå vad gäller dessa symtom.

Vidare läsning

Ont i magen länge efter snitt

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *